Καλλιόπη Βαρδάκα: no.2 – Το σημειωματάριο του Σαββατοκύριακου 24/25 Φεβρουαρίου 2024- Αγορές & Σχόλια

τράπεζες

H προφανής πηγή ανησυχίας -Οι τράπεζες θα πιεστούν ακόμη περισσότερο

Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Amit Seru, υπολόγισε πέρυσι ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μη πραγματοποιηθείσες ζημίες 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Έφτασε σε αυτό το τεράστιο ποσό συγκρίνοντας τη λογιστική αξία των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία υποθέτουν ότι τα χαρτοφυλάκια δανείων διατηρούνται μέχρι τη λήξη, και την αξία αυτών των χαρτοφυλακίων, υποθέτοντας ότι πωλούνται στην τρέχουσα αξία τους.

Ενσωματωμένη εικόνα

Την εποχή των υπολογισμών του, ο Seru διαπίστωσε ότι το 10% των τραπεζών είχε μη πραγματοποιηθείσες ζημίες που είναι μεγαλύτερες από ό,τι είχε η Silicon Valley Bank τη στιγμή της κατάρρευσής της.

Μια ακόμη πιο προφανής πηγή ανησυχίας είναι ότι το κραχ της αγοράς εμπορικών ακινήτων που προκλήθηκε από την πανδημία δεν έχει ακόμα αντικατοπτριστεί πλήρως στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με την αξία των διαφόρων εμπορικών ακινήτων. Αυτό αλλάζει, καθώς γίνονται περισσότερες εμπορικές συμφωνίες ακινήτων — με τεράστιες εκπτώσεις έως και 50%, αν όχι μεγαλύτερες.

Οι τράπεζες θα πιεστούν ακόμη περισσότερο καθώς αυτές οι εκπτώσεις θα αρχίσουν να εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους.

 

****

Σε περίπτωση που το χάσατε: Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 15 τρισεκατομμύρια δολάρια > το 2023, φτάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ 313 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 55% αυτής της αύξησης προήλθε από ώριμες αγορές, κυρίως λόγω των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ σημείωσε πτώση ~2ppts στο 330% το 2023, σύμφωνα με το IIF. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ετήσια πτώση.

  • Δεν έχει σημασία πόσο υψηλό είναι το χρέος. Μετρήστε τον πληθωρισμό, μετρήστε την εξέλιξη του ΑΕΠ και στη συνέχεια κάντε τα μαθηματικά. Ο πλούτος αυξάνεται παγκοσμίως, οπότε γιατί να μην χρεωθεί;

Image

*****

Ενώ όλοι ήταν απασχολημένοι παρακολουθώντας την Nvidia, οι ΗΠΑ δανείστηκαν άλλα 260 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα. Σε ετήσια βάση, αυτό θέτει τις ΗΠΑ σε καλό δρόμο για δανεισμό ~ 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται τώρα στο ρεκόρ των 34,33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 2,8 φορές την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Magnificent 7. Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια, το συνολικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε επίσημα κατά 11 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα δούμε 40 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος των ΗΠΑ μέχρι το 2026 και αυτό προϋποθέτει μια «ομαλή προσγείωση». Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν μπαίναμε σε ύφεση. Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο εδώ;

Image

****

Αυτό το διάγραμμα υπογραμμίζει τη διαφοροποίηση μεταξύ της πλούσιας σε μετρητά Big Tech και της μη κερδοφόρας τεχνολογίας. Όταν οι αποδόσεις των 10ετών μειώθηκαν από >5% σε <4% μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, η μη κερδοφόρα τεχνολογία ξεπέρασε σημαντικά την Big Tech. Αυτό έχει πλέον αντιστραφεί πλήρως, καθώς οι αποδόσεις έχουν κινηθεί υψηλότερα φέτος.

Image

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι αγρότες αρχίζουν να περιφράσσουν το κυβερνητικό κτίριο του νομού Le Mans.
Εάν η κυβέρνηση αναστατώσει τους αγρότες, δεν υπάρχει επιστροφή. Δράσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία την παραμονή της Γεωργικής Έκθεσης.

****

Αύξηση του φόρου στα αγροτικά καύσιμα. Πίεση τιμών.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία προωθείται από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το 10% της γεωργικής γης στην Ευρώπη.
50% χημική φυτοπροστασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
25% γεωργική γη της ΕΕ για «βιολογική γεωργία» εις βάρος της παραγωγής τροφίμων στο σύνολό της.
Γενικοί νόμοι και κανόνες που κάνουν τη ζωή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη για τους αγρότες από ανίκανους πολιτικούς.

Image

*****

Η εικόνα που όλοι θέλουν να δουν
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο Κλάους Σβαμπ και ο Τέντρος συνελήφθησαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
#WEF2030Agenda #PandemicAccord #DepopulationAgenda #COVIDCRIMES #Covid #farmersprotests2024 #NoFarmersNoFoods #bloodclots #WorldWar3 #plandem

Image

******

Ιστορική η στιγμή για τον όμιλο της Lavipharm (ΛΑΒΙ) που ξεκινάει για πρώτη φορά από το 1890 (τότε η κυβέρνηση της Ελλάδος ψήφισε νόμο που έκανε την καλλιέργεια και χρήση της κάνναβης παράνομη) την τροφοδοσία της αγοράς με τα πρώτα εγκεκριμένα σκευάσματα τοπικής φαρμακευτικής κάνναβης, με την επόμενη Δευτέρα να αποτελεί μια μέρα ορόσημο για τη φαρμακευτική κοινότητα, καθώς θα είναι διαθέσιμα στους ασθενείς που υποφέρουν κυρίως από χρόνιο πόνο.

Η πολύ σημαντική αυτή νέα αγορά ανοίγει τις πύλες με φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν πολύ καλές ιδιότητες φέρνοντας έτσι πραγματική επανάσταση στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Προσέξτε, πολλοί δε το γνωρίζουν αλλά τα μεγέθη αυτής της αγοράς είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Η αγορά και επίδραση της φαρμακευτικής κάνναβης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ από το πρώτο έτος, ενώ είναι ικανή να εκτοξευθεί στα 1,25 δισ. ευρώ στα επόμενα 12 χρόνια. Αν μάλιστα επεκταθούμε στην παγκόσμια αγορά τότε να νούμερα είναι αστρονομικά.

Καταλαβαίνετε φυσικά ότι η Lavipharm, που έχει την εμπορική εκμετάλλευση και την προώθηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, που μπορεί η αγορά αυτή να την οδηγήσει, σε τι μεγέθυνση των εσόδων της. Για αυτό άλλωστε λέμε ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της μόνης εισηγμένης φαρμακοβιομηχανίας στο Χρηματιστήριο είναι ίσως αδιανόητες.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του ομίλου που είναι άκρως συντηρητικές δίνουν ως έσοδα από τα φαρμακευτικά αυτά προϊόντα για το 2024 το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ, για το 2025 τα 10,6 εκατ. ευρώ και το 2026 τα 15,7 εκατ. ευρώ. Το επίσης σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι οι πωλήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης έχει και υψηλό περιθώριο κέρδους.

τράπεζεςΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ –

  • Στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τη μετοχή να πραγματοποιεί ένα “flag” σχηματισμό λίγο κάτω από την αντίσταση της περιοχής των 0,94 ευρώ. Συνήθως τέτοιοι σχηματισμοί διασπώνται προς την πλευρά της κύριας τάσης δημιουργώντας ένα νέο ωστικό κύμα.

Στην προκειμένη περίπτωση η μακροχρόνια τάση είναι ανοδική άρα το pattern αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε ανοδική λύση με ισχυρή διαφυγή προς νέα υψηλά. Πάνω τώρα από το επίπεδο των 0,94 ευρώ δεν υπάρχει καμία αξιόλογη αντίσταση έως τα 1,18 ευρώ ή ένα +30% από τις τωρινές τιμές διαπραγμάτευσης.

  • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 155,3 εκατ. ευρώ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,870 0,960 4,51
30 ημερών 0,792 0,960 16,92
3 μηνών 0,678 0,960 32,66
6 μηνών 0,584 0,960 30,06
12 μηνών 0,368 0,960 109,03

 

****

  • Intracom: Η μαεστρία των market maker

Με πολύ μεγάλη μαεστρία χειρίζονται οι market maker ή με απλά λόγια οι «ρυθμιστές»  τη μετοχή της Intracom (ΙΝΤΚΑ). Με κυματικές ανοδικές κινήσεις, pullbacks για να εισέλθουν καινούργιοι, σκαλοπάτια αγοραστών και μετά νέα ισχυρή κίνηση προς τα άνω. Το έχουν κάνει πολύ πετυχημένα τρείς φορές τώρα.

  • chartswar.com

Το επόμενο σκαλοπάτι,  που φαίνεται να το διαμορφώνουν μόλις τώρα, θα οδηγήσει πάνω από τα 4,58 ευρώ. Ο δε μεσοπρόθεσμος στόχος είναι τα 5 ευρώ και βλέπουμε. Το νέο πάντως στολίζεται για να βγει στη σκηνή του Χρηματιστηρίου και μετά πολύ πιθανό να αλλάξουν πολλά στο status του ομίλου.

Κοιτάξτε μόνο μη δούμε κάποια στιγμή και τα τρία INTRA στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap. Η αγορά τέτοιους market maker χρειάζεται και όχι κάτι άλλους που περιμένεις και περιμένεις και περιμένεις …

τράπεζες
  • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 335 εκατ. ευρώ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 3,930 4,335 -3,26
30 ημερών 3,560 4,335 13,64
3 μηνών 2,580 4,335 51,80
6 μηνών 1,910 4,335 77,78
12 μηνών 1,678 4,335 106,19

 

**************

Καλλιόπη Βαρδάκα: Το σημειωματάριο του Σαββατοκύριακου 24/25 Φεβρουαρίου 2024- Αγορές, Σχόλια, Επικαιρότητα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο