Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): Χωρίς μείωση επιτοκίων ο Ιούλιος, ανοιχτό το θέμα για Σεπτέμβρη

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της αυτόν τον μήνα αλλά η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι “ανοικτή” επ’ αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Νοτ, επισημαίνοντας ότι οι προσδοκίες των αγορών για περαιτέρω χαλάρωση είναι αρμόζουσες επί του παρόντος.

Ειδικότερα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Κλάας Νοτ είπε “δεν βλέπω κάποια περίπτωση για νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο”, προσθέτοντας ότι “η επόμενη συνάντηση που θα είναι πραγματικά ανοιχτή και πάλι για αυτό θα είναι τον Σεπτέμβριο”.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ακόμα ότι ο ίδιος παραμένει “ικανοποιημένος” με την πρόοδο της ΕΚΤ στη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με την οποία ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί στα τέλη του 2025, αλλά υπογράμμισε ότι η ευρωτράπεζα δεν θα πρέπει να ανεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς θα έχει βρεθεί εκτός στόχου ήδη για τεσσεράμισι χρόνια στο χρονικό σημείο αυτό.

“Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη στάση μας στη νομισματική πολιτική και με τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων”, δήλωσε ο Νοτ, ο οποίος θεωρούνταν συντηρητικός στο παρελθόν αλλά πλέον κατατάσσεται περισσότερο ως κεντρώος.

Επί του παρόντος οι αγορές βλέπουν μία με δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος και λίγο περισσότερες από τέσσερις κινήσεις τους επόμενους 18 μήνες, μία εκτίμηση που υποδηλώνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα παραμένει πάνω από το 3% στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

“Όσο είμαστε πάνω από το 3%, συνεχίζεται η περιοριστική πολιτική”, είπε ο Κλάας Νοτ, επισημαίνοντας ότι “και αυτό θα ισχύει για το ορατό μέλλον, πέρα ​​από το οποίο δεν μπορώ να κάνω ουσιαστικές δηλώσεις”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι βασικοί κίνδυνοι για την πορεία του πληθωρισμού είναι ο συνδυασμός γρήγορης αύξησης των μισθών με μέτρια βελτίωση της παραγωγικότητας, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα των επιχειρήσεων να απορροφούν το υψηλότερο κόστος εργασίας με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο