Από το 2020, η Κύπρια νευρολόγος από τη Λεμεσό, Παναγιώτα Πέτρου μαζί με τον Έλληνα νευρολόγο καθηγητή Δημήτριο Καρούση είναι επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας η οποία γιεξάγεται σε δύο επίπεδα με συμμετοχή 48 ασθενών στο δευτερογενές στάδιο της ΣΚΠ
Ο καθηγητής Καρούσης σημείωσε ότι μια μελέτη δεύτερης φάσης βρίσκεται τώρα στα στάδια σχεδιασμού, με στόχο την παρακολούθηση 80 ασθενών στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Καρούσης περιέγραψε την αναγέννηση του κεντρικού νευρικού συστήματος ως το «Άγιο Δισκοπότηρο» της επιστήμης, το οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
«Αν καταφέρουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα, με βάση τα ευρήματα της αρχικής μελέτης, μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο αλλάζουμε το τοπίο της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αλλά ανοίγουμε επίσης ένα τεράστιο κεφάλαιο για την αναγέννηση του κεντρικού νευρικού συστήματος για άλλες νευρολογικές παθήσεις. όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον», είπε ο Καρούσης.
Η μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αναμένεται να κοστίσει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρος στην έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, με 10.000 άτομα να επηρεάζονται από την πάθηση στη χώρα.
Η Δρ. Πέτρου, κλινική συντονίστρια της έρευνας είναι από τη Λεμεσό της Κύπρου αλλά ζει και εργάζεται στο Ισραήλ τα τελευταία 17 χρόνια.
Η ίδια τόνισε ότι στόχος της νέας μελέτης είναι να αποδείξει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της ΣΚΠ, μιας ασθένειας που επηρεάζει 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
«Η επιστήμη έχει στη διάθεσή της πολύ καλά φάρμακα για τη μείωση των υποτροπών, αλλά όταν πρόκειται να σταματήσουμε τη νόσο, τα χέρια μας είναι δεμένα. Είδαμε τους ασθενείς μας να σταθεροποιούνται, αλλά η εξέλιξη της νόσου δεν σταματά ποτέ», είπε ο Πέτρου.
Για πολλά χρόνια, τα βλαστοκύτταρα ήταν αμφιλεγόμενα λόγω της εξαγωγής τους από έμβρυα. Ωστόσο, η Δρ. Πέτρου εξήγησε ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπους εξαγωγής βλαστοκυττάρων από ενήλικες, χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, εξαλείφοντας την ανάγκη για δότες.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αρχικής μελέτης, η Παναγιώτα Πέτρου ανέφερε βελτιώσεις τόσο στη νευρολογική όσο και στη γνωστική λειτουργία, καθώς και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, χωρίς να παρατηρηθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
«Είναι σημαντικό ότι με αυτή τη θεραπεία, όχι μόνο βλέπουμε οφέλη αλλά και βελτίωση. Συνήθως, δεν το βλέπουμε αυτό σε ασθενείς», είπε.
Τα αποτελέσματα της αρχικής μελέτης έχουν ήδη δημοσιευτεί σε περιοδικά νευρολογίας.