Κύρια σημεία
- Οι κινεζικές εταιρείες ρομποτικών ταξί επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή λόγω της ανοιχτής στάσης της προς την τεχνολογία και των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
- Η Σαουδική Αραβία θέλει τα αυτόνομα οχήματα να καλύπτουν το 15% των δημόσιων μεταφορών έως το 2030, ενώ παρόμοιοι στόχοι έχουν τεθεί στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι.
- Παραμένουν όμως προκλήσεις, όπως η κάλυψη του στόλου, η κατακερματισμένη γεωγραφία και η αποδοχή των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό από το κοινό.
- Οι κινεζικοί κατασκευαστές ρομποταξί θέλουν να εξάγουν τα αυτόνομα αυτοκίνητά τους στο εξωτερικό. Αντιμετωπίζοντας ρυθμιστικά και γεωπολιτικά εμπόδια σε ορισμένες αγορές, βρίσκουν ευνοϊκό κλίμα στη Μέση Ανατολή.
Η Baidu (BIDU) σημείωσε άνοδο 1,42%, η Apollo Go (WRD) σημείωσε πτώση 1,01% και η Pony AI (PONY) σημείωσε πτώση 9,40% — οι «μεγάλοι τρεις» της αυτόνομης οδήγησης στην Κίνα — ανακοίνωσαν σχέδια επέκτασης στη Μέση Ανατολή, με στόχο να επαναλάβουν την επιτυχία που είχαν στην Κίνα.
Οι κινεζικές εταιρείες που εισέρχονται στην περιοχή του Κόλπου προσελκύονται από την ανοιχτή στάση της περιοχής απέναντι στις νέες τεχνολογίες.
«Η φιλόδοξη προσπάθεια πολλών αρχών του Κόλπου για την προώθηση των έξυπνων μεταφορών, σε συνδυασμό με την υψηλή πυκνότητα του αστικού πληθυσμού, καθιστά την περιοχή ιδανική για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων», δήλωσε ο Liang Zhang, περιφερειακός γενικός διευθυντής της μονάδας αυτόνομης οδήγησης της Baidu, Apollo Go.
Η Σαουδική Αραβία στοχεύει να καλύψει το 15% των δημόσιων μεταφορών με αυτόνομα οχήματα έως το 2030, ενώ το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι έχουν παρόμοιους στόχους.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παρέχουν στις κινεζικές εταιρείες ένα επιπλέον κίνητρο για την αναζήτηση εναλλακτικών αγορών, μια τάση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου υπό την κυβέρνηση Τραμπ το 2018.
«Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή φιλική τόσο προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας όσο και προς τις εταιρείες», δήλωσε ο Ming Lee, επικεφαλής της έρευνας για την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας στην BofA Global.
Η τεχνολογικά προωθημένη στάση των κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής οδηγεί σε πιο φιλικές προς τα ρομποταξί ρυθμίσεις, που μοιάζουν με αυτές της Κίνας και όχι με την αυστηρότερη προσέγγιση που παρατηρείται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο James Liu, επικεφαλής του τμήματος διαφοροποιημένων βιομηχανιών της Deutsche Bank στην Ασία.
Η είσοδος στη Μέση Ανατολή θα βοηθήσει επίσης τις WeRide, Pony AI και Apollo Go να φτάσουν στο μέγεθος που χρειάζονται για να επιτύχουν κερδοφορία.
Η WeRide, που είναι εισηγμένη στο Nasdaq, ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα επεκταθεί στη Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με την Uber Technologies, εξασφαλίζοντας επιπλέον επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανικό γίγαντα των μεταφορών. Οι δύο εταιρείες ήδη λειτουργούν μια υπηρεσία στο Αμπού Ντάμπι.
Η Pony AI, που ιδρύθηκε στη Silicon Valley, έχει επίσης συνεργαστεί με την Uber για την επέκτασή της στη Μέση Ανατολή και ξεκινά υπηρεσίες ταξί χωρίς οδηγό με την Αρχή Οδών και Μεταφορών του Ντουμπάι. Η Apollo Go σχεδιάζει να διαθέσει 100 ρομποτικά ταξί στο Ντουμπάι έως τα τέλη του 2025 σε συνεργασία με την αρχή μεταφορών, με στόχο τουλάχιστον 1.000 τα επόμενα τρία χρόνια. Έχει επίσης συνεργασία με την Autogo, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Αμπού Ντάμπι.
Εάν οι κινεζικές εταιρείες ρομποτικών ταξί επιτύχουν στη Μέση Ανατολή, θα μπορούν να επαναλάβουν την επέκτασή τους σε άλλες μεγάλες αγορές, δήλωσε ο Lee της BofA Global.
Η επίτευξη κρίσιμης μάζας δεν θα είναι εύκολη.
Η κάλυψη του στόλου πρέπει να αυξηθεί για να καλύψει τη ζήτηση και να μειώσει τους χρόνους αναμονής, δήλωσε ο Allen Cheng, επικεφαλής της Goldman Sachs για την τεχνολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας.
Ο στόλος ρομποτικών ταξί της Κίνας, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, ανέρχεται σε περίπου 1.700 οχήματα. Στη Μέση Ανατολή, η παρουσία τους είναι ακόμη μικρότερη. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια στοιχεία για τον αριθμό των ρομποτικών ταξί που διαθέτουν οι Pony AI, WeRide και Apollo Go στην περιοχή.
Η κατακερματισμένη γεωγραφία της περιοχής αποτελεί μια άλλη πρόκληση.
«Η επιχείρηση των ρομποταξί είναι μια πραγματικά τοπική επιχείρηση», δήλωσε ο Tony Han, διευθύνων σύμβουλος της WeRide, μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά τη διάρκεια του οποίου ταξίδεψε μεταξύ Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι, συζητώντας με αξιωματούχους σχετικά με τις ρυθμιστικές άδειες και τους περιορισμούς. «Πρέπει να κατανοήσεις τους τοπικούς κανόνες κυκλοφορίας και την τοπική οδηγική συμπεριφορά».
Η αποδοχή της ασφάλειας των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό από το κοινό μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, ακόμη και με την υποστήριξη των τοπικών αρχών. Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες ρομποταξί έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους στη Μέση Ανατολή, χάρη στις ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού που τους επιτρέπουν να μειώνουν συνεχώς το κόστος.
Οι Pony AI, WeRide και Apollo Go έχουν όλες αναπτύξει ρομποτικά ταξί με αρχικό κόστος 30.000-50.000 δολάρια ανά όχημα, ένα κλάσμα της τιμής των ρομποτικών ταξί από αμερικανικές εταιρείες όπως η Waymo της Alphabet, σύμφωνα με τον Liu της Deutsche Bank.
Εάν οι κινεζικές εταιρείες διατηρήσουν το πλεονέκτημα κόστους και δεν συμβούν σημαντικά περιστατικά ασφαλείας, οι αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν να δουν μια ισχυρή παρουσία της Κίνας στις αγορές εκτός των ΗΠΑ.
Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αυτοκινήτων χωρίζονται όλο και περισσότερο μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου, είναι αναπόφευκτο ότι οι κινεζικές εταιρείες θα αναδειχθούν στην κορυφή, δήλωσε ο Liu.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

