Κλείνουν θέσεις long στoν S&P 500

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαπραγματεύονται με μικτά πρόσημα σήμερα, βοηθούμενες από ορισμένα υγιή εταιρικά αποτελέσματα, αλλά με τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου να μειώνεται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 0,4%, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί 0,1%, και ο δείκτης NASDAQ Composite σημειώνει πτώση 0,1%.

Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή επιβαρύνει

Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχει επιβαρύνει έντονα τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου τον τελευταίο καιρό, με το Ισραήλ να ετοιμάζει αντίποινα για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν το Σαββατοκύριακο. Ενώ η επίθεση του Ιράν είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, αύξησε την πιθανότητα ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι αγορές εμφανίζονται “συγκρατημένα αισιόδοξες ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι συγκρατημένη και ότι θα αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος”, δήλωσε ο Matthew Ryan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην παγκόσμια εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Ebury.

“Οι επενδυτές θα ενθαρρύνθηκαν από τη σχετική ευκολία με την οποία το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του εξουδετέρωσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου το χτύπημα, το οποίο φάνηκε περισσότερο συμβολικό παρά σκόπιμο να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή καταστροφή. Οι εκκλήσεις για μια μετρημένη απάντηση του Ισραήλ μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών αναμφίβολα θα έχουν επίσης καταλαγιάσει κάποια νευρικότητα”

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή και “το κλειδί για τις αγορές θα είναι τώρα η έκταση των αντιποίνων. Εάν το Ισραήλ συνεχίσει με παρόμοιες φιλόδοξες πυραυλικές επιθέσεις ή, σε ένα χειρότερο σενάριο, άλλα έθνη εμπλακούν στη σύγκρουση, κυρίως οι ΗΠΑ, τότε θα δούμε πιθανώς μια φυγή προς την ασφάλεια στις αγορές”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ένας μεγάλος όγκος θέσεων long στις αμερικανικές μετοχές παρουσιάζει ήδη απώλειες και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες πιέσεις στην αγορά, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup σε εβδομαδιαίο σημείωμά τους.

Οι στρατηγικοί αναλυτές σημείωσαν στην ανάλυσή τους ότι υπάρχουν long θέσεις αξίας 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον S&P 500, με το 88% αυτών να βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο, δημιουργώντας κίνδυνο για την αγορά.

“Οι διαγραφές long στον S&P ήταν κυρίως συναλλαγές κατοχύρωσης κερδών, αλλά οι εναπομείνασες long θέσεις έχουν τώρα κατά μέσο όρο απώλειες 0,8%”, έγραψαν.

“Σε περίπτωση που η αγορά γυρίσει αρνητικά, η κίνηση θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και μεγαλύτερη λόγω των μεγάλων, long θέσεων που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο”

Εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Αρκετά μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πρόκειται επίσης να μιλήσουν αργότερα την Τρίτη, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρόεδρο Jerome Powell για τυχόν νέες ενδείξεις σχετικά με τα επιτόκια. Ο Πάουελ θα έχει συζήτηση με τον διοικητή της Τράπεζας του Καναδά Τιφ Μάκλεμ.

Η ομιλία του Πάουελ έρχεται στον απόηχο των αυξανόμενων ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει κολλώδης τους επόμενους μήνες, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα μεγαλύτερη ώθηση να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αγορές είδαν να εξαλείφονται σε μεγάλο βαθμό τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Τα οικονομικά στοιχεία της ημέρας έδειξαν μικρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο, καθώς και αδύναμες εκκινήσεις κατοικιών και οικοδομικές άδειες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τομέας της στέγασης αισθάνεται την πίεση των αυξημένων επιτοκίων.

Εταιρικά νέα

Η μετοχή της Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) υποχωρεί 0,2%, αφού ο γίγαντας της υγειονομικής περίθαλψης ανακοίνωσε απογοητευτικούς αριθμούς εσόδων πρώτου τριμήνου, καθώς οι πωλήσεις του blockbuster φαρμάκου για την ψωρίαση Stelara υπολείπονται των προσδοκιών.

Η μετοχή της Morgan Stanley (NYSE:MS) πραγματοποιεί άνοδο 2,8%, μετά την αύξηση των κερδών του τραπεζικού κολοσσού κατά το πρώτο τρίμηνο, η οποία ενισχύθηκε από την ανάκαμψη της επενδυτικής τραπεζικής μετά από μια διετή ξηρασία στις συναλλαγές.

Η μετοχή της UnitedHealth (NYSE:UNH) καταγράφει άνοδο 7,5%, μετά την αποκάλυψη της ασφαλιστικής εταιρείας υγείας ότι αναμένει να δεχθεί πλήγμα έως και 1,35 δολάρια ανά μετοχή στα κέρδη του έτους από τις διαταραχές που προκάλεσε η κυβερνοεπίθεση του Φεβρουαρίου στη μονάδα Change Healthcare (NASDAQ:CHNG), ένα βαρύ ποσό, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο φοβόταν.

Η μετοχή της Bank of America (NYSE:BAC) σημειώνει άνοδο 0,7%, αφού ο δανειστής ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση πλούτου αυξήθηκαν σημαντικά, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αναμενόμενη μείωση των πληρωμών τόκων.

Η μετοχή της BNY Mellon (NYSE:BK) πραγματοποιεί άνοδο 1,6%, μετά την ανακοίνωση του δανειστή για αύξηση των κερδών κατά 5%, καθώς η αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ενίσχυσε τις αμοιβές για επενδυτικές υπηρεσίες, υπεραντισταθμίζοντας τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους για τη μεγαλύτερη τράπεζα θεματοφυλακής στον κόσμο.

Η μετοχή της Tesla (NASDAQ:TSLA) υποχωρεί 2,3%, αφού ο CEO Elon Musk δήλωσε στο προσωπικό σε ένα εσωτερικό σημείωμα που είδε το Reuters ότι ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων απολύει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του, καθώς αντιμετωπίζει την πτώση των πωλήσεων και τον εντεινόμενο πόλεμο τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η μετοχή της AMD (NASDAQ:AMD) ενισχύεται 1%, μετά την αναβάθμιση της στάσης της HSBC για τον κατασκευαστή τσιπ σε “αγορά” από “διακράτηση”, λέγοντας ότι η συνολική αγορά τεχνητής νοημοσύνης είναι “υπεραρκετή”.

Η μετοχή της PNC Financial Services Group (NYSE:PNC) πραγματοποιεί πτώση 0,7%, αφού ο δανειστής ανακοίνωσε πτώση 21% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, η οποία επλήγη από τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους, καθώς πλήρωσε περισσότερα για να κρατήσει τις καταθέσεις των πελατών του σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Τα ADRs της Ericsson (BS:ERICAs) ενισχύεται 8,1%, αφού η σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω πωλήσεις ενδέχεται να σταθεροποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους παρά την αδύναμη ζήτηση για εξοπλισμό 5G.

Η μετοχή της Trump Media & Technology (NASDAQ:DJT) σημειώνει άνοδο 1,9%, αφού η εταιρεία μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει σταδιακά μια πλατφόρμα ζωντανής τηλεοπτικής ροής, μετά από έξι μήνες δοκιμών.

Το αργό σταθεροποιείται μετά τα στοιχεία για την κινεζική ανάπτυξη

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς η ανανεωμένη εμπιστοσύνη στη Μέση Ανατολή αντιστάθμισε τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την κινεζική ανάπτυξη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 0,3% χαμηλότερα στα 85,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent ήταν 0,2% χαμηλότερα στα 89,89 δολάρια το βαρέλι.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο και αυτό στήριξε την αγορά αργού, δεδομένου ότι η ανάκαμψη του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο φέτος ήταν ο κύριος ανοδικός παράγοντας που οδήγησε τις προβλέψεις.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, αλλά υποχώρησαν τη Δευτέρα, αφού η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο αποδείχθηκε λιγότερο επιζήμια από ό,τι αναμενόταν, μειώνοντας τις ανησυχίες για μια ταχέως εντεινόμενη σύγκρουση που θα πλήξει την προσφορά από την πλούσια σε πετρέλαιο αυτή περιοχή.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο