Η Κίνα κατέγραψε για πρώτη φορά έλλειμμα στο τρίμηνο στις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, υπογραμμίζοντας την πρόκληση του Πεκίνου να προσελκύσει τις εταιρείες του εξωτερικού στον απόηχο της κίνησης “μείωσης του ρίσκου” από τις δυτικές κυβερνήσεις.
Οι υποχρεώσεις άμεσων επενδύσεων – ένα μέτρο των ΑΞΕ – ήταν έλλειμμα 11,8 δισ. δολαρίων κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Κίνας που δημοσιεύθηκαν αργά την Παρασκευή.
Αυτή είναι η πρώτη τριμηνιαία υστέρηση από τότε που η ρυθμιστική αρχή συναλλάγματος της Κίνας άρχισε να καταρτίζει τα στοιχεία το 1998, γεγονός που θα μπορούσε να συνδεθεί με τον αντίκτυπο της “αποεπένδυσης” των δυτικών χωρών από την Κίνα εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
“Μέρος της αδυναμίας των εισερχόμενων ΑΞΕ της Κίνας μπορεί να οφείλεται στις πολυεθνικές εταιρείες που επαναπατρίζουν τα κέρδη τους”, έγραψε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι οι διαφορές των επιτοκίων της Κίνας με τις ανεπτυγμένες χώρες έπαιξαν επίσης ρόλο.
“Με τα επιτόκια στην Κίνα “χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, ενώ τα επιτόκια εκτός Κίνας “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, οι πιέσεις εκροής κεφαλαίων είναι πιθανό να συνεχιστούν. “
Ως αποτέλεσμα, το βασικό ισοζύγιο της Κίνας – το οποίο περιλαμβάνει τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και άμεσων επενδύσεων και είναι πιο σταθερό από τις ευμετάβλητες επενδύσεις χαρτοφυλακίου – κατέγραψε έλλειμμα 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το δεύτερο τριμηνιαίο έλλειμμα που καταγράφεται.
“Δεδομένης αυτής της εξελισσόμενης δυναμικής, η οποία είναι έτοιμη να ασκήσει πίεση στο RMB, αναμένουμε μια συνεχή στρατηγική αντίδραση από τις αρχές της Κίνας”, έγραψε ο Tommy Xie, επικεφαλής του Greater China Research της OCBC.
Οι συναλλαγές του γουάν έναντι του δολαρίου σημείωσαν επίσης χαμηλό όγκο ρεκόρ τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, αναδεικνύοντας τις αυξημένες προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν τις πωλήσεις γουάν.
Ο Xie αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα συνεχίσει τις αντικυκλικές παρεμβάσεις -συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής προκατάληψης στις καθημερινές διορθώσεις του γουάν και της διαχείρισης της ρευστότητας του γουάν στην υπεράκτια αγορά- για να στηρίξει το νόμισμα απέναντι σε αυτούς τους αντίθετους ανέμους.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο χερσαίος όγκος συναλλαγών γουάν έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ 1,85 τρισεκατομμυρίων γουάν (254,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τον Οκτώβριο, σημειώνοντας πτώση 73% από το επίπεδο του Αυγούστου.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προέτρεψε τις μεγάλες τράπεζες να περιορίσουν τις συναλλαγές και να αποτρέψουν τους πελάτες να ανταλλάξουν το γουάν με το δολάριο, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Τον Σεπτέμβριο, οι εκροές συναλλάγματος από την Κίνα αυξήθηκαν απότομα στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μηνιαίο ποσό από το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs.
Πηγή: onvesting.com