Κυκλάδες: Ποιες οι αλλαγές στο νερό και τις τεκτονικές πλάκες

Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ). Ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στις έρευνες σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνδράμουνερευνητικοί φορείς, το ΕΚΠΑ, τον Οργανισμό αντισεισμικής Προστασίας, το Αστεροσκοπείο και φυσικά ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως τα εργαστήρια τηλεπισκόπησης, τα εργαστήρια Γεωδαισίας και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου.

Μάλιστα όπως μετέφερε ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννης Χατζηγεωργίου μιλώντας στο ΕΡΤNews αναφερόμενος στους τρόπους που γίνονται οι σχετικές μελέτες ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μετράνε στήλες νερού και τις τροποποιήσεις που υπάρχουν εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, για παράδειγμα έχει διαπιστωθεί ότι η θολότητα όπως και η θερμοκρασία του νερού έχει αυξηθεί», ενώ το εργαστήριο Γεωδαισίας χρησιμοποιεί αυτό το οποίο ονομάζεται Global Navigation Satellite System και μετράνε εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τις επιπτώσεις της κίνησης των τεκτονικών πλακών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο