Κατώτερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα τον Μάιο

εμπορικό

βιομηχανική παραγωγή

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Μάιο υπολείπεται των προσδοκιών και η επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης παρά την πολιτική στήριξη, προσθέτοντας πίεση στο Πεκίνο να στηρίξει την ανάπτυξη.

Εκτός από τις λιανικές πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις λόγω της ώθησης των διακοπών, η αναταραχή των στοιχείων τη Δευτέρα ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητική, υπογραμμίζοντας μια ανώμαλη ανάκαμψη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου αυξήθηκε κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS), επιβραδύνοντας από τον ρυθμό 6,7% τον Απρίλιο και κάτω από τις προσδοκίες για αύξηση 6,0% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών.

Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις, ένας δείκτης κατανάλωσης, τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση, επιταχύνοντας από την αύξηση 2,3% τον Απρίλιο και σημειώνοντας την ταχύτερη ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,0% λόγω πενθήμερης αργίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

“Τα στοιχεία δραστηριότητας του Μαΐου και οι ιχνηλάτες υψηλής συχνότητας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου υποδηλώνουν ότι παραμένουν σημαντικές διατομεακές αποκλίσεις στην οικονομία – ισχυρές εξαγωγές και μεταποιητική δραστηριότητα, σχετικά σταθερή κατανάλωση και ακόμη συμπιεσμένη δραστηριότητα ακινήτων”, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 4,0% τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, έναντι προσδοκιών για αύξηση 4,2%. Αυξήθηκε κατά 4,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.

Οι επενδύσεις στη μεταποίηση κατά τους πρώτους πέντε μήνες παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη 9,6%, υποστηριζόμενη από την έμφαση της Κίνας στην «ποιοτική ανάπτυξη» μέσω τεχνολογικών ανακαλύψεων και καινοτομίας φέτος.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με τη Δύση σχετικά με τη λεγόμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας μπορεί να επιβάλουν περισσότερες προκλήσεις στους Κινέζους παραγωγούς ηλιακών και ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Ιανουάριο-Μάιο, από 0,3% τους πρώτους τέσσερις μήνες, υποδεικνύοντας την ακόμη ασθενή εμπιστοσύνη μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Συγκριτικά, οι επενδύσεις στον κρατικό τομέα αυξήθηκαν κατά 7,1% τους πρώτους πέντε μήνες.

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ήταν ως επί το πλείστον πιο ήπιες μετά τα μικτά στοιχεία με τον κινεζικό δείκτη blue chip CSI300 να υποχωρεί 0,2%.

Ανακάμπτουν οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές συνέβαλαν στην ενίσχυση της οικονομίας, με την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου να σημειώνει απότομα άλματα τον Μάιο.

“Οι εξαγωγές οδήγησαν σημαντικά τη βιομηχανική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη μεταποίηση, αλλά η αδυναμία των ακινήτων εξακολουθεί να πλήττει την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών”, δήλωσε ο ZhaoPeng Xing, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Κίνας στην ANZ.

Η πτώση της αγοράς ακινήτων της Κίνας, το υψηλό χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αποπληθωριστικές πιέσεις παραμένουν βαριά εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια άνιση ανάπτυξη που ενισχύει τις εκκλήσεις για περισσότερη στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν μείωση των περιθωρίων επιτοκίων και την αποδυνάμωση του νομίσματος να παραμένει βασικός περιορισμός που περιορίζει το περιθώριο του Πεκίνου να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο πολιτικής όπως αναμενόταν τη Δευτέρα.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε την πιθανότητα μείωσης του βασικού επιτοκίου δανείων (LPR) αυτόν τον μήνα, ιδιαίτερα για την 5ετή διάρκεια, καθώς αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια των νοικοκυριών», δήλωσε ο Zhou Hao, επικεφαλής οικονομολόγος της Guotai Junan International.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Yu Xiangrong για την Κίνα αναμένει συνολική μείωση των επιτοκίων πολιτικής κατά 20 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά όχι μείωση του LPR στις 20 Ιουνίου.

Επιδείνωση του τομέα ακινήτων

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι αναλυτές λένε ότι ο ετήσιος στόχος ανάπτυξης της κυβέρνησης για περίπου 5% είναι φιλόδοξος, καθώς ο τομέας των ακινήτων παραμένει σε ύφεση.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Μάιο, εμβαθύνοντας από την πτώση 9,8% τον Ιανουάριο-Απρίλιο.

Οι τιμές των νέων κατοικιών υποχώρησαν 0,7% τον Μάιο από τον Απρίλιο, σημειώνοντας την 11η συνεχόμενη μηνιαία πτώση και την πιο απότομη πτώση από τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της NBS.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πρόγραμμα επαναδανεισμού για οικονομικά προσιτή στέγαση για να επιταχύνει τις πωλήσεις απούλητων κατοικιών.

Ο εκπρόσωπος της NBS Liu Aihua δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι η αγορά ακινήτων υφίσταται προσαρμογή και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα πολιτικής.

Ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής πριν από την ύφεση, έχει πληγεί από ρυθμιστική καταστολή, καθώς και από δημογραφικές και ευρείες οικονομικές πιέσεις. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει τους αγοραστές κατοικιών, όπως η χαλάρωση των κανόνων για τα ενυπόθηκα δάνεια.

Ωστόσο, η χλιαρή ζήτηση στο εσωτερικό έχει περιορίσει τις τιμές καταναλωτή, καθώς η εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλή ενόψει μιας παρατεταμένης κρίσης στον τομέα των ακινήτων. Ο νέος τραπεζικός δανεισμός ανέκαμψε πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο και ορισμένοι βασικοί δείκτες χρήματος έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η αγορά εργασίας συνολικά ήταν σταθερή. Το ποσοστό ανεργίας σε εθνικό επίπεδο έφτασε το 5,0% τον Μάιο, το ίδιο με εκείνο του Απριλίου.

Το Πεκίνο έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας που συνδέονται με μεγάλα έργα, να προωθήσει την εγχώρια ζήτηση και υποσχέθηκε μεγαλύτερα δημοσιονομικά κίνητρα για να στηρίξει την ανάπτυξη.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο