Κινεζικές εταιρείες πήραν άδειες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράκ

A worker is reflected in a puddle at Sydney's Caltex Oil refinery in Kurnell, October 14, 2014, after the completion of shutting down of the refinery and its transition to an oil storage facility. Brent oil prices fell on Monday, tumbling more than $2 a barrel intraday to their lowest since 2010, after key Middle East producers signaled they would keep output high even if that meant lower prices. Brent oil prices have tanked by nearly 25 percent since June as ample supply coincided with weak demand, raising the possibility that the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) could cut output. REUTERS/Jason Reed (AUSTRALIA - Tags: ENERGY BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)

πετρελαίου

Οι κινεζικές εταιρείες κέρδισαν προσφορές για την εξερεύνηση πέντε ιρακινών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου το Σάββατο σε έναν γύρο αδειοδότησης για εξερεύνηση υδρογονανθράκων που είχε ως κύριο στόχο την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.

Μια ιρακινή κουρδική εταιρεία ανέλαβε επίσης δύο από τα 29 έργα στον τριήμερο γύρο αδειοδότησης στο κεντρικό, νότιο και δυτικό Ιράκ, το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει ένα υπεράκτιο μπλοκ εξερεύνησης στα ύδατα του Αραβικού Κόλπου της χώρας.

Το Ιράκ στοχεύει να προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την τοπική παραγωγή πετροχημικών και να τερματίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το γειτονικό Ιράν, οι οποίες είναι επί του παρόντος βασικές για την παραγωγή ενέργειας.

Περισσότερες από 20 εταιρείες προκρίθηκαν για τον γύρο αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών, κινεζικών, αραβικών και ιρακινών ομάδων.

Συγκεκριμένα, δεν συμμετείχαν μεγάλες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ, ακόμη και μετά τη συνάντηση του ιρακινού πρωθυπουργού Mohammed Shia με εκπροσώπους αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα.

Πέντε προσφορές κέρδισαν το Σάββατο κινεζικές εταιρείες.

Η Zhongman Petroleum and Natural Gas Group (ZPEC) πήρε τη βόρεια επέκταση του ανατολικού πεδίου της Βαγδάτης, στη Βαγδάτη, και το πεδίο του Μέσου Ευφράτη που διασχίζει τις νότιες επαρχίες Najaf και Karbala, ανέφερε το υπουργείο πετρελαίου.

Η United Energy Group Ltd της Κίνας κέρδισε μια προσφορά για την ανάπτυξη του πεδίου Al-Faw στη νότια Βασόρα, ενώ η ZhenHua κέρδισε μια προσφορά για την ανάπτυξη του πεδίου Qurnain του Ιράκ στην περιοχή των συνόρων Ιράκ-Σαουδικής Αραβίας και η Geo-Jade κέρδισε μια προσφορά για την ανάπτυξη του πεδίου Zurbatiya του Ιράκ στο Wasit.

Δύο κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου καταλήφθηκαν από τον όμιλο KAR του Ιράκ – το πεδίο Dimah στην ανατολική επαρχία Maysan και τα πεδία Sasan & Alan στη βορειοδυτική επαρχία Νινευή του Ιράκ – ανέφερε το υπουργείο.

Περίπου 20 ακόμη έργα είναι ανοικτά για υποβολή προσφορών την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ο Falah Al-Amri, σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα νέα έργα θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου σε 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030 από περίπου 5 εκατομμύρια τώρα.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης τα έργα να παράγουν αρκετό φυσικό αέριο, έτσι ώστε, μαζί με τα σχέδια για την εξάλειψη της καύσης φυσικού αερίου μέχρι το 2030, το Ιράκ να μπορέσει να τερματίσει τις εισαγωγές.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για εξαγωγές (φυσικού αερίου). Θέλουμε να γίνουμε αυτάρκεις», δήλωσε ο Αλ-Αμρί στο Reuters.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, είχε κάποτε ως στόχο να γίνει αντίπαλος του αραβικού βασιλείου του Κόλπου με παραγωγή άνω του ενός δεκάτου της παγκόσμιας ζήτησης.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του πετρελαϊκού τομέα παρεμποδίζεται από συμβατικούς όρους που θεωρούνται δυσμενείς από πολλές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς και από επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις και πολιτική παράλυση.

Η αυξανόμενη εστίαση των επενδυτών τα τελευταία χρόνια σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σχετικά με τη διακυβέρνηση κριτήρια είχε επίσης αποτέλεσμα.

Δυτικοί πετρελαϊκοί γίγαντες όπως η Exxon Mobil Corp (NYSE:XOM) και η Royal Dutch Shell (LON:SHEL) Plc έχουν αποχωρήσει από μια σειρά έργων στο Ιράκ, ενώ οι κινεζικές εταιρείες έχουν επεκτείνει σταθερά το αποτύπωμά τους.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο