Ιστορικό υψηλό για τον χρυσό – Aγγιξε τα 2100 δολάρια με άνοδο 2%

Mε ρεκόρ έκανε ποδαρικό στον Μάρτιο ο χρυσός, με τις τιμές του να σκαρφαλώνουν σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή, αφού τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα “προσγείωσαν” τις προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων έως τον Ιούνιο.

Ο χρυσός στην αγορά spot ενισχύθηκε κατά 2,1% και τα futures του πολύτιμου μετάλλου “άγγιξαν” το +2% με το συμβόλαιο για τον Απρίλιο να “κάθεται” στα 2.095,70 δολάρια ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του από τις 27 Δεκεμβρίου 2023 στα 2.093,10 δολάρια. Ο χρυσός σημείωσε κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ο χρυσός για παράδοση Απριλίου GCJ24, 1,91% GC00, 1,91% ανέβηκε κατά 41 δολάρια, ή 2%, για να διαμορφωθεί στο ρεκόρ των 2.095,70 δολαρίων ανά ουγγιά στο Comex την Παρασκευή. Ο διακανονισμός της ημέρας ξεπέρασε το προηγούμενο

Η αποδόση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ και το δολάριο υποχώρησαν σήμερα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της μεταποίησης στις ΗΠΑ ήταν αντικρουόμενα, με την έρευνα της S&P Global να δείχνει ισχυρότερη ανάκαμψη του κλάδου και την έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) μεγαλύτερη επιβράδυνση της δραστηριότητας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου αναπτύχθηκε το Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από το καλοκαίρι του 2022.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 52,2 μονάδες το Φεβρουάριο από 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση που τον τοποθετούσε στις 51,5 μονάδες. Αυτή είναι η ισχυρότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2022.

Στον αντίποδα, το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 49,1 μονάδες τον Ιανουάριο.

Ο Bart Melek, αναλυτής της TD Securities, επισήμανε ότι ο χρυσός παρουσιάζει άνοδο, καθώς η αγορά είναι πεπεισμένη ότι η Fed θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική έως τα μέσα του έτους.

“Σε τρεις-τέσσερις μήνες, οι τιμές θα χτυπήσουν ρεκόρ αν δούμε αδύναμα οικονομικά στοιχεία και η αγορά είναι πεπεισμένη ότι η Fed είναι έτοιμη για μειώσεις των επιτοκίων”, σημείωσε.

Η φυσική ζήτηση χρυσού στην Ινδία ήταν υποτονική για την εβδομάδα, καθώς η άνοδος των εγχώριων τιμών έπληξε το κλίμα και ώθησε τους αγοραστές να καθυστερήσουν τις αγορές. GOL/AS

Το ασήμι στην αγορά spot σημείωσε άνοδο 2,6% στα 23,26 δολάρια.

Η πλατίνα σκαρφάλωσε κατά 1,2% στα $886,15 η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,4% στα $955,50. Σε εβδομαδιαία βάση και τα δύο μέταλλα κατέγραψαν πτώση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο