Κίνα: Διευρύνονται οι χρήσεις για τον δανεισμό εμπορικών ακινήτων από τις τράπεζες

ανάκαμψη

τράπεζες

Η Κίνα δήλωσε την Τετάρτη ότι διευρύνει τις χρήσεις για τον δανεισμό εμπορικών ακινήτων από τις τράπεζες, στην τελευταία της προσπάθεια να διευκολύνει την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι προβληματικές εταιρείες ακινήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού η κεντρική τράπεζα και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν δάνεια για εμπορικά ακίνητα σε επιλέξιμους κατασκευαστές, ώστε να μπορούν να εξοφλήσουν χρέη που δεν σχετίζονται απαραίτητα με το έργο που έχει δοθεί ως εγγύηση.

Τα δάνεια εμπορικών ακινήτων χορηγούνται από τις τράπεζες σε κατασκευαστές που εκμεταλλεύονται κερδοφόρα και ολοκληρωμένα εμπορικά ακίνητα, όπως εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία.

Επί του παρόντος, τα δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη συμπλήρωση του κεφαλαίου λειτουργίας του ακινήτου ή για την αποπληρωμή χρεών που δημιουργήθηκαν από την κατασκευή του έργου ή την απόκτηση του ακινήτου που χρησιμοποιείται ως εγγύηση.

Το μέτρο δόθηκε στη δημοσιότητα αφού ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Pan Gongsheng δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης ότι θα ανακοινωθούν πολιτικές για τη βελτίωση των δανείων εμπορικών ακινήτων. Οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να δώσουν ελπίδα στους επενδυτές που έχουν απογοητευτεί από τις προσπάθειες της Κίνας να βάλει ένα πάτωμα κάτω από τον τομέα των ακινήτων που στηρίζει την κατανάλωση και τον πλούτο των νοικοκυριών.

Η κρίση χρέους που πηγάζει από τον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων της Κίνας είναι ένας από τους κύριους αντίξοους ανέμους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και έχει οδηγήσει στην πτώση ορισμένων από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων, όπως η Evergrande Group και η Country Garden.

Οι τράπεζες θα πρέπει, με βάση παράγοντες όπως οι συνθήκες λειτουργίας του ακινήτου, η εκτιμώμενη αξία και η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους του δανειολήπτη, να καθορίζουν εύλογα το ποσό του δανείου, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η διάρκεια των δανείων γενικά δεν θα υπερβαίνει τα 10 έτη και η μέγιστη διάρκεια δεν θα υπερβαίνει τα 15 έτη, ανέφεραν. Η αξία των δανείων δεν θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπερβαίνει το 70% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο