Κόντρα μεταξύ αυστραλιανής κυβέρνησης και κτηνοτρόφων

Αυστραλία

Η Αυστραλία θα απαγορεύσει την εξαγωγή ζωντανών προβάτων δια θαλάσσης από τον Μάιο του 2028 και θα βοηθήσει όσους επηρεάζονται από την απόφαση να προσαρμοστούν, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Murray Watt.

«Η βεβαιότητα για το πότε θα τελειώσει το εμπόριο είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Watt το Σάββατο στην επίσημη απάντηση της κυβέρνησης σε μια ανεξάρτητη έκθεση που ανέθεσε για τη σταδιακή κατάργηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής. «Το χρονοδιάγραμμα εξισορροπεί τα μεταβατικά βήματα που απαιτούνται με τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε βελτιωμένα αποτελέσματα για την καλή διαβίωση των προβάτων».

Η κυβέρνηση είπε ότι θα παράσχει ένα πακέτο μετάβασης 107 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (70,7 εκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις. Οι συναλλαγές μπορούν να συνεχιστούν μέχρι την ημερομηνία λήξης χωρίς πρόσθετους περιορισμούς, όπως ανώτατα όρια ή ποσοστώσεις. Η απαγόρευση δεν θα ισχύει για άλλες βιομηχανίες εξαγωγής ζωικού κεφαλαίου ή για εξαγωγές ζώντων προβάτων αεροπορικώς.

Ο κλάδος έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από το εμπόριο. Η Αυστραλία εξήγαγε περίπου 652.000 πρόβατα δια θαλάσσης το 2022-23, σε σύγκριση με 5,92 εκατομμύρια πρόβατα πριν από 20 χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ωστόσο, η Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών είπε ότι το χρονικό πλαίσιο των τεσσάρων ετών θα ήταν καταστροφικό για τους αγρότες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρηγορεί τους ακτιβιστές.

«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ανατραπεί αυτή η άστοχη πολιτική», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του NFF, Τόνι Μάχαρ. «Η σημερινή ανακοίνωση απλώς καταδικάζει τα ξένα πρόβατα στις πρακτικές που απαγορεύσαμε πριν από μια δεκαετία».

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο