Καπέλο στις τιμές του ρεύματος και τον Μάϊο λόγω ρευματοκλοπών

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Παρά το γεγονός ότι η χονδρική του ρεύματος κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τον μήνα Απρίλιο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η μείωση αυτή θα περάσει στους καταναλωτές μέσω των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τον Μάιο.

  • Και αυτό διότι όπως συνέβη και με τα τιμολόγια του Απριλίου, έτσι και για τα τιμολόγια του Μαΐου οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν το επιπλέον καπέλο για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες του δικτύου του 2021 και του 2022, που είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς του ΔΕΔΔΗΕ. Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυληθεί στους καταναλωτές εξανεμίζοντας το όποιο όφελος καταγράφεται στη χονδρεμπορική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο βρίσκεται μέχρι στιγμής σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 57,16 ευρώ/MWh περίπου 10 ευρώ χαμηλότερα από το κόστος της χονδρικής αγοράς τον μήνα Μάρτιο.

  • Ωστόσο παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν η σημαντική αυτή μείωση που φτάνει σε ποσοστό το 15% θα περάσει στις λιανικές τιμές των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές την 1η Μαΐου όπως συμβαίνει κάθε μήνα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

https://www.capital.gr/oikonomia/3802335/kapelo-stis-times-tou-reumatos-kai-ton-maio-logo-reumatoklopon/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο