Καταγγελίες στην ΕΕ κατά της χρήσης προσωπικών δεδομένων από την Meta

Meta

Meta

Ένα σχέδιο της Meta να χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) χωρίς να ζητήσει συγκατάθεση δέχθηκε πυρά από την ομάδα υπεράσπισης NOYB την Πέμπτη, η οποία κάλεσε τους φορείς επιβολής της ιδιωτικής ζωής σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν αυτή τη χρήση.

Η NOYB (καμία από τις επιχειρήσεις σας) προέτρεψε τους εθνικούς παρατηρητές απορρήτου να δράσουν αμέσως, λέγοντας ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Meta, οι οποίες τίθενται σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, θα της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει χρόνια προσωπικών αναρτήσεων, ιδιωτικών εικόνων ή δεδομένων παρακολούθησης στο διαδίκτυο για την τεχνολογία AI του ιδιοκτήτη του Facebook (NASDAQ:META).

Η ομάδα υπεράσπισης δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει 11 καταγγελίες κατά της Meta και ζήτησε από τις αρχές προστασίας δεδομένων στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Ισπανία να ξεκινήσουν μια επείγουσα διαδικασία λόγω των επικείμενων αλλαγών.

Η Meta απέρριψε την κριτική της NOYB και αναφέρθηκε σε ένα blog της 22ας Μαΐου στο οποίο είπε ότι χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμες διαδικτυακές και αδειοδοτημένες πληροφορίες για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και πληροφορίες που οι άνθρωποι έχουν μοιραστεί δημόσια σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ωστόσο, ένα μήνυμα που εστάλη στους χρήστες του Facebook ανέφερε ότι η Meta μπορεί ακόμα να επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με άτομα που δεν χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ούτε έχουν λογαριασμό, εάν εμφανίζονται σε μια εικόνα ή αναφέρονται σε αναρτήσεις ή λεζάντες που κοινοποιούνται από έναν χρήστη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η προσέγγισή μας συμμορφώνεται με τους νόμους περί απορρήτου και η προσέγγισή μας είναι συνεπής με τον τρόπο με τον οποίο άλλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν και βελτιώνουν τις εμπειρίες τους στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Google (NASDAQ:GOOGL) και της Open AI)», δήλωσε εκπρόσωπος.

Η NOYB έχει ήδη υποβάλει αρκετές καταγγελίες κατά της Meta και άλλων εταιρειών Big Tech για φερόμενες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ, ο οποίος απειλεί με πρόστιμα έως και 4% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας για παραβιάσεις.

Η Meta έχει επικαλεστεί στο παρελθόν έννομο συμφέρον για τη χρήση των δεδομένων των χρηστών για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παραγωγικών μοντέλων AI και άλλων εργαλείων AI, τα οποία μπορούν να μοιραστούν με τρίτους.

Ο ιδρυτής της NOYB Max Schrems δήλωσε ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης είχε ήδη αποφανθεί για το θέμα αυτό το 2021.

«Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η Meta δεν έχει “έννομο συμφέρον” να παρακάμψει το δικαίωμα των χρηστών στην προστασία δεδομένων όσον αφορά τη διαφήμιση», ανέφερε.

Ωστόσο, η εταιρεία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την εκπαίδευση της απροσδιόριστης «τεχνολογίας AI». Φαίνεται ότι η Meta για άλλη μια φορά αγνοεί κατάφωρα τις αποφάσεις του ΔΕΕ», δήλωσε ο Schrems, προσθέτοντας ότι η εξαίρεση ήταν εξαιρετικά περίπλοκη.

«Η μετατόπιση της ευθύνης στον χρήστη είναι εντελώς παράλογη. Ο νόμος απαιτεί από τη Meta να λάβει συγκατάθεση συμμετοχής, όχι να παρέχει μια κρυφή και παραπλανητική φόρμα εξαίρεσης», δήλωσε ο Schrems, προσθέτοντας: «Εάν η Meta θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας, πρέπει να ζητήσει την άδειά σας. Αντ ‘αυτού, έκαναν τους χρήστες να ικετεύουν να αποκλειστούν».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο