Κέρδη στην Wall Street μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται ανοδικά σήμερα, με τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite να σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ, προσθέτοντας στις ισχυρές επιδόσεις τους για το 2024, ως ελαφρύτερη από την αναμενόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε οριακά τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης των βασικών τιμών που παρακολουθείται στενά από την Federal Reserve επιβραδύνθηκε ελαφρώς, αλλά παρέμεινε πεισματικά αυξημένος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας (BLS) την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προσδοκίες, μια μικρή επιβράδυνση από την ανάπτυξη 3,5% που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3%, μια μικρή επιβράδυνση από την αναμενόμενη αύξηση 0,4%, η οποία είχε επίσης παρατηρηθεί τον Μάρτιο.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της βενζίνης ήταν οι κύριοι παράγοντες πίσω από την αύξηση, σύμφωνα με το BLS, καθώς σε συνδυασμό αυτοί οι δύο δείκτες συνέβαλαν πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό της μηνιαίας αύξησης του δείκτη για όλα τα είδη.

Εν τω μεταξύ, η βασική μέτρηση, η οποία αφαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση, μικρότερη αύξηση από την αύξηση 3,8% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο. Σε μηνιαία βάση, ο πυρήνας αυξήθηκε κατά 0,3%, κάτω από την αύξηση 0,4% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.

Οι κύριοι δείκτες πίσω από την άνοδο του βασικού αριθμού είχαν να κάνουν με τη στέγαση, την ασφάλιση αυτοκινήτων, την ιατρική περίθαλψη, την ένδυση και την προσωπική φροντίδα, πρόσθεσε η BLS.


Οι αριθμοί εξακολουθούσαν να είναι πάνω από το επιθυμητό ποσοστό της Fed περίπου 2% για την επίτευξη σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, με τον πληθωρισμό μέχρι στιγμής να αποδεικνύεται δύσκολο να τιθασευτεί.

«Ο πληθωρισμός το 1ο τρίμηνο ήταν αξιοσημείωτος για την έλλειψη περαιτέρω προόδου», δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, σε ομιλία του την Τρίτη.

«Η εμπιστοσύνη στην υποχώρηση του πληθωρισμού είναι χαμηλότερη από ό,τι ήταν. Η αυτοπεποίθησή μου σε αυτό δεν είναι τόσο υψηλή όσο ήταν πριν».

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πεισματικά υψηλός στις αρχές του δεύτερου τριμήνου.

Οι επενδυτές αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος και τώρα τιμολογούν λιγότερο από 50 μονάδες βάσης χαλάρωσης πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 150 μ. β. χαλάρωσης που αναμενόταν στις αρχές του 2024.

Εταιρικά νέα

Η μετοχή της AMC Entertainment (NYSE:AMC) υποχωρεί 11%, μετά τα μεγάλα κέρδη αυτής της εβδομάδας, μετά την αποκάλυψη από την αλυσίδα κινηματογράφων μιας μετοχοποίησης χρέους που θα την δει να εκδίδει πάνω από 23 εκατομμύρια μετοχές.

Η μετοχή της Boot Barn (NYSE:BOOT) υποχωρεί 6,5%, αφού ο λιανοπωλητής υποδημάτων προέβλεψε τάσεις πωλήσεων για το επόμενο οικονομικό έτος που ήταν κατώτερες των προσδοκιών εν μέσω συνεχιζόμενης χλιαρής ζήτησης από τους αγοραστές.

Η μετοχή της Nextracker (NASDAQ:NXT) σημειώνει άνοδο 14%, αφού ο κατασκευαστής ηλιοστατών ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη και έσοδα πάνω από τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ και τις διεθνείς αγορές.

Η μετοχή της Boeing υποχωρεί 1,1%, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο κατασκευαστής αεροσκαφών είχε παραβιάσει τις υποχρεώσεις του σε συμφωνία του 2021 που προστάτευε τον κατασκευαστή αεροσκαφών από ποινική δίωξη για θανατηφόρες συντριβές 737 MAX.

Η μετοχή της New York Community Bancorp (NYSE:NYCB) σημειώνει άνοδο 3,9%, αφού η τράπεζα συμφώνησε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ενυπόθηκα δάνεια στην JPMorgan.

Η μετοχή της Walmart πραγματοποιεί άνοδο 0,1%, αφού ο γίγαντας του λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην εταιρική έδρα του και να μεταφέρει την πλειοψηφία του απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού του με έδρα τις ΗΠΑ και τον Καναδά σε τρία γραφεία.

Η μετοχή της Tesla (NASDAQ:TSLA) υποχωρεί 0,2%, αφού ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετώπισε πτώση 11% σε εβδομαδιαία βάση στις κινεζικές πωλήσεις, με τις πωλήσεις να μειώνονται στις 9.800 μονάδες.

Η μετοχή της Dlocal (NASDAQ:DLO) υποχωρεί 28%, μετά τη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης πρώτου τριμήνου της εταιρείας fintech, η οποία υπολείπεται των προσδοκιών της Wall Street.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο