Κέρδη για τον χρυσό εν μέσω αισιοδοξίας για μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Ανοδικά κινήθηκε την Παρασκευή ο χρυσός, με πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, καθώς τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν μετριασμό των πιέσεων στις τιμές, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 2.334,70 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας κέρδη 1,9% στην εβδομάδα.

Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς και οι συνεχείς αγορές από τις κεντρικές τράπεζες συνέβαλαν στο ράλι του χρυσού από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, οδηγώντας τις τιμές spot στο υψηλό ρεκόρ των 2.449,89 δολαρίων στις 20 Μαΐου.

Τώρα, ο χρυσός και ο ευρύτερος τομέας των μετάλλων βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης, χωρίς να έχουν διασπαστεί σημαντικά καθοδικά επίπεδα, δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στη Saxo Bank. “Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υποκείμενη ζήτηση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αποτρέψει την τρέχουσα σταθεροποίηση να μετατραπεί σε σημαντική διόρθωση”, πρόσθεσε ο Hansen.

Υποστηρίζοντας τις προοπτικές για τον χρυσό, οι traders βλέπουν 67% πιθανότητα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, καθώς τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν απροσδόκητα.

Ωστόσο, τα σήματα στο τεχνικό μέτωπο έχουν επιδεινωθεί για τον χρυσό αυτή την εβδομάδα, με τον τρέχοντα κινητό μέσο όρο των 50 ημερών στα 2.345 δολάρια να γίνεται επίπεδο αντίστασης, ανέφερε η Kinesis Money.

Όσον αφορά τη φυσική αγορά, η ζήτηση χρυσού στην Ινδία παρέμεινε ήπια αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αγοραστές ανέβαλαν τις αγορές τους ελλείψει σημαντικών εορτών.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα πρόσθεσε 0,8% στα 953,70 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 1,85 στα 898,97 δολάρια. Η spot τιμή του ασημιού ενισχύθηκε κατά 1,1% στα 29,33 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο