Κοντά σε συντονισμένη παρέμβαση γιεν και κορεατικό γουόν

μισθών

γιεν

Οι επενδυτές παρακολουθούν για πιθανή παρέμβαση στο γιεν Ιαπωνίας, αλλά πρόσφατα σχόλια έχουν πυροδοτήσει συζήτηση για «συντονισμένη παρέμβαση» με τη Νότια Κορέα.

Το ιαπωνικό γιεν έχει κυμανθεί γύρω στα χαμηλά 34 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το νόμισμα δυσκολεύεται, διολισθώντας πέραν των 150, από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, ο Νοτιοκορεάτης κέρδισε πρόσφατα υποχώρησε στο χαμηλό 18 μηνών των 1.389,5 έναντι του δολαρίου. Οι αρχές και στις δύο χώρες έχουν χαρακτηρίσει την κίνηση των νομισμάτων «υπερβολική».

Μετά από αυτή την αστάθεια, οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισαν τις «σοβαρές ανησυχίες» της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας σχετικά με την πρόσφατη απότομη υποτίμηση των νομισμάτων τους. Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι και οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να «διαβουλεύονται στενά για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος».

Τα σχόλια προκάλεσαν φλυαρίες για πιθανή συντονισμένη παρέμβαση σε νομίσματα.

Αυτό θα ταίριαζε σε ένα πρόσφατο μοτίβο βαθύτερης και ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, δήλωσε ο Τζέιμς Μπρέιντι, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας πολιτικών κινδύνων στη συμβουλευτική και συμβουλευτική εταιρεία Teneo.

«Δεν είναι παράλογο για τις αγορές να κάνουν εικασίες για συντονισμένη δράση, δεδομένης της άνευ προηγουμένου δήλωσης που αναφέρει «σοβαρή ανησυχία» από την πλευρά του Τόκιο και της Σεούλ», είπε ο Brady.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μια κοινή κίνηση νομίσματος με θα έφερνε πολιτικά αλλά και οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές, εάν κατάφερνε να ανυψώσει τόσο το γιεν όσο και το γουόν έναντι του δολαρίου, πρόσθεσε.

Όμως ο Μπρέιντι προειδοποίησε ότι αυτές οι κινήσεις θα είχαν μόνιμο αντίκτυπο μόνο εάν γίνουν σε συντονισμό με τους ομολόγους των ΗΠΑ. Εξήγησε ότι ελλείψει υποστήριξης των ΗΠΑ, οι παρεμβάσεις στο γιεν συνήθως παρουσιάζουν «βραχυπρόθεσμη άνοδο, πριν το γεν επιστρέψει στην προηγούμενη πορεία του».

Ο Μπρέιντι είπε ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα μεμονωμένα μηνύματά τους στην αγορά συντονίζοντας την πολιτική, η οποία θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο σε σύγκριση με τη μονομερή δράση. Αλλά και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι το βαρύ βάρος στην αγορά συναλλάγματος, είπε.

Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ο Brady πρότεινε ότι η πιθανότητα κοινής δράσης Σεούλ-Τόκιο μπορεί να μετριαστεί.

Ωστόσο, εάν οι δύο κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να παρέμβουν, ο Brady είπε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Κορέας θα λάβουν από κοινού την απόφαση και πιθανώς θα πραγματοποιήσουν παράλληλες πράξεις χωρίς καμία δημόσια ανακοίνωση.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα στηρίξει το γεν, αφού οι αρχές προειδοποίησαν επανειλημμένα για «άτακτη συμπεριφορά» στο γιεν.

Αλλά η BOJ δεν ανακοίνωσε καμία παρέμβαση στο όριο των 150, ούτε στα 152 ή πρόσφατα επίπεδα γύρω στο 154.

Ενώ οι αγορές ενθουσιάζονται με μια παροιμιώδη «γραμμή στην άμμο», ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Ασία και συνεπικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας στην Ασία, είπε στο CNBC ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παρακολουθούμε πώς αποδυναμώνεται το γιεν.

Επικαλούμενος τις συνομιλίες του στην Ιαπωνία με διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ο Neumann είπε ότι η αποδυνάμωση του γεν στα 160 ή 170 έναντι του δολαρίου «δεν είναι απαραίτητα εκτός του πεδίου των δυνατοτήτων».

«Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι προβλέπουν αυτό το επίπεδο. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει κάποια άνεση γύρω από αυτό το [επίπεδο]», είπε. «Το ερώτημα είναι πώς θα φτάσουμε εκεί; Φτάνουμε εκεί με μια πτώση; Αυτό κροταλίζει τις αγορές;»

Εάν το γιεν δει μια «σταθερή υποτίμηση», ο οικονομολόγος είπε ότι ενδέχεται να μην υπάρξει μεγάλη αντίσταση από τις ιαπωνικές αρχές. Ο Neumann σημείωσε ότι ένα αδύναμο γιεν βοηθά τις ιαπωνικές εξαγωγές, ειδικά σε ένα πλαίσιο αποδυνάμωσης του ευρώ και του κινεζικού γουάν.

Ωστόσο, ο Brady της Teneo πιστεύει ότι θα ήταν «έκπληξη» εάν το γεν έπεφτε κάτω από το 160 χωρίς τουλάχιστον μια συμβολική παρέμβαση. Αλλά είπε επίσης ότι «το προηγούμενο προηγούμενο είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι ένας ψυχολογικά σημαντικός αριθμός (που τελειώνει σε ένα μηδέν ή ένα πέντε) για να παρέμβουν οι ιαπωνικές αρχές».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο