Κλείνουν θέσεις οι long στην Wall Street

χρηματιστήριο

S&P 500

Οι επενδυτές είδαν να μειώνουν απότομα τις ανοδικές θέσεις των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα του S&P 500 και του Nasdaq 100, καθώς το κλίμα πλήττεται από τις ενδείξεις για κολλώδη πληθωρισμό και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, αναφέρουν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Οι ανοδικές τοποθετήσεις στον S&P 500 μειώθηκαν κατά 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις συνολικές καθαρές θέσεις να παραμένουν πλέον μόνο ελαφρώς θετικές για τον δείκτη, σύμφωνα με την Citi. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στην απότομη αύξηση των νέων θέσεων πώλησης κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μεταστροφή του κλίματος έρχεται μετά τις δύο συνεχόμενες εβδομάδες απότομων απωλειών που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι φόβοι για υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έπληξαν το κλίμα.

Η αδύναμη διάθεση για ανάληψη κινδύνου είδε επίσης τους επενδυτές να εισπράττουν κέρδη από την αστρική άνοδο της Wall Street κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο. Όμως ο κλάδος ήταν τώρα ο πλέον πληττόμενος από την απομάκρυνση κερδών.

“Η τοποθέτηση για τον S&P 500 είναι τώρα μόνο οριακά ανοδική, ενώ ο Nasdaq έχει γίνει ουδέτερος, λόγω των ροών που καθοδηγούνται κυρίως από νέα shorts και τη συνεχιζόμενη μείωση του ρίσκου των longs”, αναφέρουν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Είπαν επίσης ότι τα τρέχοντα επίπεδα τοποθέτησης θα μπορούσαν ενδεχομένως “να ενισχύσουν οποιαδήποτε περαιτέρω πώληση”.

Ο S&P 500 σημείωνε πτώση σχεδόν 4% τον τελευταίο μήνα, ενώ ο Nasdaq 100 σημείωνε πτώση πάνω από 5%. Εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται με θετικό πρόσημο για το σύνολο του έτους, αλλά είχαν μειώσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους.

Οι κατασκευαστές τσιπ, όπως η βαριά εταιρεία του δείκτη NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA), επλήγησαν περισσότερο από το πρόσφατο ξεπούλημα, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα και τις προοπτικές της ASML Holding NV (AS:ASML) και της TSMC (NYSE:TSM), οι οποίες θεωρούνται καμπανάκι για τον κλάδο των ημιαγωγών.

Παρόλα αυτά, η Wall Street βρήκε κάποια σταθερότητα τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τις απότομες απώλειες, καθώς οι ασθενέστερες αποτιμήσεις στον τομέα της τεχνολογίας προσέλκυσαν αγοραστές ευκαιριών.

Μια σειρά από σημαντικά κέρδη από τον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται αυτή την εβδομάδα, με τέσσερις από τις “υπέροχες επτά” να ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τις επόμενες ημέρες.

Τα κέρδη αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να οδηγήσουν το επόμενο σκέλος της κίνησης στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές θα εκτιμήσουν κατά πόσο οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να δικαιολογήσουν την αστρική άνοδο των αποτιμήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο