Κατά 36% μειώθηκαν οι διελεύσεις από την διώρυγα του Παναμά

Παναμά

Μια σοβαρή ξηρασία που ξεκίνησε πέρυσι ανάγκασε τις αρχές να μειώσουν κατά 36% τις διελεύσεις πλοίων στη διώρυγα του Παναμά, μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου.

Οι νέες περικοπές που ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αρχές του Παναμά πρόκειται να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι διαχειριστές της διώρυγας εκτιμούν τώρα ότι η πτώση της στάθμης του νερού θα μπορούσε να τους κοστίσει μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων το 2024, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια από τις πιο σοβαρές ξηρασίες που έπληξαν ποτέ το κράτος της Κεντρικής Αμερικής προκάλεσε χάος στη θαλάσσια διαδρομή των 50 μιλίων, προκαλώντας μποτιλιάρισμα των πλοίων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της διώρυγας για τη διεθνή ναυτιλία και εγείροντας ανησυχίες για την επίδρασή της στο παγκόσμιο εμπόριο.

Την Τετάρτη, ο διαχειριστής της Διώρυγας του Παναμά Ricaurte Vásquez δήλωσε ότι θα μειώσει τις ημερήσιες διελεύσεις πλοίων σε 24, αφού ήδη μείωσε σταδιακά τις διελεύσεις πέρυσι από 38 την ημέρα σε κανονικές εποχές.

“Είναι ζωτικής σημασίας να στείλει η χώρα το μήνυμα ότι θα το αναλάβουμε και θα βρούμε λύση στο πρόβλημα του νερού”, δήλωσε ο Vásquez.

Ο κ. Vásquez πρόσθεσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους ο διάδρομος είδε 20% λιγότερο φορτίο και 791 λιγότερα πλοία από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για μια “σημαντική μείωση” για τη χώρα, δήλωσε ο Vásquez. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η πιο “αποτελεσματική” διαχείριση των υδάτων και η αύξηση των βροχοπτώσεων τον Νοέμβριο τους επέτρεψε τουλάχιστον να διασφαλίσουν ότι η στάθμη των υδάτων είναι αρκετά υψηλή ώστε να περνούν καθημερινά 24 πλοία μέχρι το τέλος Απριλίου, την έναρξη της επόμενης περιόδου βροχών.

Οι αρχές της διώρυγας απέδωσαν την ξηρασία στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο και στην κλιματική αλλαγή και προειδοποίησαν ότι ο Παναμάς πρέπει επειγόντως να αναζητήσει νέες πηγές νερού τόσο για τις λειτουργίες της διώρυγας όσο και για την ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ίδιες λίμνες που γεμίζουν τη διώρυγα παρέχουν επίσης νερό για περισσότερο από το 50% της χώρας με περισσότερους από 4 εκατομμύρια κατοίκους.

“Το πρόβλημα του νερού είναι εθνικό πρόβλημα, όχι μόνο της Διώρυγας”, δήλωσε ο Vásquez. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα σε ολόκληρη τη χώρα”

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο