Κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία: Ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της Λεπέν

Ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Κάτω από 20% αναμένεται ότι θα καταγράψει το κόμμα του Μακρόν – Την ερχόμενη Κυριακή ο β’ γύρος

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι, που καλούνται να ψηφίσουν στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 65% των ψηφοφόρων αναμένεται ότι θα ψηφίσει, ενώ ο ένας στους τρεις αναμένεται να ταχθεί υπέρ της Λεπέν.

Η συμμετοχή φαίνεται ότι θα είναι αυξημένη έναντι των βουλευτικών εκλογών του 2022, που διαμορφώθηκε στο 47,5%, από τον μεγάλο αριθμό των Γάλλων του εξωτερικού που έχουν ήδη ψηφίσει. Παράλληλα, πάνω από 2 εκατομμύρια Γάλλοι, που είναι αριθμός ρεκόρ, έκαναν χρήση του δικαιώματος που έχουν να εξουσιοδοτήσουν άλλον Γάλλο ψηφοφόρο να ψηφίσει στη θέση τους.

Η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ολοκληρώνεται στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Πώς γίνεται η εκλογή των βουλευτών

Την επόμενη Κυριακή θα γίνει ο δεύτερος γύρος, στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων. Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένοι 100.000-120.000 ψηφοφόροι.

Στην περίπτωση που σήμερα ένας υποψήφιος λάβει πάνω από το 51% των ψηφισάντων εκλέγεται απευθείας βουλευτής και στην περιφέρεια του δεν διεξάγεται δεύτερος γύρος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, του 2022, είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο μόνο 5 βουλευτές, αλλά το 2007 είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο 110 βουλευτές.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ότι συνήθως, επανεκλέγονται αυτοί που ήταν ήδη βουλευτές. Δείχνουν επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες είναι οι εκλογικές περιφέρειες που στον δεύτερο γύρο προκρίνονται πάνω από δύο υποψήφιοι.

Στην τρίτη θέση αναμένεται ότι θα βρεθεί η παράταξη του Μακρόν

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που είναι υψηλού κινδύνου όσον αφορά στην πρόβλεψη του αριθμού των εδρών που θα έχει κάθε κόμμα μετά τον β’ γύρω, η Μαρίν Λεπέν, μετά και την απορρόφηση ενός τμήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει σήμερα λίγο πάνω από το 35% των ψήφων.

Λίγο κάτω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογική δύναμη του νέου Λαϊκού Μετώπου των κομμάτων της αριστεράς, ενώ λίγο κάτω από το 20% εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παράταξη του προέδρου Μακρόν, η οποία το 2022 ήταν πρώτη και είχε τη σχετική πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι δημοσκοπικές προβλέψεις για τις έδρες

Με αυτά τα ποσοστά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο αριθμός των εδρών που θα έχει μετά τον δεύτερο γύρο, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα είναι ανάμεσα στις 220 και τις 295 έδρες, δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, υπερβαίνοντας τις 289 έδρες.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μέτωπο της αριστεράς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται ότι θα εκλέξει από 120 έως 200 έδρες. Η παράταξη Μακρόν αναμένεται ότι θα κυμανθεί από τις 70 έως τις 130 έδρες.

  • Με άλλα λόγια οι δημοσκοπήσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει είτε η μία είτε η άλλη παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να την αποκτήσουν αν αποφασίσουν να συνεργαστούν.

Τέλος, από 30 έως 60 εκτιμάται ότι θα είναι οι βουλευτές που θα έχει το – ακρωτηριασμένο λόγω της προσχώρησης του προέδρου του στο κόμμα της Λεπέν – Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο ρόλος των οποίων ωστόσο μπορεί – οριακά – να αποδειχτεί καθοριστικός.

Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, αν η γαλλική ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Εθνοσυνέλευση, τότε ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ορίσει πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρο του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εκλογή της, το 2027, στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

  • Στην περίπτωση αυτή, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, θα πρέπει να συγκατοικήσουν στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας δυο πρόσωπα προερχόμενα από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς Γαλαξίες.

Ωστόσο, αν η ακροδεξιά δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, θα διερευνηθεί εάν μπορεί να υπάρξει σύμπραξη της αριστεράς με το κόμμα του Μακρόν.

  • Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία πριν το καλοκαίρι του 2025, τότε θα πρέπει ο πρόεδρος Μακρόν να αναζητήσει τρόπους δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ακόμα και αν δεν έχει τη δεδηλωμένη, δεν θα κινδυνεύει να πέσει την επόμενη ημέρα, μετά από πρόταση μομφής του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η μετάδοση εκτίμησης ως προς τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης επιτρέπεται στη Γαλλία μόνο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, δηλαδή στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Είθισται ωστόσο, μέσα ενημέρωσης από γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο, να μεταδίδουν από σχετικά νωρίς κάποιες πρόωρες εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο