John Bilton (JPMorgan): Υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές στην Κίνα

JPMorgan

Bilton

Ακόμη και αν η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει δυσκολίες, η αντιμετώπισή της ως μη επενδύσιμης, όπως προτείνουν ορισμένοι αναλυτές, δεν θα ήταν η σωστή απόφαση, δήλωσε ο John Bilton, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της JPMorgan Asset Management, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC.

“Δεν νομίζω ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είτε ως εναλλακτική επένδυση είτε ως μη επενδύσιμη, αυτό θα ήταν υπερβολικό”, δήλωσε ο Bilton.

Οι αμφιβολίες σχετικά με τις επενδύσεις στην Κίνα έχουν αναδυθεί καθώς η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει πιέσεις από τον αποπληθωρισμό, τα ατελή οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν οικονομική επιβράδυνση και την προβληματική αγορά ακινήτων.

Η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πολιτική και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού αποτελούν περαιτέρω αιτίες ανησυχίας, σημείωσε ο Bilton.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει το ποσό της ρευστότητας που απαιτεί από τις τράπεζες να διακρατούν, το οποίο πολλοί ελπίζουν ότι θα επιτρέψει τη λήψη περισσότερων δανείων και θα προκαλέσει περισσότερες δαπάνες.

Ορισμένοι αναλυτές το είδαν αυτό ως πιθανή αλλαγή πολιτικής από την PBOC, η οποία εμφανίστηκε απρόθυμη να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία που αγωνίζεται.

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουν ζητήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής από τότε. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο CNBC αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα είχε ενημερωθεί να κάνει χρήση μεγαλύτερου μέρους του διαθέσιμου χώρου δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής της.

Εν τω μεταξύ, η μείωση του πληθυσμού της Κίνας σημαίνει ότι το εργατικό δυναμικό επίσης συρρικνώνεται – και το εργατικό δυναμικό είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Bilton. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι κινητήριοι μοχλοί της οικονομικής ανάπτυξης καλούνται να κάνουν “πολύ βαριά δουλειά”, εξήγησε.

Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην Κίνα, δήλωσε ο Bilton.

“Κάποια πιο συγκροτημένη πολιτική όσον αφορά την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, η αντιμετώπιση του προβλήματος του αποπληθωρισμού που υπάρχει, καθώς και κάποια ένδειξη ότι τα ζητήματα των ακινήτων είναι πίσω μας, νομίζω ότι θα είναι το κλειδί”, εξήγησε

Όμως, παρά τα προβλήματα, υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές στην Κίνα, υποστήριξε ο Bilton.

Τα κινεζικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να είναι ένα από αυτά, είπε. Το τεράστιο μέγεθος της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Κίνας και το σχετικά μικρό ποσό διεθνούς χρήματος σε αυτήν, καθώς και η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων λόγω αποπληθωρισμού είναι μερικοί από τους λόγους για αυτό, εξήγησε ο Bilton.

Οι χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν η άλλη επιλογή, είπε.

“Η πραγματικότητα είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες επιλογής μετοχών στην Κίνα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει η οικονομία για να εξελιχθεί όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες κ. λπ. Επομένως, εδώ είναι μια περίπτωση που μάλλον πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στις μεμονωμένες μετοχές”, είπε.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο