Bastian Benrath-Wright, Yahoo Finance
Τα κακά νέα για τους Ελβετούς αγρότες είναι καλά για τους καταναλωτές που πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές τροφίμων στην Ευρώπη.
- Ένα σύστημα δασμών που έχει σχεδιαστεί για την προστασία της γεωργικής βιομηχανίας της Ελβετίας αποκλείει αποτελεσματικά τις εισαγωγές εάν ένα προϊόν μπορεί να παραχθεί στην εγχώρια αγορά. Αντίθετα, εάν οι κακές συγκομιδές ή η αύξηση της ζήτησης σημαίνουν ότι δεν υπάρχει αρκετό κρέας, φρούτα και λαχανικά, οι εισφορές μπορούν να μειωθούν σε φθηνότερα αγαθά από το εξωτερικό.
«Το καλοκαίρι, όταν τα εγχώρια προϊόντα βγαίνουν στην αγορά, οι τιμές αυξάνονται», δήλωσε ο Maxime Botteron, οικονομολόγος της UBS. «Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη γύρω ευρωζώνη, όπου οι τιμές πέφτουν εάν αυξηθεί η εσωτερική προσφορά».
- Το αποτέλεσμα είναι ότι καλλιέργειες όπως τα ντοματίνια είναι συνήθως φθηνότερες όταν είναι εκτός εποχής.
Αυτό που ακούγεται σαν παράδοξο διατηρείται από την κυβέρνηση, υπό την πίεση του ισχυρού γεωργικού λόμπι της χώρας, για την προστασία των τοπικών αγροτών και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ανεξαρτησίας. Οι καταναλωτές ήταν σε μεγάλο βαθμό πρόθυμοι να αποδεχθούν τον συμβιβασμό, ιδίως καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ χαμηλότερος από το επίπεδο που παρατηρείται στη ζώνη του ευρώ.
- Η κυβέρνηση μειώνει τακτικά τις εισφορές, αλλά μόνο για συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα για τα αυγά, καθώς τα ελβετικά κοτόπουλα δεν είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση παρά την αύξηση κατά 35% της εγχώριας παραγωγής κατά την τελευταία δεκαετία. \
- Οι αρχές επέλεξαν να αυξήσουν την ετήσια ποσόστωση εισαγωγών με μειωμένους δασμούς κατά 43% σε σχεδόν 25.000 τόνους για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μέχρι τα Χριστούγεννα.
Παρά την προστασία που παρέχει το σύστημα, οι Ελβετοί αγρότες λένε ότι εξακολουθούν να αγωνίζονται κατά καιρούς για να βγάλουν τα προς το ζην. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να πληρώσει περίπου 2,7 δισεκατομμύρια φράγκα (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε άμεσες επιδοτήσεις στη γεωργία πέρυσι.
- Κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Παρασκευή σε ένα αγρόκτημα στο Wileroltigen, ένα χωριό 379 κατοίκων με φόντο τις Άλπεις, οι περισσότερες από τις καταγγελίες που απευθύνθηκαν στον υπουργό Οικονομίας Guy Parmelin αφορούσαν τη συντριπτική γραφειοκρατία και τους αυστηρούς κανόνες για τα φυτοφάρμακα.
Αναγνώρισε ότι οι τιμές αποτελούν πρόβλημα, αλλά είπε ότι τα ελβετικά παντοπωλεία πληρούν αυστηρότερα πρότυπα και υπογράμμισε την ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια.
- «Παράγουμε σε μια χώρα όπου το κόστος είναι υψηλό», δήλωσε ο πρώην οινοποιός στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να διατηρήσουμε τα σύνορα, αυτή είναι η ασφάλειά μας για να διατηρήσουμε την παραγωγή στην Ελβετία».
Η επιθυμία να είμαστε ανεξάρτητοι από τους άλλους είναι βαθιά ριζωμένη στην περίκλειστη χώρα πλάτους 220 χιλιομέτρων (πλάτους 140 μιλίων), η οποία ήταν ουδέτερη κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων και είναι το μόνο μεγάλο κράτος στην κεντρική Ευρώπη που δεν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Οι υψηλοί τοπικοί μισθοί σημαίνουν ότι πολλοί Ελβετοί καταναλωτές μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι πληρώνουν περίπου 50% περισσότερο για τρόφιμα από τους γείτονές τους, δήλωσε ο Legge του πανεπιστημίου St.
Και όσο για εκείνους που το κάνουν, μπορούν πάντα να περάσουν τα σύνορα και να κάνουν μερικά από τα ψώνια τους στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία ή την Αυστρία.
Τ.Σ