Καλημέρα διαφθορά – Σχεδόν όλες οι δομές του Δημοσίου Τομέα παρουσιάζουν φαινόμενα διαφθοράς(Του Λέανδρου Ρακιντζή)

Καλημέρα διαφθορά

Του Λέανδρου Ρακιντζή

Με την πρόσφατη αποκάλυψη του δικτύου των εκβιαστών στη ΔOY Χαλκίδας και την πολύ πρόσφατη αποκάλυψη για την οργάνωση εκβιαστών στο Δήμο Αθηναίων, επανήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας η έννοια της δημόσιας διαφθοράς, που για πολλά χρόνια οι αρμόδιοι την είχαν κρύψει κάτω από το χαλί, ενώ η κοινωνία την είχε κρυφό καμάρι, γι’ αυτό και το καλημέρισμα.

  • Χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά τη λέξη διαφθορά για να αποδώσομε διάφορες ιδιότητες σε μια μεγάλη γκάμα καταστάσεων ή πραγμάτων, π.χ. διεφθαρμένη κοινωνία ή διεφθαρμένη κυβέρνηση κλπ. ή για να αποδώσομε μια μομφή ή για να εκφράσομε την απαξία, που αποδίδομε σε ένα πρόσωπο ή σε μια κατάσταση, αλλά όταν ζητάμε από κάποιον να αιτιολογήσει τον ισχυρισμό του τι είναι διαφθορά, απαντά με γενικότητες ή ηθικολογίες, γιατί είναι μια έννοια που εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Συνεπώς, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένοι γενικοί κανόνες προσδιορισμού της έννοιας της διαφθοράς, που σαφώς θα ποικίλλουν κατά εποχή, πεδίο ή μορφωτικό επίπεδο, θα αρκεσθούμε να εξετάσομε μόνο τους τομείς που βάση των σημερινών δεδομένων και των κανόνων που υπάρχουν μπορούμε να ανιχνεύσομε και ενδεχομένως να μετρήσομε τη διαφθορά συγκριτικά με προηγούμενες μετρήσεις στη χώρα μας.

  • Στοιχεία υπάρχουν μόνο για τον δημόσιο τομέα, θα μπορούσε δε κάποιος να τα αναζητήσει ηλεκτρονικά από τις ετήσιες εκθέσεις των ετών 2004- 20016 του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης [ΓΕΔΔ], που ήταν όλες αναρτημένες στο διαδίκτυο, αλλά η προηγούμενη διοίκηση της ΕΑΔ, στην οποία συγχωνεύτηκε ο ΓΕΔΔ, τις κατέβασε, δεν γνωρίζω όμως για ποιους λόγους.

Τυχούσα όμως επίκληση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ψευδεπίγραφη και κατόπιν εορτής. Έτσι όμως έσβησε την ιστορία μιας περιόδου πολέμου κατά της διαφθοράς και κακοδιοίκησης, από τη μελέτη της οποίας μπορούν να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για την καταπολέμηση της. (Capital 23-1-2023, Ρακιντζής Χάσαμε την ιστοσελίδα του ΓΕΔΔ ΣΤΟΡ, με το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο του Morizon).

  • Είναι ευκαιρία λοιπόν ο Υπουργός Εσωτερικών να ζητήσει από την παρούσα διοίκηση της ΕΑΔ να αναρτήσει εκ νέου στο διαδίκτυο της τις παραπάνω εκθέσεις, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, αλλά γιατί αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στο πόλεμο κατά της διαφθοράς του Δημόσιου Τομέα, που μάλλον βρίσκεται σε φάση εκεχειρίας.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της διαφθοράς του δημόσιου τομέα είχε μπει από τα αρμόδια όργανα κατά μεγάλο μέρος κάτω από το χαλί και υπήρχαν φήμες για διαφθορά σε κάποιους δημόσιους οργανισμούς που μετά έλεγχο δεν επαληθεύτηκαν. Σχεδόν όλες οι δομές του Δημοσίου Τομέα παρουσιάζουν φαινόμενα διαφθοράς, με κυριότερες την Πολεοδομία, τις ΔΟΥ και τους ΟΤΑ.

  • Σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο ορισμό της Διεθνούς Τράπεζας “Διαφθορά είναι η χρήση του δημοσίου αξιώματος προς όφελος του ιδίου ή τρίτου”. Στη χώρα μας θεωρούμε ότι ο απασχολούμενος στον δημόσιο τομέα κατέχει δημόσιο αξίωμα και συνεπώς ελέγχεται για πράξεις διαφθοράς.

Ο δημόσιος τομέας ορίζετο από τον ν.3094/2002, αλλά πλέον ορίζεται διευρυμένος από το άρθρο 83 ν.4622/2019. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία παρά μόνο φήμες και εικασίες, γιατί δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, ούτε ανακοινώνεται τίποτα συγκεκριμένο με το πρόσχημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

  • Για την καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτείται η λειτουργία των καταλλήλων ελεγκτικών μηχανισμών παράλληλα με την ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης για την πρόληψη και καταστολή των φαινόμενων αυτών, αλλά και η ενεργή συμπαράσταση ολόκληρης της κοινωνίας, που απαιτεί εξωστρέφεια εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών.

Συνεπώς τα ενδεδειγμένα μέτρα πρέπει να έχουν τρεις στόχους, την πρόληψη, την καταστολή και την εκπαίδευση των πολιτών. Από λόγους αρχής δεν σχολιάζω τις υποθέσεις για τις οποίες έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, όπως τις περιπτώσεις της ΔΟΥ Χαλκίδας και στον Δήμο Αθηναίων, αλλά πιθανόν, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, να αποκαλύφτηκαν μόνο οι αναλώσιμοι…

  • Παρατηρώ, ότι η αποκάλυψη των κυκλωμάτων έγινε από την Αστυνομία και όχι από μηχανισμό ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να αποβάλουν την εσωστρέφεια και να δημοσιεύουν μετά στοιχείων τα πορίσματα τους, γιατί η συμπαράσταση του κοινού είναι το ισχυρότερο όπλο στο πόλεμο κατά της διαφθοράς.

* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο