EΠIMEΛEIA ΥΛΗΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ
- Η Ακαδημία και ο Λυκαβηττός το 1902.
****
Κανεις την φωτογράφηση για τις νεες ταυτότητες στα αστυνομικά τμήματα… Γλυτωνει χρήματα και χρονο ο πολιτης… ΑΠΕΡΓΙΑ οι φωτογράφοι… Κανεις Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων… Γλυτωνει χρήματα και χρονο ο πολιτης… ΑΠΕΡΓΙΑ οι συμβολαιογράφοι… Έτος 2023
***
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ο Θεός να βοηθήσει να μην έχετε κάποιο πρόβλημα ασφάλειας, να μην κινδυνεύει η ζωή σας και χρειαστείτε την βοήθεια του κράτους. Όχι τίποτε σπουδαίο. Απλά, να κάνουν οι άνθρωποι την δουλειά τους. Να μην χρειαστεί, δηλαδή, να κάνετε τον σταυρό σας, ακόμη κι αν είστε ινδουιστές, σκεπτόμενοι πως αυτή η χώρα είναι ακόμη στη θέση της. Τελεία. Παράγραφος.
- ΕΛ.Κ: Οποιος δεν έχουν μπει σπίτι του να το ρημάξουν ή να σπάσουν το αμάξι του δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που λες .. Γιατί δεν καταλαβαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ρημαγμένη-βιασμένη ψυχή του παραβιασμένου .. Τότε ο ρατσισμός ειναι ένα ανθρώπινο ψυχολογικό πρόβλημα και όχι ιδεολογία
**
PANOS DANTIS: Αυτή η εικόνα από μόνη της καταρρίπτει κάθε αφήγημα περί ευημερίας και προόδου κλπ και κυρίως το « ο Έλληνας έχει λεφτά», όταν μάλιστα είναι γνωστό πόσο κολλημένος είναι με το αυτοκίνητο του …
Statistics for Everyone
- Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε ..
–Η γιαγιά σου φορούσε κοντές μίνι φούστες, λεπτά εσώρουχα, ψηλές μπότες και χωρίς σουτιέν…–Άκουγε Led Zeppelin, The Beatles, Janis Joplin και Rolling Stones.–Έκανε μοτοσικλέτες και γρήγορα αυτοκίνητα.–Κάπνιζε καπνό και άλλα πράγματα…–Έπινε τζιν-τόνικ, ουίσκι και οτιδήποτε άλλο…–Γύρισε σπίτι στις 4 π.μ. και έφυγε για δουλειά το πρωί…Να ξέρεις ότι ποτέ δεν θα είσαι τόσο κουλ όσο η γιαγιά σου.Συγγνώμη αλλά κάποιος έπρεπε να το πει!Τα Credits πηγαίνουν στον εκάστοτε Συγγραφέα ~Ακολουθήστε μας
-
Εκείνο που ΔΕΝ είπαν οι Ομπρέλες, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, πριν οι ίδιοι στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή τους.Ετσι δικαιολογείται η “ηρωική έξοδος” ενώ πριν δεν το κουνούσαν ρούπι.Ετσι εξηγείται επίσης το γεγονός γιατί οι ομαδες της Εφης & Τεμπονέρα παρέμειναν. Τελικά, τζάμπα μάγκες όλοι.
***
Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
Η πλήρης έκδοση της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει
177 Γεγονότα, 38 Γεννήσεις και 52 Θανάτους.
Επέτειοι
Γεγονότα
-
1922
Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).
-
1950
Αναχωρεί για την Κορέα το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, για να ενταχθεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ που πολεμούν τους κομουνιστές της Βόρειας Κορέας. (Πόλεμος της Κορέας)
-
1964
Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων. Στις εναντίον του επιθέσεις πρωτοστατεί η εφημερίδα «Ημέρα» του Τζώρτζη Αθανασιάδη και «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα, που διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
-
1967
Τα γεγονότα της Κοφίνου: Στα πρόθυρα ελληνοτουρκικού πολέμου, μετά την επίθεση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς υπό τον Γρίβα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου.
-
1972
Το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Ήρως», ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Μέρλιν» μέσα στον Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Σκοτώνονται 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού.
-
1973
Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.
-
2017
23 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και προκαλούνται τεράστιες ζημιές από ξαφνική νεροποντή που πλήττει τη Δυτική Αττική και ιδίως τη Μάνδρα.
-
1906
Εμμανουήλ Κριαράς, διακεκριμένος έλληνας φιλόλογος. Μείζον έργο του το «Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669)».
(Θαν. 22/8/2014) -
1920
Βασίλης Διαμαντόπουλος, έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 5/5/1999)
-
1942
Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, εβραιοαργεντινός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας.
Θάνατοι
-
1856
Ηλίας Τσαλαφατίνος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης από τη Μάνη. (Γεν. 1780)
-
1922
Δημήτριος Γούναρης, έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, ένας από τους 6 που εκτελέστηκαν ως πρωταίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής. (Γεν. 5/1/1867)
-
2013
Γλαύκος Κληρίδης, κύπριος πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- 2003) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Γεν. 24/4/1919)
Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1511
© SanSimera.gr
*****
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΙΚΑΡΗ: Βλέποντας παλιές φωτογραφίες αναρωτιέμαι τι χάθηκε από εκείνα τα χρόνια. Χάθηκε και το κέφι μας, η λαχτάρα μας για ζωή. Δεν βλέπω πια πολλούς ανθρώπους να απολαμβάνουν τη ζωή τους, να γελάνε μέσα από την καρδιά τους, πηγαία και με τη χαρά να αστράφτει στα πρόσωπα.
- Ακόμα κι αν φαινομενικά κάνουν ή κάνουμε μια όμορφη ζωή και πράγματα που μας αρέσουν κ.ο.κ. κάτι έχει χαθεί, κάτι μας έχει στερήσει το πλατύ χαμόγελο, κάτι μας έχει κάνει συγκρατημένους, διστακτικούς, φοβικούς ή ακόμα και αδιάφορους, ψυχρούς, ανίκανους να γευθούμε ό,τι μπορεί να μας προσφέρει η ζωή, όταν κάποτε για πολύ μικρότερα πράγματα νιώθαμε τόση χαρά.
- Αφαιρέσαμε τον “καλό τον λόγο” από την ομιλία μας, ψάχνουμε παντού ψεγάδια, στραβά κι ανάποδα να “κοπανήσουμε” στον συνομιλητή μας, λες και οι άλλοι είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται μονίμως σε απολογία για τις επιλογές τους, για αυτό που είναι, για αυτό που ονειρεύονται, γι’ αυτό που επιθυμούν.
- Αλλά και πάλι, δεν είναι αυτοί που μας στέρησαν την πηγαία χαρά. Είναι ένα μαύρο σύννεφο που για διάφορους λόγους έχει καθίσει πάνω από τη συλλογική ψυχή μας και βρέχει φόβους, ανασφάλειες, συμπλέγματα, φρένα, φρένα, φρένα παντού.
****
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Στη μαμά Γερμανία και στον τομέα μεταποίησης (PMI) όπου κάτω από το 50 δείχνει συνεχή συρρίκνωση (chart 1), αλλά και στον βιομηχανικό δείκτη (chart 2), τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά από καιρό. Κατά σύμπτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου το…γερμανικό θαύμα, ξέμεινε από φθηνή Ρωσική ενέργεια.
- Φαντάσου τώρα η SIEMENS χρειάζεται κρατικές εγγυήσεις 7,5 δισ. ευρώ και άλλα τόσα από τράπεζες για να επιβιώσει, ειδικά στο κομμάτι για έργα πράσινης ενέργειας της Siemens Energy.
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ: Αυτές οι ιστορίες με τους Ρομά και την παραβατικότητά τους είναι σχεδόν καθημερινές. Σε κάποιες πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της σοβαρότητας που έχουν οι παράνομες πράξεις τους και για πλήθος άλλες μικρότερης παραβατικότητας δεν ασχολείται κανείς.
- Οταν βεβαίως κάποιοι αστυνομικοί δείχνουν ιδιαίτερη σκληρότητα στην αντιμετώπισή τους, υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα βρίσκονται υπόλογοι και παραπέμπονται στην δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας, παρ’ όλο που κι αυτοί αρκετές φορές έχουν κινδυνέψει από επιθέσεις κλπ κλπ.
- Τότε, βεβαίως, η κοινωνία ξυπνά, οι εφημερίδες και η τηλεόραση ασχολούνται για πολλές μέρες και μετά σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα όλα θα ξεχαστούν.
- Εγώ πιστεύω, ότι αυτό που λείπει είναι η Παιδεία και όχι απλώς η επιβολή του Νόμου. Είναι γεγονός ότι παιδάκια Ρομά από μικρή, πολύ μικρή ηλικία εθίζονται στην παραβατικότητα. Και βεβαίως πάμπολλες πράξεις παράνομες, όχι βεβαίως ληστείες, επιθέσεις κλπ, γίνονται από μικρά παιδιά των Ρομά.
Ισως ο γονιός τους να παραμονεύει πίσω από κανένα περίπτερο , κολώνα, αφίσα, για να ελέγχει την “επιχείρηση”, Και βεβαίως ο “καλός” ρομά – πατέρας συμβουλεύει τον μικρό “τι” και “πως” θα το κάνει. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις, και πολλοί ρομά ζουν μια καλή νοικοκυρεμένη ζωή.
- Πιστεύω, λοιπόν, ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται κυρίως στην έλλειψη παιδείας. Οι Ρομά είναι κι αυτοί πολίτες της Ελλάδος και έχουν το δικαίωμα της μόρφωσης. Η Πολιτεία αυτό το παραμελεί. Θα πρέπει όμως να θεσπίσει νόμο με τον οποίο να είναι υποχρεωμένοι οι Ρομά να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έστω να τελειώνουν το Δημοτικό.
- Τελικώς θα προσφέρουν ίσως λίγο μακροπρόθεσμα πολλά σ’ αυτήν την αρκετά μεγάλη, πανελλαδικά, κοινότητα . Η Παιδεία θα είναι η βάση και η Ελπίδα. Και επίσης πιστεύω ότι οι Ρομά έχουν μεν την ιδαιτερότητά τους αλλά δεν στερούνται ευφυίας . Πολλοί Ρομά γνωστοί σε όλους μας το έχουν αποδείξει αυτό.
*****