Ivy Zelman: Δύσκολη η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας

χρηματιστήριο

κατοικίας

Η Ivy Zelman είναι μια οικονομική αναλύτρια με τη φήμη ότι μεταδίδει κακές ειδήσεις, ειδικά για την αγορά κατοιίας. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Zelman and Associates, η οποία ονομάστηκε “Poison Ivy” επειδή χαρακτήρισε με ακρίβεια τη στεγαστική χρεοκοπία του 2008, κοιτάζει την τρέχουσα αγορά και δεν βλέπει ανάκαμψη για μήνες, αν όχι χρόνια, να έρχεται.

“Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών βρίσκονται αυτή τη στιγμή πιθανώς στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του GFC”, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC, αναφερόμενη στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση. Πρόσθεσε ότι βλέπει τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών να παραμένουν σε “εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα” έως το 2025. Με άλλα λόγια, η στεγαστική δραστηριότητα, τουλάχιστον στην πλευρά των υφιστάμενων κατοικιών της αγοράς, θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό παγωμένη, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα κρατούν τα σπίτια τους εν μέσω δυνητικά υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων υποθηκών.

Τα δεδομένα δεν λένε ψέματα

Οι τελευταίοι αριθμοί που δημοσίευσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών επιβεβαιώνουν αυτή τη δηλητηριώδη κριτική. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης δείχνουν ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών υποχώρησαν κατά 4,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 14,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 3,79 εκατομμυρίων.

Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από το 2010 (σε συμφωνία με τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών του Σεπτεμβρίου), όταν η αγορά κατοικίας ταλανιζόταν από τις συνέπειες του GFC. Ωστόσο, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να το αλλάξει αυτό, λέει ο Zelman: τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων.

Χρειαζόμαστε μια πολύ “περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για να αναζωπυρώσουμε την αγορά υφιστάμενων κατοικιών”, είπε, επισημαίνοντας το φαινόμενο του εγκλωβισμού που κράτησε τους ιδιοκτήτες κατοικιών από το να πουλήσουν τα σπίτια τους υπό το φόβο ότι θα χάσουν το επιτόκιο υποθήκης τους κάτω από την αγορά για ένα επιτόκιο που δυνητικά ξεπερνά το 8% ή τουλάχιστον πάνω από το 7%. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, πάνω από το 80% των ιδιοκτητών κατοικιών έχουν επιτόκιο υποθήκης κάτω από 5% και σχεδόν οι μισοί κάτω από 4%. Άλλες εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά η Goldman Sachs πρότεινε πρόσφατα ότι το 98% των δανειοληπτών έχουν επιτόκιο κάτω από την αγορά – και αυτό ήταν πριν τα επιτόκια φτάσουν λίγο πάνω από το 8%. Για να μην αναφέρουμε ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών κατέχουν το σπίτι τους άμεσα από πέρυσι, το οποίο είναι υψηλό όλων των εποχών ανά Bloomberg – οπότε μπορείτε να καταλάβετε γιατί η προσφορά είναι περιορισμένη και γιατί οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών βρίσκονται σε χαμηλό 13 ετών.

Πού πηγαίνουν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων;

Το αν θα δούμε τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να πέφτουν πολύ περισσότερο, ωστόσο, δεν είναι σαφές, με τις προβλέψεις των αναλυτών και των επενδυτικών τραπεζών να διαφέρουν. Κάποιοι υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά έχουν μειωθεί εδώ και εβδομάδες, αφού έφτασαν το 8% στον απόηχο των αναφορών για τον πληθωρισμό που ήταν ψυχρότερες από τις αναμενόμενες. Και αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν ακόμη και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, γεγονός που πιθανότατα θα ωθήσει το 30ετές σταθερό επιτόκιο υποθήκης χαμηλότερα, αλλά είναι απίθανο να επιστρέψουμε ποτέ σε πανδημικά χαμηλά επίπεδα – και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές κατοικιών και η αγορά κατασκευής νέων κατοικιών έχει καλύτερες επιδόσεις από την αγορά υφιστάμενων κατοικιών.

“Οι κατασκευαστές είχαν πιο ανθεκτικές πωλήσεις και νομίζω ότι ένα μέρος αυτού είναι ότι προσφέρουν πραγματικά μεγάλη αξία στον καταναλωτή, δίνοντας μειωμένα επιτόκια στεγαστικών δανείων”, δήλωσε ο Zelman. “Προσφέρουν κίνητρα και έχουν προϊόν, και ενώ παρέχουν αυτό το κίνητρο και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα περιθώρια κέρδους, έχουν προϊόν όπου [υπάρχει] αυξημένη ζήτηση [και] δεν υπάρχει μεγάλο υπάρχον απόθεμα”

Δεν είναι σαφές πότε θα εξαλειφθεί η έλλειψη κατοικιών, ιδίως καθώς το φαινόμενο του κλειδώματος συνεχίζει να περιορίζει την προσφορά. Τούτου λεχθέντος, η στέγαση θα συνεχίσει να είναι σε μεγάλο βαθμό απλησίαστη. Οι τελευταίοι αριθμοί από το NAR έδειξαν ότι η προσφορά κατοικιών ξεπερνά τους τρεις μήνες και ότι η μέση τιμή πώλησης υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που καθιστά τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης των τιμών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

“Όσον αφορά την οικονομική προσιτότητα και την παροχή περισσότερων οικονομικά προσιτών κατοικιών, πραγματικά χωρίς καμία κυβερνητική υποστήριξη, οι προγραμματιστές δεν μπορούν να αποδώσουν με το μολύβι τους την παροχή αρκετών κατοικιών που χρειάζονται”, δήλωσε ο Ζέλμαν. “Η αγορά πολυκατοικιών αυτή τη στιγμή βλέπει επιβράδυνση στα ενοίκια λόγω της μεγάλης προσφοράς που έρχεται στην αγορά” και αυτό θα προσφέρει κάποια ανακούφιση.

Είναι μια δύσκολη περίοδος αυτή τη στιγμή, κατέληξε, και μια τόσο έντονη αντίθεση από την Πανδημική Στεγαστική Έκρηξη.

Πηγή: www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο