Καλύτερα των εκτιμήσεων τα προσωρινά αποτελέσματα Q3 της Samsung

samsung

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προσωρινά της κέρδη για το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 78% από το αναμενόμενο, καθώς η ταλαιπωρημένη αγορά memory chip δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από τη σοβαρή ύφεση.

Οι μετοχές της Samsung ξεκίνησαν την συνεδρίαση 3,3% υψηλότερα, καθώς οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι τιμές των memory chip πιθανότατα βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο στο τρίτο τρίμηνο, με ορισμένους τύπους αυτών να αρχίζουν να ανακάμπτουν.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής memory chip και smartphones στον κόσμο εκτίμησε ότι τα λειτουργικά του κέρδη μειώθηκαν στα 2,4 τρισ. γουόν (1,79 δισ. δολάρια) την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, από 10,85 τρισ. γουόν ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα κέρδη ξεπέρασαν την εκτίμηση της LSEG SmartEstimate τα οποία τοποθετούσε στα 2,1 δισ. γουόν, η οποία σταθμίζει τις προβλέψεις των αναλυτών που είναι πιο σταθερά ακριβείς.

“Είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Παρόλο που η κατάσταση δεν είναι καλή στον τομέα των chip. . . η πτώση των τιμών της memory υποχωρεί και η περαιτέρω πτώση θα είναι περιορισμένη”, δήλωσε ο Ko Yeongmin, αναλυτής της Daol Investment & Securities.

Αν και μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, τα κέρδη του τρίτου τριμήνου της Samsung ήταν πολύ υψηλότερα από τα 640 δισ. γουόν του πρώτου τριμήνου, το χαμηλότερο από το 2009, και από τα 670 δισ. γουόν του δεύτερου τριμήνου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 4,58 τρισ. γουόν και 4,36 τρισ. γουόν στον τομέα των chip κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα, καθώς οι τιμές των memory chip υποχώρησαν και οι αξίες των αποθεμάτων της μειώθηκαν.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα υψηλά επιτόκια μείωσαν τη ζήτηση για τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά μετά από μια έκρηξη λόγω πανδημίας, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές chip να μειώσουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πτώση των τιμών.

Όμως, κατά το τρίτο τρίμηνο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι απώλειες στον τομέα memory chip της Samsung πιθανότατα συρρικνώθηκαν σε περίπου 3 τρισ. γουόν, καθώς η Samsung επικεντρώθηκε σε πιο κερδοφόρα, υψηλότερης ποιότητας chip, όπως τα chip DRAM που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ συνέχισε να μειώνει την παραγωγή παλαιών Οι τιμές ορισμένων τσιπ DRAM, που χρησιμοποιούνται σε συσκευές τεχνολογίας, άρχισαν επίσης να ανακάμπτουν κοντά στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου, ενώ οι τιμές των τσιπ NAND Flash που χρησιμοποιούνται στην αποθήκευση δεδομένων μπορεί να αρχίσουν να ανακάμπτουν ήδη από το τρέχον τρίμηνο, τερματίζοντας τη σοβαρή ύφεση του κλάδου που ξεκίνησε πέρυσι, ανέφεραν οι αναλυτές..

Οι τιμές ορισμένων τσιπ DRAM, που χρησιμοποιούνται σε συσκευές τεχνολογίας, άρχισαν επίσης να ανακάμπτουν κοντά στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου, ενώ οι τιμές των chip NAND Flash που χρησιμοποιούνται στην αποθήκευση δεδομένων μπορεί να αρχίσουν να ανακάμπτουν ήδη από το τρέχον τρίμηνο, τερματίζοντας τη σοβαρή ύφεση του κλάδου που ξεκίνησε πέρυσι, ανέφεραν οι αναλυτές.

“Όταν η Samsung ανακοινώσει λεπτομερή κέρδη στο τέλος του μήνα, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τι έχει να πει για τυχόν αλλαγές στις τιμές των παλαιών chip, όπως το NAND Flash ή η παλαιότερη DRAM, προκειμένου να διαμορφώσουν προβλέψεις για την πιο ολοκληρωμένη ανάκαμψη της βιομηχανίας chip“, δήλωσε ο Ko.

Η πλήρης ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται στις 31 Οκτωβρίου.

Η Samsung δήλωσε ότι τα έσοδά της πιθανόν να μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σε 67 τρισ. γουόν.

Ο τομέας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας πιθανότατα ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη περίπου 3 τρισ. γουόν, παρόμοια με πέρυσι, σύμφωνα με το μέσο όρο των προβλέψεων πέντε αναλυτών. Η εταιρεία λάνσαρε τα premium αναδιπλούμενα smartphones της κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αυξάνοντας τις πωλήσεις παρά την υποτονική παγκόσμια αγορά smartphones.

Το τρίτο τρίμηνο είναι συνήθως ισχυρό για τις επιχειρήσεις κινητών τηλεφώνων και οθονών της Samsung, δεδομένου ότι τότε λανσάρει τα κορυφαία smartphones της και η ζήτηση για πάνελ οθόνης από πελάτες όπως η Apple αυξάνεται πριν από το ντεμπούτο του τελευταίου iPhone.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο