Κέρδη άνω του 1,5% για το πετρέλαιο, με “όπλο” το φθηνότερο δολάριο

Οι τιμές του πετρελαίου κέρδισαν σχεδόν 2% την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ προκάλεσαν sell-off του δολαρίου, αν και οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που έκρουσε τον κώδωνα της επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης φέτος.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε άνοδο 1,26 δολ. ή 1,5%, στα 82,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 1,39 δολάρια ή 1,8%, στα 78,03 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι των διεθνώς ανταγωνιστικών του νομισμάτων υποχώρησε περίπου 0,3% αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο. Ένα ασθενέστερο δολάριο συνήθως αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπηρεσία Απογραφής του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα για να δείξουν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% αντί για 0,6%, όπως είχε καταγραφεί προηγουμένως.

Τα στοιχεία προκάλεσαν αισιοδοξία σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο μέλλον, κάτι που θα μπορούσε να είναι θετικό για τη ζήτηση πετρελαίου.

Περαιτέρω κέρδη στην τιμή του πετρελαίου περιορίστηκαν, ωστόσο, από μια έκθεση της IEA την Πέμπτη, η οποία ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου χάνει τη δυναμική της, ωθώντας τον οργανισμό να μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2024 σε 1,22 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από 1,24 εκατομμύρια bpd πρωτύτερα.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο IEA εκτίμησε ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια bpd φέτος, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,5 εκατομμύρια bpd.

Η είδηση ότι δύο μεγάλες οικονομίες πέρασαν σε ύφεση επηρέασαν επίσης τις τιμές.

Η Βρετανία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο, έχοντας συρρικνωθεί κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο, έδειξαν επίσημα στοιχεία.

Η Ιαπωνία έπεσε απροσδόκητα σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, παραχωρώντας τον τίτλο της ως τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο στη Γερμανία.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο