Κοντά σε χαμηλό ενός μηνός το ευρώ έναντι του δολαρίου-Πως κινείται η αγορά συναλλάγματος

ευρωζώνη υπηρεσιών

ευρώ δολάριο

Το δολάριο ήταν σταθερό τη Δευτέρα, καθώς το ευρώ κυμάνθηκε κοντά σε χαμηλό άνω του ενός μηνός εν μέσω πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη, ενώ οι επενδυτές περίμεναν νέες ενδείξεις για την ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές εξετάζουν τον κίνδυνο μιας δημοσιονομικής κρίσης στην καρδιά της ευρωζώνης, καθώς τα ακροδεξιά και αριστερά κόμματα κερδίζουν δυναμική ενόψει των αιφνιδιαστικών βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, πιέζοντας την κεντρώα κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


Ακόμη και αφού οι γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές υπέστησαν ένα βίαιο sell-off στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν σχεδιάζουν να συζητήσουν έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων, ανέφεραν πέντε πηγές στο Reuters.

Το ευρώ υποχώρησε 0,04% στα 1,07025 δολάρια, αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου στα 1,06678 δολάρια την Παρασκευή. Το νόμισμα κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Απρίλιο στο 0,88% την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η πολιτική αναταραχή είναι μια ευρω-πτωτική ιστορία, «καθώς το ευρώ αντιπροσωπεύει περίπου το 57% της στάθμισης του δείκτη δολαρίου ΗΠΑ, η πτώση του ευρώ έχει ωφελήσει έμμεσα το δολάριο», δήλωσε ο Matt Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού ομοτίμων νομισμάτων, παρέμεινε αμετάβλητος στα 105,54, αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαΐου στα 105,80 την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν μια «λογική πρόβλεψη» ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μία φορά φέτος, περιμένοντας μέχρι τον Δεκέμβριο για να το κάνει.

Η Fed δημοσίευσε επικαιροποιημένες προβλέψεις την περασμένη εβδομάδα που έδειξαν ότι η μέση πρόβλεψη και από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες των ΗΠΑ ήταν για μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος.

Αυτή η εβδομάδα είναι ελαφριά για τα σημαντικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για να βοηθήσει στην αποσαφήνιση των προοπτικών της Fed, αν και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ την Τρίτη και οι flash PMI την Παρασκευή μπορεί να δώσουν ενδείξεις για την κατανάλωση και την οικονομική ισχύ.

“Τα δεδομένα πιθανότατα θα πρέπει να χάσουν τις εκτιμήσεις με μεγάλη διαφορά για να αναζωπυρώσουν τα στοιχήματα για περισσότερες περικοπές της Fed, με τη συνεδρίαση της FOMC να είναι ακόμα φρέσκια στο μυαλό των επενδυτών”, δήλωσε ο Simpson του City Index.

Η στερλίνα παρέμεινε σταθερή στα 1,2681 δολάρια. Οι πληθωριστικές πιέσεις της Βρετανίας εξακολουθούν να φαίνονται πολύ υψηλές για να μειώσει η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 20 Ιουνίου, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν ότι η πρώτη μείωση δεν θα έρθει πριν από την 1η Αυγούστου.

Αλλού, το γιουάν παρέμεινε σταθερό στα 7,2557 ανά δολάριο, αφού τα εγχώρια στοιχεία έδειξαν μικτή οικονομική εικόνα στην Κίνα.

Το offshore κινεζικό γιουάν κατείχε περίπου 7,2694.

Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από 9-1/2 χρόνια τον Μάιο, καθώς ο τομέας των ακινήτων αγωνίζεται να βρει πάτο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις.

Οι λιανικές πωλήσεις ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο πολιτικής όπως αναμενόταν τη Δευτέρα, καθώς το αδύναμο γουάν συνέχισε να εμποδίζει τη χαλάρωση της πολιτικής.

Το γεν παρέμεινε καθηλωμένο κοντά σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή προώθησε περικοπές στα ποσά αγοράς ομολόγων και λεπτομέρειες του σχεδίου μείωσης για τη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουλίου.

Ο διοικητής Kazuo Ueda δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, καθώς η αδυναμία του γιεν ωθεί προς τα πάνω το κόστος των εισαγωγών, αν και αυτή μπορεί να μην είναι η γερακίσια δήλωση που ορισμένοι θεώρησαν ότι είναι, δήλωσε ο Hiroyuki Machida, διευθυντής πωλήσεων συναλλάγματος και εμπορευμάτων της Ιαπωνίας στην Australia & New Zealand Banking Group (OTC: ANZGY).

«Η αίσθηση ήταν ότι η αύξηση των επιτοκίων και το tapering είναι δύο ξεχωριστά πράγματα» που η BOJ θα αποφασίσει αν θα κάνει ή όχι με βάση διαφορετικά κριτήρια, είπε.

Το γεν σταθεροποιήθηκε στα 157,45, αφού υποχώρησε στα 158,26 μετά την απόφαση της Παρασκευής, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου.

Η πτώση του γεν στα 160,245 ανά δολάριο στα τέλη Απριλίου πυροδότησε αρκετούς γύρους επίσημης ιαπωνικής παρέμβασης συνολικού ύψους 9,79 τρισεκατομμυρίων γιεν.

Στα κρυπτονομίσματα, το bitcoin αυξήθηκε τελευταία κατά 1,1% στα 66. 454,38 δολάρια.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο