Ιταλία: Προβληματίζει ο προϋπολογισμός για το 2024

Ιταλία

Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024, ο οποίος πρόκειται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, θα μειώσει τους φόρους για τους εργαζόμενους και θα αυξήσει τα επιδόματα για τις πολύτεκνες οικογένειες, δήλωσαν αξιωματούχοι, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών της αγοράς για τα τεταμένα δημόσια οικονομικά στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα συζητήσει σήμερα και θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό μαζί με ξεχωριστά οικονομικά διατάγματα. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα του επόμενου έτους θα ανέλθει στο 4,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 3,6% βάσει των τρεχουσών τάσεων, λόγω του πρόσθετου δανεισμού ύψους 15,7 δισ. ευρώ (16,5 δισ. δολαρίων), ο οποίος προορίζεται κυρίως για τη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών.

Πρόσθετες δαπάνες ύψους 7-9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για συντάξεις, υπηρεσίες υγείας και συμβάσεις του δημόσιου τομέα, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μέσω εναλλακτικών εξοικονομήσεων ή αυξήσεων φόρων, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο του προϋπολογισμού στα 23-25 δισ. ευρώ.

Η Μελόνι και ο υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι επρόκειτο να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα για να περιγράψουν τα κύρια μέτρα του προϋπολογισμού.

Οι επενδυτές ζητούν υψηλότερο ασφάλιστρο για την κατοχή ιταλικών κρατικών ομολόγων από τότε που η Ρώμη αύξησε τον περασμένο μήνα τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα της περιόδου 2023-2025, προετοιμάζοντας έτσι μια πιθανή σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς ενδέχεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, όταν ο προϋπολογισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, καθώς οι S&P Global, DBRS, Fitch και Moody’s (NYSE:MCO) εξετάζουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Giorgetti λέει ότι η δημοσιονομική στάση της Ιταλίας δικαιολογείται από την ανάγκη στήριξης της δραστηριότητας ενόψει των διεθνών αντιξοοτήτων που προέρχονται από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, στη Μέση Ανατολή.

Ο προϋπολογισμός θα παρατείνει έως το 2024 τις υφιστάμενες προσωρινές περικοπές στις κοινωνικές εισφορές, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές καταναλωτή.

Γήρανση πληθυσμού

Το επόμενο έτος οι άνθρωποι που κερδίζουν έως 28.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος (γνωστό ως IRPEF) 23%, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Αυτό θα αντικαταστήσει προσωρινά το σημερινό καθεστώς στο οποίο οι τέσσερις συντελεστές IRPEF κυμαίνονται από 23% για εισόδημα έως 15.000 ευρώ, έως έναν ανώτατο συντελεστή 43% για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ.

Η Μελόνι στοχεύει επίσης να διαθέσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί λεπτομερώς, με στόχο την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης της Ιταλίας. Οι γεννήσεις πέρυσι σημείωσαν 14η συνεχή ετήσια μείωση και ήταν οι χαμηλότερες από την ενοποίηση της χώρας το 1861.

Η ταχεία γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι πρόσθετοι πόροι του προϋπολογισμού θα διατεθούν επίσης για τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρατείνει έως το 2024 μια προσωρινή λύση που προσφέρει σήμερα σύνταξη στους ανθρώπους μετά από 41 χρόνια εργασίας, εφόσον είναι 62 ετών – εν όψει μιας ακόμη υποσχόμενης μεταρρύθμισης.

Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο λογαριασμός των κρατικών συντάξεων της Ιταλίας, που είναι ήδη από τους υψηλότερους στον κόσμο, θα φθάσει το 17% του ΑΕΠ το 2042, από 15,3% το 2022.

Ένα ξεχωριστό διάταγμα που θα εγκριθεί μαζί με τον προϋπολογισμό αναμένεται να εφαρμόσει από το επόμενο έτος μια διεθνή συμφωνία του 2021 για την καθιέρωση ενός ελάχιστου παγκόσμιου συντελεστή εταιρικού φόρου τουλάχιστον 15%. Το καθεστώς θα μπορούσε να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα στην Ιταλία κατά 2 έως 3 δισ. ευρώ, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η Ρώμη επεξεργάζεται επίσης φορολογικά μέτρα για να πείσει τις ιταλικές επιχειρήσεις να επαναφέρουν την παραγωγή στη χώρα από το εξωτερικό.

Πηγή: inesting.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο