Καπνοβιομηχανία Καρέλιας: Η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε από τα 50,3 στα 42,9 εκατ. ευρώ

Αύξηση πωλήσεων από τα 610,2 στα 620,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, με την κερδοφορία να υποχωρεί κυρίως λόγω των ανατιμήσεων που επηρέασαν το κόστος του Ομίλου

Στις 30/6/2023 εμφάνισε θετικό καθαρό ταμείο 650,6 εκατ. ευρώ, καθώς πέρα από διαθέσιμα 312,9 εκατ. ευρώ διαθέτει μεγάλες τοποθετήσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου, η διοίκηση αναφέρει ότι: «Δεν αναμένουμε ιδιαίτερες εξελίξεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους εκτός, ίσως, από μία μικρή και αργή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα οδηγήσει σε μικρή βελτίωση της μικτής μας κερδοφορίας  αλλά και θα δώσει πρόσθετη ευελιξία στη χάραξη στοχευμένων πολιτικών τιμών με σκοπό την διατήρηση και, όπου είναι δυνατόν, την περαιτέρω ανάπτυξη των μεριδίων μας.

Σε ό,τι αφορά τους όγκους πωλήσεων, τα αποτελέσματα κατά τους πρώτους μήνες του δεύτερου εξαμήνου είναι ενθαρρυντικά. Στην ελληνική αγορά συνεχίζεται η άνοδος του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και για το υπόλοιπο του έτους, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο οι όγκοι αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τις πωλήσεις της εταιρείας προς τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, αυτές αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του 2019.

Στις διεθνείς αγορές δεν αναμένουμε ιδιαίτερες μεταβολές και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί η καλή πορεία του πρώτου εξαμήνου τόσο στη Δυτική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, είναι ορατή μία ανάκαμψη των πωλήσεων μας στις αγορές της Βορείου και Δυτικής Αφρικής ύστερα από προσαρμογή των εργοστασιακών τιμών των οικονομικότερων σημάτων μας στα δεδομένα ύφεσης που επικρατούν εκεί και τα οποία έχουμε αναλύσει σε άλλες ενότητες.

Σε αρκετές σημαντικές αγορές για τον Όμιλο αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνικών προϊόντων, κυρίως σε χώρες που βρίσκονται σε πορεία ένταξης στην Ε.Ε., κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της νόμιμης ζήτησης.

Εκτιμούμε, όμως, ότι, εκτός απρόοπτων εξελίξεων, ο Όμιλος είναι σε θέση να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των σημάτων του και να προστατεύσει τα μερίδια αγοράς του. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν την πολιτική υψηλών επιτοκίων για αρκετό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καμφθεί ο πληθωρισμός. Αυστηρές νομισματικές πολιτικές υψηλών επιτοκίων ωφελούν, εν πολλοίς, την κερδοφορία του Ομίλου λόγω των υψηλών ταμειακών του διαθεσίμων.

Πάντως, το γενικότερο περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, κυρίως στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, όπου οι σχεδιαζόμενες αντικαπνιστικές παρεμβάσεις αναμένεται, σε αρκετές περιπτώσεις, να γίνουν δρακόντειες με επιπτώσεις που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο