Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη της BP στο 4Q

BP

Οι μετοχές της BP (NYSE:BP) αυξήθηκαν κατά 5,7% στο Λονδίνο, αφού ο γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και επιτάχυνε τις επαναγορές μετοχών.

Για το τέταρτο τρίμηνο, η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) 17,77c, από 26,44c πέρυσι και έναντι 16,27c που προέβλεπε η κοινή γνώμη.

Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 2,99 δισ. δολαρίων, μειωμένα κατά 38% σε ετήσια βάση (YoY), και πάνω από τις εκτιμήσεις συναίνεσης για 2,76 δισ. δολάρια.

Για το σύνολο του έτους, η BP ανακοίνωσε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, το οποίο χρησιμεύει ως εναλλακτικό μέτρο για το καθαρό κέρδος, ύψους 13,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε αναφερθεί το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές προέβλεπαν καθαρά κέρδη 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το προσαρμοσμένο EBIT ανήλθε σε 6,13 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 34% σε ετήσια βάση, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τα εκτιμώμενα 5,87 δισ. δολάρια.

Η BP δημοσίευσε προσαρμοσμένο PBIT παραγωγής πετρελαίου και λειτουργιών ύψους 3,55 δισ. δολαρίων, μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σε σύγκριση με τα 3,35 δισ. δολάρια που προέβλεπε η Wall Street. Το προσαρμοσμένο PBIT για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανήλθε σε 1,78 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 44% σε ετήσια βάση, και υπολειπόμενο του συναινετικού στόχου των 2 δισ. δολαρίων.

Η ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) ύψους 4,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένες κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και περισσότερες από τα 4,12 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Οι οργανικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση σε 4,67 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση στα 9,38 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 8,24 δισ. δολάρια. Το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 6,3% σε τριμηνιαία βάση στα 20,91 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για 20,52 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά το μέλλον, η BP αναμένει συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Επίσης, η BP ανακοίνωσε μέρισμα 7,27 σεντς ανά συνήθη μετοχή για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, που αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

“Κοιτάζοντας πίσω, το 2023 ήταν μια χρονιά ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων με πραγματική δυναμική στην παράδοση σε όλη την επιχείρηση”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Murray Auchincloss σε δήλωσή του.

“Είμαστε σίγουροι για τη στρατηγική μας, για την επίτευξη ως μια απλούστερη, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας εταιρεία, και δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τη μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους μας”

Επιπλέον, ο ενεργειακός όμιλος επιτάχυνε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αποκαλύπτοντας σχέδια για επαναγορά μετοχών αξίας 1,75 δισ. δολαρίων πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει επαναγορά μετοχών συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

“Η BP προσφέρει αυτό που ζητούσαν οι επενδυτές: υψηλότερες διανομές και μεγαλύτερη ορατότητα”, ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies σε σημείωμά τους.

“Η προοπτική για τριμηνιαία επαναγορά 1,75 δισ. δολαρίων μέχρι το 2025 θα πρέπει να γίνει δεκτή με θετικό τρόπο και η αυστηρότερη καθοδήγηση για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 16 δισ. δολάρια μειώνει τις ανησυχίες για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που οδηγούν τις επενδύσεις στο ανώτερο άκρο του εύρους των 14-18 δισ. δολαρίων”

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο