Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ έδωσε εντολή να προετοιμάσουν διαφορετικά κελιά για τους ακτιβιστές του Madleen στη φυλακή Γκιβόν στη Ράμλα, όπου θα κρατούνται μέχρι να απελαθούν όπως αναφέρει η Israel Hayom και αναμεταδίδει το Al Jazeera.
«Οι κυβερνήσεις μας υπήρξαν τρομερά συνένοχες και τόσο αδύναμες στην αντίδρασή τους και ως εκ τούτου οι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν δράση οι ίδιοι», λέει Σουηδός ακτιβιστής
Με το που φτάσουν στην Ασντόντ, οι ακτιβιστές θα μεταφερθούν στη φυλακή με οχήματα με φιμέ τζάμια για να περιοριστεί η προσοχή που θα δώσει το κοινό, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan είχε μεταδώσει ότι το Madleen είχε μεταφερθεί στο λιμάνι της Ασντόντ.
Η στιγμή της κατάληψης του Madleen:
Ο Μπεν – Γκβιρ έδωσε επίσης εντολή στους υπαλλήλους των φυλακών να απαγορεύσουν στους ακτιβιστές να έχουν στην κατοχή τους φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα κατά τη διάρκεια της κράτησής τους και να τους απαγορεύσουν την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεοράσεις και ραδιόφωνα στα κελιά τους, σύμφωνα με το προαναφερόμενο ρεπορτάζ.
Οι ακτιβιστές του Madleen «είναι κρατούμενοι, όχι φυλακισμένοι», λέει δικηγόρος
Σχολιάζοντας άλλα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι ακτιβιστές θα φορούν φόρμες φυλακισμένων, η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σάρα Μπάσι δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ ασυνήθιστο για την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει φόρμες φυλακής σε άτομα που δεν είναι φυλακισμένοι».
«Είναι κρατούμενοι, όχι φυλακισμένοι», δήλωσε στο Al Jazeera. «Στο παρελθόν, οι άνθρωποι που εισήλθαν στο Ισραήλ και τους είχαν αρνηθεί την είσοδο απελάθηκαν με τα κανονικά τους ρούχα. Έτσι, δεν είμαι σίγουρη για το τι είναι αυτή η πρόθεση», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ θα αναγκάσει τους ακτιβιστές να παρακολουθήσουν βίντεο από τις επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, η Μπάσι είπε ότι αυτό είναι «μέρος αυτού που είναι τόσο σπαρακτικό σχετικά με αυτό που συμβαίνει τώρα».
«Οι μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς παραβίασαν μια βασική αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στοχεύοντας Ισραηλινούς αμάχους. Αυτό ήταν λάθος και η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο ισραηλινός στρατός να στοχεύει στη συνέχεια Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα, όπως έκανε», πρόσθεσε.
Το Anadolu έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία από την Ασντόντ όπου λίγοι διαδηλωτές περίμεναν τους ακτιβιστές για να τους συμπαρασταθούν.
Χλιαρές αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών των ακτιβιστών
Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών των δώδεκα ακτιβιστών είναι χλιαρές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν – Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Γαλλία ζήτησε αμέσως να παράσχει προξενική προστασία στους έξι υπηκόους της που επέβαιναν στο ιστιοφόρο.
Ο Μπαρό είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιό τους να ελλιμενιστούν στη Γάζα και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τους είχε προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους και ήταν σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές «για την αποτροπή οποιουδήποτε περιστατικού».
Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι η χώρα του ζήτησε να τους επισκεφθούν αξιωματούχοι του προξενείου της μόλις φτάσουν στη στεριά, «για να εξακριβώσει την ευημερία τους και να διευκολύνει την ταχεία επιστροφή τους στη Γαλλία».
Ο Guardian αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να επιτραπεί στους έξι Γάλλους υπηκόους που επέβαιναν στο Madleen «να επιστρέψουν στη Γαλλία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε αξιωματούχος της προεδρίας, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με την El Pais και το Al Jazeera Arabic που επικαλούνται πηγή στο ισπανικό ΥΠΕΞ, ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Ισπανία έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την κατάληψη του Madleen. Ένας από τους ακτιβιστές είναι από την Ισπανία.
Η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να παρέμβει – Το πλοίο έφερε τη σημαία του
Το Madleen φαίνεται να είναι νηολογημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic, ο οποίος το καταγράφει με το επίσημο όνομά του, το Barcarole.
Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι το σκάφος υπόκειται στους βρετανικούς νόμους και κανονισμούς και ότι τελεί υπό την προστασία του ΗΒ.
Νωρίτερα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να «ζητήσει επειγόντως πλήρεις διευκρινίσεις» και να «εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του σκάφους και του πληρώματός του».
Η σχετική ανάρτηση:
Σύμφωνα με το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ λέει ότι θέλει να δει το Ισραήλ να επιλύει την κατάσταση με το σκάφος Madleen «με ασφάλεια και αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας σε σχέση με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε τρομακτική και απαράδεκτη».
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι πρέπει να διοχετεύσουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η ανεμπόδιστη είσοδος βοήθειας σε κλίμακα για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών στη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας».
Ακτιβιστής ασκεί κριτική στη σουηδική κυβέρνηση
Ο ακτιβιστής Άντριου Άρεντ Βέγκεριφ καταδίκασε την κατάληψη του πλοίου Madleen και επέκρινε τη σουηδική κυβέρνηση επειδή δεν κατήγγειλε την ισραηλινή επιχείρηση.
«Αυτό που συνέβη είναι εξωφρενικό», δήλωσε στο Al Jazeera ο Βέγκεριφ, μέλος του Σουηδικού Πλοίου για τη Γάζα», οργάνωσης που έχει ως στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό του θύλακα από το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ παραβίασε για άλλη μια φορά το διεθνές δίκαιο και επιβιβάστηκε σε ένα πολιτικό σκάφος σε διεθνή ύδατα», τόνισε.
Κατηγόρησε τη σουηδική κυβέρνηση και άλλες δυτικές δυνάμεις ότι είναι «συνένοχοι» στις ενέργειες του Ισραήλ και κάλεσε τη Στοκχόλμη να εκφράσει την υποστήριξή της στη Σουηδή υπήκοο, Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ήταν μεταξύ των ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο.
Ο Βέγκεριφ εξέφρασε την ελπίδα ότι το ταξίδι του Madleen θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα «εγκλήματα πολέμου» που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα, καθώς και ότι θα εμπνεύσει άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ιστιοφόρου.
«Οι κυβερνήσεις μας υπήρξαν τρομερά συνένοχες και τόσο αδύναμες στην αντίδρασή τους και ως εκ τούτου οι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν δράση οι ίδιοι», είπε.

