Κόψτε φόρους για να έχετε φόρους…Του Γιώργου Κράλογλου

Το βλέπει η κυβέρνηση. Το έβλεπε και η προκάτοχός, της αριστεράς και προόδου… αλλά έχουν δεμένα τα χέρια τους. Για να τα λύσουν, χρειάζονται το “μαχαίρι” των φόρων.

Από την άλλη η  δήθεν αναπτυξιακών κριτηρίων  διανομή πόρων από τα πακέτα και τα προγράμματα της Ε.Ε χάθηκε από τη στιγμή που οι πόροι κατευθύνονται και εκεί που ακόμη χρηματοδοτείται το κράτος-τέρας του ψευτοσοσιαλιστικού Ελλαδιστάν.

Και όταν λέμε κράτος-τέρας δεν θέλουμε να θίξουμε τομείς που βεβαίως και έχουμε ανάγκη να λειτουργήσουμε ως Πολιτεία (έστω και έτσι όπως λειτουργούμε…).

Κρίνουμε όμως σκόπιμο να θυμίσουμε τις σπατάλες από τους φόρους μας και στα κρατικά κουφάρια που δεν διαλύουμε. Τις δήθεν βιομηχανίες, τις δήθεν υποδομές και τους δήθεν μηχανισμούς για την δήθεν αξιοποίηση του πλούτου μας -λέει- στην ξηρά και στη θάλασσα…

Σπατάλες (που συνεχίζονται) για μικροπολιτικές τοπικές σκοπιμότητες και  σχέσεις τοπικών πελατών-ψηφοφόρων των κομμάτων και των τοπικών βουλευτών τους.

Πάνω από 15 δις ευρώ  δώσαμε (συνεχίζουμε να δίνουμε ακόμη…)  στον  άχρηστο κρατισμό.

Γιατί το κάνουμε; Για να δικαιολογηθούν και τα βλακώδη σοσιαλιστικά πειράματα του 1975- 2005 (λίγο πριν την χρεοκοπία..) με πρωταγωνιστή το κράτος .

Το απίθανα σπάταλο κράτος το οποίο ουδέποτε αναγνώρισε  την καταστροφή που προκάλεσε στην οικονομία η “επιχειρηματική” του χυδαιότητα, με αισχρές δαπάνες.

Αποδείχθηκε και στις μέρες μας αυτό, σε χώρους ευαίσθητους όπως είναι η ενέργεια με τη ΔΕΗ όπου οι άθλιες πολιτικές ανοχές και οι κομματικές συμπράξεις την έφεραν ένα βήμα από τη διάλυση. Στις κρατικές μεταφορές με τον ΟΣΕ και το μεγάλο μας  ρεζιλίκι, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίσουμε λοιπόν και σήμερα για να παρουσιάσουμε και την άλλη πλευρά. Ότι η πολιτική σκηνή (στο σύνολο της) όπως και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν πείσει για τη σημασία των φόρων μας.

Δεν έχουν αποδείξει στην πράξη που πάνε οι φόροι μας. Και ιδίως τι γίνονται εκεί που πάνε…

Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε για την ξεχωριστή σημασία που έχει (ειδικά στη χώρα μας) η αναπτυξιακή πολιτική να περάσει σε μονόδρομο κινήτρων μέσα από τη φορολογική πολιτική.

Τα δε πακέτα βοήθειας (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) να συνδυασθούν  προς τους στόχους ανάπτυξης χωρίς όμως να χαθεί η πολιτική όλων των φορολογικών και μόνο φορολογικών κινήτρων που πιθανά θα θεσπισθούν.

“Φωτογραφίζουμε” λοιπόν από χθες τους κινδύνους επιστροφής της φορολογικής μας πολιτικής σε εποχές του “αποφασίζομεν και διατάζομεν”, αγγίζοντας τακτικές προστίμων όπως και στο χθεσινό μας σημείωμα “Να μην χορέψουμε “κλέφτικο” με το φοροκυνηγητό” .

Στη συνέχεια των χθεσινών μας μεταφέρουμε σήμερα συγκεκριμένες επί του θέματος επισημάνσεις από γνωστούς και πολυδιαβασμένους σχολιαστές του Forum  για να ακουστούν μαζί με τις δικές μας.

κυβέρνηση

TJ40 …τα 10.000 ευρώ πρόστιμο είναι τεράστιο και εξοντωτικό για τους μικρούς Στην κυβέρνηση το γνωρίζουν αλλά ο σκοπός τους είναι να κλείσουν όσο περισσότερους μικρούς μπορούν ωστε να τους κάνουν υπαλλήλους στα μεγάλα ξενοδοχεία και στις κατασκευαστικές των δικών τους ανθρώπων αλλά οι μικροί είναι σκληροί ανθεκτικοί και πολλοί άπω αυτούς δεν θέλουν να γίνουν ποτέ υπάλληλοι , Θα φύγουν στο εξωτερικό

AK1969 :”…τα ύψη του φόρου και του ΦΠΑ είναι μη ανταποδοτικά. Ο δε ΦΠΑ είναι εκ φύσεως ένας μη ανταποδοτικός και παράλογος φόρος. Αυτό έχει καταγραφεί πλέον στις συνειδήσεις των περισσότερων και όσα POS κι αν μπουν δε θα αλλάξει. Θα αλλάξει μόνο όταν γίνουν ανταποδοτικοί οι φόροι. Κάτι που με την κομματοκρατία είναι απίθανο. Λογιστής αναγκάστηκε να διώξει πάνω από το 25% των πελατών του και να κάνει αύξηση τιμών σε όλους όσους κράτησε. Η αύξηση ηταν από 15% ως πάνω από 30%. Σύμφωνα με τον ίδιο η παρούσα κυβέρνηση έχει αυξήσει πάνω από 100% τον όγκο των λογιστικών εργασιών κάθε επιχείρησης, χωρίς κανέναν απολύτως πρακτικό λόγο και κανένα πρακτικό όφελος, παρά μόνο για την αύξηση δυνατότητας επιβολής προστίμων και λαδωμάτων στους εφοριακούς…”.

chtsxxx “…το όλο σύστημα που έχει επιβληθεί αυξάνει σημαντικά το λογιστικό κόστος των επιχειρήσεων που τελικά θα περάσει/περνάει στις τιμές των προϊόντων. Το αποτέλεσμα αμφίβολο διότι το θέμα είναι αν θα κοπεί η απόδειξη, όχι αν υπάρχει ή όχι POS….”

Channa “… η τραγική ιδέα να βάλουν pos στις λαϊκές, διότι γεμίσατε υπερπλούσιους αγρότες που ήθελαν security να μεταφέρουν το τζίρο της ημέρας. Κυρίως αυτό το αποφασίζουμε και διατάζουμε, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς κανένα έλεγχο της νομιμότητας, σα να είναι ο κόσμος ένα κοπάδι ανόητα πρόβατα. Αυτά τα μέτρα πουθενά στον πλανήτη, αλλά μιας και δε μπορούσε η χώρα να πιάσει άλλη πρωτοπορία είπε να διαπρέψει στο “πώς να απελπίσετε τους πάντες και δια παντός”

Lysikratis “…οι ομάδες που μπορούσαν παραδοσιακά να φοροκλέβουν, θα συνεχίσουν ακόμη χειρότερα! Και αν κάποιος πελάτης ζητήσει να πληρώσει μέσω POS, η συνταγή σωφρονισμού του πελάτη είναι ότι τότε οι τιμές αλλάζουν προς τα πάνω, γιατί τώρα είναι δήθεν φιλικές”.

https://www.capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο