Κάτω από το 2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

επιτόκια ακίνητα

πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έπεσε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021 τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας μια ήδη βάσιμη υπόθεση για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτόν τον μήνα, καθώς η τριετής μάχη για να τιθασεύσει την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών πλησιάζει στο τέλος της.

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο από 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat την Τρίτη, κάτω από τις προσδοκίες για 1,9% σε δημοσκόπηση του Reuters, κυρίως λόγω της πτώσης του ενεργειακού κόστους και των μειωμένων τιμών των αγαθών.

Εν τω μεταξύ, ένας πιο προσεκτικός δείκτης για τις υποκείμενες τιμές που αναφέρεται ως δομικός πληθωρισμός, μειώθηκε στο 2,7% από 2,8% λόγω της βραδύτερης αύξησης των τιμών των υπηρεσιών, κάτω από τις προσδοκίες για 2,8%.

Η αύξηση των τιμών είναι πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας εδώ και χρόνια με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή μετά το άνοιγμα μετά την πανδημία, τον εταιρικό οπορτουνισμό και την άφθονη δημοσιονομική στήριξη που ανεβάζουν τον πληθωρισμό σε πάνω από 10% μέχρι τα τέλη του 2022.

Ωστόσο, μια σειρά ρεκόρ αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα έχει τιθασεύσει την αύξηση των τιμών σχετικά γρήγορα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν τώρα πόσο γρήγορα θα πρέπει να μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι στιγμής τη Δευτέρα ότι μια νέα μείωση ενδέχεται να υπάρξει αργότερα αυτόν τον μήνα, δεδομένης της αισιόδοξης τάσης των τιμών.

Μια τέτοια γρήγορη μείωση των επιτοκίων δεν αναμενόταν μέχρι πρόσφατα, αλλά μια θλιβερή σειρά δεδομένων για την ανάπτυξη, η συγκράτηση των μισθολογικών πιέσεων και οι τιμές για τον πληθωρισμό κάτω από τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ συνέβαλαν στον επείγοντα χαρακτήρα.

Ενισχύοντας τα επιχειρήματα για περικοπή, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών -ίσως η πιο προσεκτική συνιστώσα της αύξησης των τιμών- επιβράδυνε το άγγιγμα στο 4,0% από 4,1%, αμβλύνοντας αλλά όχι τελείως τους φόβους ότι οι εγχώριες πιέσεις τιμών έχουν κολλήσει σε υψηλό επίπεδο.

Η ταχεία αύξηση των μισθών οδήγησε το κόστος των υπηρεσιών εδώ και χρόνια, αλλά οι οικονομολόγοι προβλέπουν εδώ και καιρό μια επιβράδυνση λόγω της χαλάρωσης των αγορών εργασίας, της αδύναμης ανάπτυξης και των μικρότερων αυξήσεων στους μισθούς.

Η πτώση του ενεργειακού κόστους παρέμεινε η μεγαλύτερη συνεισφορά στον αποπληθωρισμό, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν μόλις 0,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, μειώνοντας επίσης τον συνολικό αριθμό.

Η Λαγκάρντ έχει ήδη πει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα κάτω από τη βασική γραμμή που προβλέπει η ΕΚΤ, ένα μήνυμα που αμφισβητεί την αφήγηση της ίδιας της τράπεζας για διαρκείς πιέσεις τιμών και επιστροφή στον στόχο του 2% μόνο στο τέλος του 2025.

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα τους για πιο γρήγορες περικοπές στα σχόλια της Λαγκάρντ και οι αγορές τώρα τιμολογούν μια πιθανότητα 85% για μείωση επιτοκίων στις 17 Οκτωβρίου, από 25% στην αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, τιμολογούν λίγο περισσότερες από 50 μονάδες βάσης κινήσεων μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνεχόμενες περικοπές έχουν πλέον πλήρως τιμολογηθεί.

Αυτό ώθησε μια ολόκληρη σειρά τραπεζικών οικονομολόγων να αλλάξουν τις προβλέψεις τους, με τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες να στοιχηματίζουν πλέον σε περικοπές τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, και πιθανώς και τον Ιανουάριο.

Η ΕΚΤ έχει προβλέψει άνοδο της αύξησης των τιμών σε λίγο πάνω από το 2,5% γύρω στο τέλος του έτους, αλλά οι απότομα χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου υποδηλώνουν καθοδικούς κινδύνους σε αυτό το σενάριο και οι επενδυτές διαβλέπουν πλέον σημαντικό κίνδυνο η ΕΚΤ να μην υπερβεί τον στόχο της.

www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο