Κίνα: Η τεχνητή νοημοσύνη μέσω της DeepSeek έγινε μάθημα σε Πανεπιστήμια

Το μάθημα θα καλύπτει βασικές τεχνολογίες της AI, αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα, η ηθική και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία

Πανεπιστήμια στην Κίνα προσέθεσαν στο πρόγραμμά τους, μέσα στον μήνα, μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένα στην τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας DeepSeek, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή εστίαση στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.

Η επιτυχία της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη έχει συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, με αναλυτές να τη χαρακτηρίζουν ως τον «Σπούτνικ της Κίνας» – έναν παραλληλισμό με τον σοβιετικό Σπούτνικ 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της ανθρωπότητας.

Εκπαιδευτική ώθηση στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία

Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς οι κινεζικές αρχές στοχεύουν στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με σκοπό τη δημιουργία νέων πυλώνων ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η DeepSeek, μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα την Χανγκζού, έχει τραβήξει την προσοχή τόσο στη Σίλικον Βάλεϊ όσο και σε μηχανικούς πληροφορικής σε κορυφαίες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Σύμφωνα με ειδικούς, τα γλωσσικά μοντέλα της, DeepSeek-V3 και DeepSeek-R1, θεωρούνται εφάμιλλα των πιο προηγμένων τεχνολογιών της OpenAI και της Meta.

Πανεπιστήμια ενσωματώνουν την τεχνολογία DeepSeek στη διδασκαλία

Το Πανεπιστήμιο της Σενζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έναρξη μαθήματος τεχνητής νοημοσύνης βασισμένου στη DeepSeek. Το μάθημα θα καλύπτει βασικές τεχνολογίες της AI, αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα, η ηθική και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Ζιζάνγκ, στην ανατολική Κίνα, ενσωμάτωσε μέσα στον μήνα ειδικά προγράμματα που εστιάζουν στη DeepSeek.

Το Πανεπιστήμιο Σιάο Τονγκ της Σανγκάης έχει επίσης αξιοποιήσει την τεχνολογία της DeepSeek για να αναβαθμίσει τα εργαλεία εκμάθησης AI στα ακαδημαϊκά του μαθήματα, όπως ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο WeChat.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ρένμιν της Κίνας έχει ενσωματώσει την DeepSeek «σε πολλούς τομείς… διδασκαλίας και έρευνας», ενισχύοντας τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο