Καλλιόπη Βαρδάκα: Το σημειωματάριο της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2024- Αγορές, Τύπος, Σχόλια, Επικαιρότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

*****

Εισηγμένες εταιρείες: Ρεκόρ μερισμάτων, άνω των 3 δισ. ευρώ το 2023

ξεπερνώντας την επίδοση των 2,4 δισ. ευρώ του 2022, που είναι και το υψηλότερο από το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να μην διανέμουν μερίσματα.

Το 2023 αναμένεται ρεκόρ xρηματικών διανομών στους Μετόχους. Η επίδοση ρεκόρ των 2,4 δισ. ευρώ του 2022 θα καταρριφθεί το 2023, και το συνολικό ποσό στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3,0 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2023 οι χρηματικές διανομές ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 17,5%.

******

LL STREET: Ο ΔΤΚ του Ιανουαρίου ήταν θερμότερος του αναμενόμενου, με τον πυρήνα του πληθωρισμού να παραμένει σταθερός στο +3,9% έναντι +3,7% της πρόβλεψης), ενώ ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο +3,1% από +3,4% τον Δεκέμβριο, αλλά πάνω από την πρόβλεψη της αγοράς για +2,9%. Οι αγορές μεταθέτουν την πλήρη τιμολόγηση της μείωσης των επιτοκίων για τον Ιούνιο.

Image

*****

Καλημέρα από τη Γερμανία, όπου η αγορά κτηρίων γραφείων υφίσταται τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι υποτονικές τάσεις επιστροφής στα γραφεία προκαλούν την όρεξη των επενδυτών:

 • Η πτώση επιταχύνθηκε το 4ο τρίμηνο με πτώση 13% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική τραπεζική ένωση VDP. Για το σύνολο του έτους, οι τιμές υποχώρησαν κατά >10%, περισσότερο από το 2003 που άρχισαν οι καταγραφές, και οι προοπτικές προβλέπουν περαιτέρω μείωση στις αρχές του 2024. https://bloomberg. com

Image

******

Image

******

εταιρείες

*****

ME ANOΔO 700% στο 12μηνο!

εταιρείες

******

ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ Ή ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗ: Η τελευταία έρευνα της BofA για τους διαχειριστές κεφαλαίων δείχνει τους πιο αισιόδοξους διαχειριστές κεφαλαίων εδώ και 2 χρόνια. Η μερίδα μετρητών μειώθηκε απότομα στο 4,2%, καθώς οι επενδυτές σταματούν να προβλέπουν παγκόσμια ύφεση για φορά από τον Απρίλιο του 22.

Image

******

Η elite των επενδυτών @chartswar.com

Έχω μελετήσει για πάνω από 35 χρόνια μέσα από τα βιβλία τους αλλά και από τις πρακτικές τους σε real time αρκετούς  από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές  στην ιστορία μαζί φυσικά με τους πιο σύγχρονους μάγους της αγοράς και τους οπαδούς των τάσεων.

Διαπίστωσα λοιπόν σε όλα αυτά τα χρόνια μελέτης ότι σε αυτή την elite των επενδυτών υπάρχουν έξι  κοινές βασικές  ιδιότητες.

εταιρείες
1. Απόλυτη συγκέντρωση

Η ικανότητα να εστιάζουν τη σκέψη τους σε μια επενδυτική πρακτική που τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους..

Οι πρωτοκλασάτοι επενδυτές  μπορούν να έχουν διαφορετικά όπλα νοητικών δεξιοτήτων, είτε παίρνουν γρήγορες αποφάσεις   με βάση την τεχνική δράση των τιμών σε πραγματικό χρόνο είτε λαμβάνουν πιο αργές αποφάσεις με βάση την έρευνα θεμελιωδών στοιχείων η γραφημάτων ή το συνδυασμό αυτών. Αν και ο καθένας μπορεί να έχει  διαφορετικές διανοητικές δεξιότητες, είναι όλοι σε θέση να βρουν το δικό τους πλεονέκτημα στις αγορές και στη συνέχεια να επικεντρωθούν στο συγκεκριμένο πλεονέκτημά τους είτε είναι στη διαχείριση συναλλαγών είτε στη διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Οι elite επενδυτές  βρίσκουν τις αγορές στις οποίες είναι καλοί στις διαπραγματεύσεις, το χρονικό πλαίσιο στις οποίες αποδίδουν καλύτερα και, στη συνέχεια, εστιάζουν στον δικό τους στρατηγικό κύκλο αρμοδιοτήτων.

Προσοχή υπάρχει καλά κρυμμένο ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην εστίαση με τους περισσότερους να μη μπορούν να το βρουν όσο και αν ψάχνουν αυτό το είδος πειθαρχίας.

εταιρείες

Ο “king of bonds” William H. ‘Bill’ Gross

 2. Δημιουργικότητα

Οι γνωστές δεξιότητες ανάπτυξης ενός  συστήματος συναλλαγών

Οι κερδοφόροι επενδυτές δημιουργούν ένα σύστημα που ταιριάζει με τις δικές τους πεποιθήσεις, την ανοχή κινδύνου και τον επιθυμητό χρόνο μπροστά στο ταμπλό. Είναι σε θέση να συνδυάσουν στοιχεία της δικής τους λίστας παρακολούθησης, σημάτων και στρατηγικών σε ένα συνεκτικό σύνολο, ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται μόνο μέσα στο δικό τους  επενδυτικό πλαίσιο.

Βλέπουν από ψηλά την πλήρη εικόνα της αγοράς και τοποθετούν στρατηγικά τα πιόνια τους πάνω στη σκακιέρα της.

Είναι τόσο δημιουργικοί ώστε να έχουν την ικανότητα  να συνδέουν τις κουκίδες και να βλέπουν μοτίβα στις αγορές που οι άλλοι  απλά… τσαλακώνονται.  Είναι τέτοιοι σχεδιαστές συναλλαγών και συστημάτων που χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους για να φτιάξουν κάτι μέσα στις μαθηματικές παραμέτρους των κερδοφόρων συναλλαγών. Έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάπτυξης συστήματος που μπορεί να είναι μια δημιουργική προσπάθεια σαν να ξεκινάμε με έναν κενό καμβά.

εταιρείες

Steven A. Cohen: Η περιουσία του υπολογίζεται στα 8,3 δισ. δολάρια. Είναι διάσημος για το ότι έχει υπερφυσικές ικανότητες να κερδίζει χρήματα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες της αγοράς

3. Αιώνιοι φοιτητές 

Οι μεγάλοι επενδυτές  έχουν απίστευτη  εμμονή στη μάθηση.

Οι elite επενδυτές είναι δια βίου μαθητευόμενοι. Δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν από τις αγορές και να μελετούν  θρυλικούς επενδυτές, νέους και παλιούς. Ένας καλός επενδυτής ξέρει ότι δεν μπορεί ποτέ να κυριαρχήσει στις αγορές, επομένως και η καμπύλη μάθησης δεν σταματά ποτέ.

Η  βελτίωση ως επενδυτής  δεν πρέπει να έχει τέλος γιατί μόνο μέσα από εκεί μπορούν να αναπτύσσονται και να προσαρμόζονται πάνω στην αγορά.

Μπορούν να μάθουν ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν στην αγορά ώστε στη συνέχεια να ανακαλύπτουν ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να επενδύσουν. Εντοπίζουν  τους κατάλληλους μέντορες για να μάθουν από αυτούς είτε  προσωπικά, είτε από βιβλία ή  διαδικτυακά μαθήματα.

Οι σωστοί επενδυτές  παραμένουν ταπεινοί και πάντα επιδιώκουν να μάθουν περισσότερα με όποιον τρόπο υπάρχει ώστε να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στις αγορές, τα γραφήματα, τον όγκο και τις νέες στρατηγικές.

εταιρείες

Peter Lynch ένας από τους θεούς τον θεσμικών επενδυτών. Διαχειρίστηκε το Fidelity Magellan Fund από το 1977 έως το 1990, κατά το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία του αμοιβαίου κεφαλαίου αυξήθηκαν από 18 εκατομμύρια δολάρια σε 14 δισ. δολάρια.

4. Εργασία… εργασία… εργασία

Είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνουν και να παραμείνουν επιτυχημένοι στις αγορές. Θα βάλουν στο πλάνο τους όσες ώρες  εργασίας και αν χρειαστούν. Εντοπίζουν πρώτα το τίμημα της επιτυχίας τους και μετά το πληρώνουν.

Λένε ναι σε ό,τι πρέπει να κάνουν, συναλλαγές προσομοιωτών, backtesting, μελέτες γραφημάτων, ανάγνωση βιβλίων, μελέτη, διαχείριση κινδύνου, αυτοέλεγχο, ψυχολογία, τα κάνουν όλα. Δεν λένε ποτέ όχι στη δουλειά.

Οι πλούσιοι επενδυτές  ξεπερνούν τον ανταγωνισμό που έχουν  σε προσπάθεια, χρόνο, βάθος, μελέτη, έρευνα και εμπειρία.

Andy Krieger: Ο θρυλικός επενδυτής που έβγαλε 300 εκατ. δολάρια με μια μόλις κίνηση

5. Πάθος

Ενεργοποιείται αυτόματα από τη στιγμή που μπαίνουν στο  γιγάντιο “παιχνίδι” των επενδύσεων.

Η εστίασή τους είναι στο παιχνίδι και όχι στα χρήματα, τα χρήματα έρχονται ως αποτέλεσμα της εμμονής τους να κερδίσουν  το παιχνίδι.

Είναι σε θέση να επικεντρωθούν στον αγωνιστικό χώρο γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν και αυτό είναι που βάζει τους βαθμούς στον πίνακα αποτελεσμάτων. Κάθε κανονικός άνθρωπος θα σταματούσε τις συναλλαγές όταν καταλάβαινε τις μικρές πιθανότητες και τη μεγάλη καμπύλη εκμάθησης, αλλά οι elite όχι απλώς δεν σταματούν αλλά παθιάζονται στον υπέρτατο βαθμό με αυτό το μεγάλο ταξίδι που πρέπει να κάνουν.

Το πάθος οδηγεί τη δουλειά δημιουργώντας την επιτυχία και αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει έναν βρόχο θετικής ανατροφοδότησης για να περάσεις από τις βουνοκορφές. Το πάθος δημιουργεί την επιμονή να συνεχίσεις.

εταιρείες

Ross Cameron: Ίσως ένας από τους καλύτερους Forex Day Trader

6. Επιμονή

Δεν τα παρατάνε ποτέ.

Οι περισσότεροι νέοι επενδυτές  όταν αποτυγχάνουν, απλώς πετάνε τη λευκή πετσέτα νωρίς. Πολλοί νέοι επενδυτές  δεν θα μάθουν ποτέ αν θα μπορούσαν να είχαν επιτυχία, επειδή ποτέ δεν κατέβαλαν προσπάθεια να μελετήσουν, να μάθουν για παράδειγμα να δημιουργούν ένα σύστημα συναλλαγών με πλεονέκτημα και μετά να το ακολουθούν για αρκετό καιρό για να δουν αν θα μπορούσαν τελικά να τα καταφέρουν στις αγορές.

Οι επενδυτές  που έγιναν και  συνέχισαν να είναι κερδοφόροι είχαν σε υπέρτατο βαθμό  την ικανότητα της επιμονής. Δεν σταμάτησαν, αλλά έμαθαν, αναπροσαρμόστηκαν και συνέχισαν να προχωρούν.

Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά όλων των επιτυχημένων ανθρώπων σε κάθε τομέα. Είναι εκπληκτικό να μαθαίνουμε ότι πολλοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην ιστορία είχαν όλοι πρόωρες και μεγάλες αποτυχίες, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε.

Εάν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε, τότε δεν θα τα παρατήσετε μέχρι να φτάσετε τον στόχο σας, αυτό είναι ένα στρατηγικό  πλεονέκτημα.

Μη νομίζεις ότι είναι ευκολάκι  να έχεις και να διατηρήσεις και τα έξι αυτά χαρακτηριστικά. Δεν είναι διόλου εύκολο αλλά αν τα καταφέρεις να τα “έχεις”, τότε όλες οι πιθανότητες οδηγούν στο 90% επιτυχίας. Αφήνω 10% στη τύχη.

εταιρείες

Ο Carl Icahn είναι ο πλέον ακτιβιστής επενδυτής που χρησιμοποιεί ιδιοκτησιακές θέσεις σε δημόσιες εταιρείες για να τις αναγκάσει να κάνουν στρατηγικές αλλαγές ώστε να οδηγήσουν στην αύξηση της αξίας των μετοχών του.

*******

εταιρείες

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ και τα σχόλια ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ, εκτός αν είναι υβριστικά.

 • Οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να μισούν τον Μητσοτάκη. Έχει κερδίσει το κόμμα τους σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και κατά τα φαινόμενα θα το κερδίσει σε άλλες δύο. Ένα 6-0 είναι συντριπτικό σκορ που δεν αντέχεται…
 • Το Πανεπιστήμιο «Μπάτε σκύλοι αλέστε», πρώτο στη λίστα του μπάχαλου

  Την ίδια στιγμή που σημαντική μερίδα του πανεπιστημιακού κατεστημένου προσπαθεί εναγωνίως να αποδείξει ότι οι διεθνείς κατατάξεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αδικούν τη χώρα μας, το χθεσινό συμβάν στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου απέδειξε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται πρώτο στη λίστα του μπάχαλου.

Το εξώδικο δεν έλεγε ότι ο σιδηρόδρομος δεν ήταν ασφαλής ξέρετε τι έλεγε; ότι είχαμε ζητήματα ασφάλειας

 • 1,5 εκατ € σε τράπεζα στην Ελβετία και 500 χιλιάρικα πέρασαν από λογαριασμό του καταπιεσμένου Αιγύπτιου. Και 80 χιλιάρικα αποζημίωση απόλυσης! Καθαρά ταξική καταπίεση Σταματήστε ρε πλυντήρια να ψάχνετε για ήρωες! Μια ζωή με το έγκλημα συντάσσεστε!
 • Ρε @αμημενοι τι γραφετε???? Οποιος απολυεται δικαιολογειται να σκοτωνει??? Κι επειδη τα 2 θυματα ηταν πλουσιοι “καλα να παθουν”?? Μπηκα να διαβάσω λιγα σχολια μετα τη δουλεια και εφριξα. Αρρωστα ανθρωπακια ειστε!!
 • Αιγύπτιος: Καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ στην Ελβετία, 500.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα, μέλος στο ΔΣ των εταιρειών Καρνέση – Κουβά ΚΑΙ αυτή η επανάστα σύντροφοι;
 • Γιατί η αριστερά δεν μιλάει για “γυναικοκτονια” στην περίπτωση του εγκλήματος στη #Γλυφαδα ; Μήπως επειδή η γυναίκα ήταν πλούσια ή μήπως επειδή ο δράστης ήταν Αιγύπτιος;
 • Ερώτηση ‘δημοσιογράφου” για το φονικό στη Γλυφάδα. Σοκαριστήκατε που το ακούσατε ? Δεν περιγράφω άλλο.

*****

Είδα τον μελισσοκόμο. Κατι αλάνια τρώνε τις οικονομίες μιας κυρίας μέσω ιντερνετ .Η κυρία αυτοκτονεί. Τότε αναλαμβάνει δράση ο γείτονας της ο οποίος είναι μελισσοκόμος. Τρώει καμία 100στή τινάζοντας στον αέρα ακόμα και τον ουρανοξύστη που στεγάζονται τα γραφεία τους

*****

 • Παιδιά πρόκειται για παρεξήγηση. Χριστουγεννιάτικο ήταν το τραγούδι.

Image

*****

Το “Και α και ου και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ” με τον Άδωνι να χοροπηδά σαν αρκούδι, είναι κοπή τη πίτα στη Θεσ/κη. Δίπλα, ο πρύτανης των ΜΑΤ, πρώιμου εμβολιασμού κ της ..Αράχωβας. Πίσω, ο Τσιόδρας πρώην ΚΝΕ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΑΜΙ, νυν σύμβουλος ΠΘ.

*****

Image

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο