Jamie Dimon:«Πιθανή μία “σκληρή προσγείωση” για την οικονομία των ΗΠΑ»

Dimon

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος JPMorgan Chase ‘s Jamie Dimon λέει ότι μια “σκληρή προσγείωση” για τις ΗΠΑ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Όταν ρωτήθηκε από τον Sri Jegarajah του CNBC σχετικά με την προοπτική μιας σκληρής προσγείωσης, ο Dimon απάντησε: “Θα μπορούσαμε πράγματι να δούμε μια τέτοια προσγείωση Βέβαια, πώς θα μπορούσε κάποιος που διαβάζει ιστορία να πει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα;”

Ο διευθύνων σύμβουλος μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής της JPMorgan Global China Summit στη Σαγκάη.

Ο Dimon δήλωσε ότι το χειρότερο αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία θα είναι ένα σενάριο “στασιμοπληθωρισμού”, όπου ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται εν μέσω υψηλής ανεργίας.

«Κοιτάζω το εύρος των αποτελεσμάτων και πάλι, το χειρότερο αποτέλεσμα για όλους μας είναι αυτό που αποκαλείτε στασιμοπληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια, ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν και θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά. Θέλω να πω, ο κόσμος έχει επιβιώσει από αυτό, αλλά νομίζω ότι οι πιθανότητες ήταν υψηλότερες από ό, τι πιστεύουν άλλοι άνθρωποι».

Ωστόσο, είπε ότι «ο καταναλωτής εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση» – ακόμη και αν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.

Επεσήμανε το ποσοστό ανεργίας, το οποίο βρίσκεται κάτω από το 4% για περίπου δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι οι μισθοί, οι τιμές των κατοικιών και οι τιμές των μετοχών αυξάνονται.

Τούτου λεχθέντος, ο Dimon επεσήμανε ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι χαμηλά. “Φαίνεται να οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό. . . Τα επιπλέον χρήματα από το Covid έχουν μειωθεί. Είναι ακόμα εκεί, ξέρετε, στο κάτω 50%, έχει κατά κάποιο τρόπο εξαφανιστεί. Οπότε θα το πω φυσιολογικό, όχι κακό”.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να δείχνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να μειώσουν τα επιτόκια.

Το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων της Fed

Ο Dimon δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμα να αυξηθούν «λίγο».

«Νομίζω ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι υψηλότερες από ό, τι πιστεύουν άλλοι, κυρίως επειδή το τεράστιο ποσό των δημοσιονομικών νομισματικών κινήτρων εξακολουθεί να υπάρχει στο σύστημα και εξακολουθεί να οδηγεί ίσως σε κάποια από αυτή τη ρευστότητα».

Είναι ο κόσμος προετοιμασμένος για υψηλότερο πληθωρισμό; «Όχι πραγματικά», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες διαπραγματευτές εκτιμούν ότι η μείωση θα γίνει κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο. Η Fed έχει προβλέψει τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο του ποσοστού σε όλη τη διάρκεια του 2024, αλλά μόνο εάν το επιτρέψει η αγορά.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική και τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων, ο κ. Ντίμον δήλωσε ότι ενώ οι προσδοκίες της αγοράς “είναι αρκετά καλές. Δεν έχουν πάντα δίκιο”.

“Ο κόσμος έλεγε ότι [ο πληθωρισμός] θα παρέμενε στο 2% όλο αυτό το διάστημα. Μετά λέει ότι θα πάει στο 6%, μετά λέει ότι θα πάει στα τέσσερα . . . Ήταν εκατό τοις εκατό λάθος σχεδόν κάθε φορά. Γιατί πιστεύεις ότι αυτή η στιγμή είναι κατάλληλη;”

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο