08.04.2024- ΧΑΑ: Τα θετικά και τα αρνητικά μιας διόρθωσης- Αδόκιμος ο όρος Διόρθωση- Και ένα case study

διόρθωση

Αυξημένη παραμένει η μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αρκετές μετοχές το τελευταίο χρονικό διάστημα να εμφανίζουν αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα. Αυτή η αδυναμία συχνά μεταφράζεται από πολλούς ως «διόρθωση», χωρίς όμως να εξετάζεται και το εάν η τάση της εκάστοτε μετοχής είναι πτωτική ή όχι. Τι είναι όμως διόρθωση;

Ο όρος «διόρθωση», αναφέρεται στην πτώση μίας μετοχής ή δείκτη από -10% μέχρι και -20% από το πρόσφατο υψηλό, με την μέση διόρθωση να είναι συνήθως βραχύβια και διαρκεί μεταξύ τριών και τεσσάρων μηνών.

Τα θετικά μιας διόρθωσης είναι: α) Η δημιουργία ευκαιριών σε μετοχές υψηλής αξίας. β) Ο μετριασμός με εντολές stop-loss/limit. γ) Ηρεμεί τις υπεραγορασμένες μετοχές-αγορές.

Από την άλλη, τα αρνητικά μιας διόρθωσης είναι: α) Μπορεί να οδηγήσει σε πανικό. β) Βλάπτει τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές και τους μοχλευμένους traders. γ) Μπορεί να μετατραπεί σε παρατεταμένη υποχώρηση.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι εάν μία αγορά βρεθεί σε διόρθωση τότε αυτό δεν σημαίνει απόλυτα και το ότι η αγορά αυτή οδεύει σε bear market (πτώση άνω του 20%). Κι αυτό διότι από το 1974 και μετά μία διόρθωση στον S&P 500 οδήγησε αυτόν σε bear market μόλις πέντε φορές (βλ. γράφημα παρακάτω).

διόρθωση

Κατά την προσωπική μας άποψη ο όρος «διόρθωση» είναι αδόκιμος, κι αυτό διότι στις αγορές υπάρχει μόνο η τάση, και αυτή είναι είτε ανοδική, είτε πτωτική, ενώ όταν δεν είναι τίποτα από τα δύο τότε μιλάμε για μία ατασική αγορά.

Τελειώνοντας, θα μας επιτρέψετε να σας βάλουμε ένα είδους case study σχετικά με την διόρθωση. Όσες και όσοι από εσάς έχετε τον χρόνο και την διάθεση μπορείτε να εξετάσετε (σύμφωνα με τα παραπάνω) εάν οι μετοχές του χαρτοφυλακίου σας βρίσκονται σε διόρθωση (πτώση από -10% έως -20% από το πρόσφατο υψηλό) ή όχι. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει…

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο