Κουφάρια η πρώην βιομηχανική Ελλάδα που κανείς δεν τα πλησιάζει, ούτε σε πλειστηριασμό (Του Γιώργου Κράλογλου)

  • Τίποτε δεν είναι ακριβό. Εμείς φτωχύναμε
  • Αν θέλετε τιμές Ευρώπης, να δίνετε και μισθούς Ευρώπης…

 Μας μένουν ακίνητα και τουρισμός… λέει ο  DollarWelcome.

Και όπως άριστα συμπληρώνει ο sinker442 στο ρεπορτάζ “40% χαμηλότερα τα ακίνητα στην Ελλάδα“…  ωραία τα έσοδα από τις αγορές από τους ξένους, αλλά η αποσύνδεση της αγοράς από την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα (που φαίνεται και από το ότι δε βρίσκουν κόσμο να δώσουν δάνεια) είναι μεγάλη ανοησία και η χώρα θα το πληρώσει.

  • Οι περισσότεροι δε θα μπορούσαν να αγοράσουν ούτε το παλιό διαμέρισμα τους στο οποίο μένουν μέσα αυτά είναι παλαβομάρες. Αν θέλετε τιμές Ευρώπης, να δίνετε και μισθούς Ευρώπης…” 

Στο κέντρο της πραγματικότητας μας και οι επισημάνσεις του AK1969 σε στατιστικές “… όπου φαίνεται ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι στη 119η και 121η θέση στην Ευρώπη αντίστοιχα, πολύ κάτω από τη Σόφια και το Βουκουρέστι. Ως προς τις πρωτεύουσες, καμία της Ε.Ε. δεν είναι πιο χαμηλά από την Αθήνα.

  • Η Αθήνα είναι πάνω μόνο από λίγες πρωτεύουσες κρατών που δεν είναι στην Ε.Ε., π.χ. Βελιγράδι, Σκόπια, Τίρανα, Μινσκ και Κίεβο. Τα δε 1.091 ευρώ που είναι ο μέσος μισθός στην Αθήνα και τα 1.021 ευρώ που είναι στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν στο μισό από το μέσο όρο της Ε.Ε. ο οποίος είναι 2.140 ευρώ….” .

Κλείνω δε τις παρουσιάσεις των σχολιαστών (στο σχετικό με το θέμα μας ρεπορτάζ) με το εύλογο παράπονο του Vangelis84 “…Αυτές τις μέρες ανακαινίζω δύο μπάνια σε διαμέρισμα που νοικιάζω μακροχρόνια σε μια οικογένεια. Ήθελα να εκμεταλλευτώ τη φοροαπαλλαγή που δίνεται και τους κάνω την ανακαίνιση δώρο. Μένουν μέσα, θα κάνουμε μια το ένα, μετά το άλλο.

  • Λοιπόν, τα υλικά έχουν πάρει 30% πάνω και τα εργατικά 50% από μια ανακαίνιση που είχα κάνει το 2020. Μιλάμε για μεροκάματα που πάνε σε παιδιά της εργατικής τάξης (υδραυλικοί, πλακατζίδες κτλ) για δουλειές που πλέον ελάχιστοι Έλληνες δέχονται να κάνουν.Το ίδιο με τα Airbnb. Το 80% ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν ένα ή δύο και συμπληρώνουν έτσι το εισόδημά τους.

Δε μιλάμε για πολυεθνικές. Στην περιοχή που μένω, επειδή είναι τουριστική, πολλοί φεύγουν από το σπίτι τους το καλοκαίρι και μένουν σε τροχόσπιτα! Θα το έκαναν αν ήταν πλούσιοι; Να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Μιλάμε για μια Ελλάδα φτωχή μετά τη κρίση που με τα ακίνητα είδε κάπως την οικονομία της να κινείται. Τόσο απλά…”

  • Δεν χαϊδεύω τα αυτιά στους (έτσι και αλλιώς εξαίρετους) σχολιαστές του Forum του Capital.gr ούτε γεμίζω την στήλη επειδή δεν έχω δικές μου θέσεις στο όλο θέμα.

Επιμένω όμως ότι τέτοιες απόψεις πρέπει να προσεχθούν από τα επιτελεία της προπαγάνδας και όλους τους παρατρεχάμενους της κυβέρνησης που έχουν ήδη σπεύσει να μας προετοιμάσουν ότι έχουμε σχεδόν στην τσέπη μας… επενδύσεις στη βιομηχανία αλλά και στους μικρομεσαίους που θα επιλέξουν να μεγαλώσουν… μέσα από κίνητρα τα οποία ίσως και την εβδομάδα αυτή να μας γίνουν επισήμως γνωστά .

  • Συμπέρασμα λοιπόν (που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει) είναι ότι στη οικονομία σου έχοντας πάρει “κεφάλι” μόνο από τα Σκόπια, τα Τίρανα,  το Μινσκ και το Κίεβο (παραμένοντας επίσης στην 150η θέση κρατισμού  ανάμεσα σε 165 χώρες (!) -έρευνά ΚΕΦΙΜ-) και με 1.091 ευρώ μέσο μισθό στην Αθήνα και 1.021 στη Θεσσαλονίκη (το μισό από το μέσο όρο της Ε.Ε. – 2140 ευρώ-) βεβαίως και έχεις φτώχεια.

Και η φτώχεια σου είναι που τα δείχνει όλα τόσο ακριβά. Μακάρι να πάρουν και άλλο τα ακίνητα. Εμείς τα πουλάμε. Άλλοι μας αγοράζουν… Μήπως έχουμε και τίποτε άλλο της προκοπής να πουλήσουμε… εκεί που μας έφτασε και η πολιτική ανικανότητα 50 ετών;

[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο