Οι συνεντεύξεις για δουλειά είναι φορτωμένες με ευκαιρίες για εξευτελισμό. Ποιος θέλει να περιγράψει τη μεγαλύτερη αδυναμία του σε μια ομάδα συναδέλφων του; Ή να τον κάνουν να αισθάνεται σαν διαγωνιζόμενος σε σόου κουίζ με αινίγματα μυαλού όπως «πόσες μπάλες του γκολφ χωράνε σε ένα Boeing 747;». Δυστυχώς για τους αιτούντες εργασία, η διαδικασία αυτή ξεφεύγει όλο και περισσότερο από τον έλεγχο.
Οι απαιτήσεις από τις επιτροπές προσλήψεων στον τομέα της τεχνολογίας συσσωρεύονται. Αυτό σημαίνει περισσότερες συνεντεύξεις αλλά και περισσότερες τεχνικές δοκιμασίες. Μαζί με τις αξιολογήσεις κωδικοποίησης έρχονται και αιτήματα για δοκίμια, μακροσκελείς εργασίες για το σπίτι και ακόμη και ημέρες εργασίας με υπάρχουσες ομάδες. Ένας φίλος στην Bay Area πέρασε από πολλαπλούς γύρους συνεντεύξεων μόνο και μόνο για να του παρουσιαστεί μια τελική πρόκληση για να «διασκεδάσει» την ηγεσία της εταιρείας. Δεν υπήρχαν άλλες οδηγίες. Δεν πήρε τη δουλειά.
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα πουν ότι αυτό δεν γίνεται για να κάνουν δύσκολη τη ζωή των ατόμων που αναζητούν εργασία, αλλά επειδή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι. Η ευθύνη, λένε, ανήκει στους ίδιους τους αναζητούντες εργασία. Οι διαδικτυακές δημοσιεύσεις κάνουν τις κερδοσκοπικές αιτήσεις να εκτοξεύονται εύκολα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Institute of Student Employers ανέφερε ότι έλαβε φέτος αίτηση ρεκόρ 1,2 εκατ. για 17.000 κενές θέσεις εργασίας για πτυχιούχους.
Η εταιρεία παραγωγής λογισμικού ανθρώπινου δυναμικού Workday αναφέρει ότι ο αριθμός των αιτήσεων για θέσεις εργασίας παγκοσμίως αυξάνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τις ανοιχτές θέσεις εργασίας. Το πλεόνασμα αυτό περιλαμβάνει και εκείνες των υποψηφίων που συνδέονται στο AI chatbot ChatGPT για να προσαρμόσουν την αίτησή τους με δεξιότητες που ενδεχομένως δεν διαθέτουν. Κάποιοι μάλιστα προσπαθούν να ξεγελάσουν το λογισμικό πρόσληψης γράφοντας λευκό κείμενο – απαριθμώντας τις απαιτήσεις που τους λείπουν με τρόπους που θα είναι αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι αλλά θα εντοπίζονται από το λογισμικό διαλογής.
Από την άποψη ενός εργοδότη, επομένως, η προσθήκη νέων στεφάνων που πρέπει να υπερπηδήσουν οι υποψήφιοι έχει νόημα. Οι εφαρμογές που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να καλύψουν τους κακούς υποψηφίους των οποίων οι αδυναμίες αποκαλύπτονται σε πολλαπλές συνεντεύξεις. Και ο συμπαθής και γλυκομίλητος υποψήφιος που περνάει με επιτυχία από προσωπικές συναντήσεις μπορεί να καταρρεύσει από επιτόπιες δοκιμές ή δοκιμαστικές εργασίες.
Σε ορισμένες εταιρείες δεν αρκεί ούτε το να είσαι καλός στη δουλειά σου. Πρέπει να δείξετε δέσμευση στο ήθος της εταιρείας. Η Amazon είναι γνωστή για την αξιολόγηση των υποψηφίων με βάση τις 16 αρχές ηγεσίας της. Αν δεν καταφέρετε να αποδείξετε την εμμονή σας με τους πελάτες ή την ικανότητά σας να σκέφτεστε σε μεγάλα μεγέθη, θα βρεθείτε ξανά στην αγορά εργασίας.
Το πρόβλημα είναι ότι η προσθήκη περισσότερων συνεντεύξεων και τεστ εξαντλεί τους υποψηφίους και τους συνεντευκτές και αφαιρεί το χρόνο όλων από την πραγματική δουλειά. Σε ακόμα πιο δυσάρεστα νέα, μπορεί να μην είναι καν παραγωγικές. Το 2016, η Google δήλωσε ότι τέσσερις συνεντεύξεις ήταν αρκετές για να προβλέψουν αν κάποιος θα πρέπει να προσληφθεί. Σύμφωνα με την εταιρεία, οτιδήποτε περισσότερο από αυτό είχε φθίνουσα απόδοση.
Παρόλα αυτά, ο κανόνας αυτός δεν υπολογίζει τα εμπόδια που τίθενται πριν από τις συνεντεύξεις. Οι νέοι που αναζητούν εργασία παραπονιούνται μερικές φορές ότι οι γονείς τους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να φορέσουν ένα κομψό κοστούμι και να παραδώσουν ένα βιογραφικό στη ρεσεψιόν όταν ψάχνουν για δουλειά. Στην πραγματικότητα, η τυπική διαδικασία περιλαμβάνει ήδη μια ηλεκτρονική αίτηση, έλεγχο του βιογραφικού και ηλεκτρονική αξιολόγηση πριν από τις επιτόπιες συναντήσεις.
Τα λογισμικά παρακολούθησης αιτήσεων, όπως το Taleo της Oracle, χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τους υποψηφίους προτού έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με οποιονδήποτε σε μια εταιρεία. Οι ανεπιτυχείς υποψήφιοι μπορούν να γίνουν «φαντάσματα». Καθώς η διαδικασία επεκτείνεται, αυξάνεται και ο χρόνος που απαιτείται για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανού συμβούλου ανθρώπινου δυναμικού Josh Bersin, ο μέσος όρος ανέρχεται σε 45 ημέρες. Σε τομείς όπως η τεχνολογία μπορεί να είναι πολύ περισσότερος.
Ο μηχανικός λογισμικού Rohit Verma έχει γράψει στο blog του την εμπειρία του από την εξασφάλιση ρόλων σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Στο Meta, γράφει ότι χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες από την παραπομπή μέχρι την προσφορά εργασίας.
Αυτό θα ήταν πιο ευχάριστο αν δεν υπήρχε η νεοαποκτηθείσα αγάπη του τεχνολογικού τομέα για τις μαζικές απολύσεις. Αφού προχώρησε σε ένα όργιο προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τομέας μείωσε το εργατικό του δυναμικό κατά περίπου 264.000 άτομα πέρυσι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Layoffs.fyi. Μέχρι στιγμής φέτος εταιρείες όπως η TikTok και η Snap έχουν περικόψει πάνω από 149.000 θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε αυτές τις εντατικές διαδικασίες συνέντευξης είναι πλέον άνεργοι.
Όπου η τεχνολογία οδηγεί, άλλοι τομείς τείνουν να ακολουθούν. Αναμείνατε ότι η διαδικασία πρόσληψης θα γίνει πιο βασανιστική στον δικό σας τομέα εργασίας αρκετά σύντομα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πάντα μια εξαίρεση. Μερικές φορές, η προσέλκυση μιας θέσης εργασίας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η αποστολή ενός tweet. Το 2019, ένας 28χρονος Βρετανός προσλήφθηκε για να ηγηθεί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Tesla, αφού δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός γιγαντιαίου κριού με τη λεζάντα: «Κοιτάξτε αυτή την απόλυτη μονάδα». Παρ’ όλα αυτά, το να πάρει κανείς την αρεσκεία του Elon Musk δεν αποδείχθηκε πιο ασφαλές από οποιαδήποτε άλλη ιδέα πρόσληψης. Μέσα σε ένα χρόνο, ο υπεύθυνος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είχε εγκαταλείψει το ρόλο του.
Elaine Moore, Financial Times
Τ.Σ.