Μακριά από τα υψηλά της ημέρας το κλείσιμο της Wall Street- Investment Ideas

χρηματιστήριο

Σε ανοδικό έδαφος αλλά μακριά από τα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να έχουν σαφώς περιοριστεί καθώς η συζήτηση στη διεθνή σκηνή έχει περάσει στις κυρώσεις που θα επιβάλουν ΗΠΑ και Ευρώπη στο Ιράν και όχι σε μια άμεση πολεμική αναμέτρηση Ισραήλ – Ιράν.

Ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq τερμάτισαν σήμερα ένα εξαήμερο πτωτικό σερί – το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Οκτώβριο του 2022 – αν και περιόρισαν στο τέλος τα κέρδη τους. Ίδια εικόνα και για τον Dow Jones, με τον βιομηχανικό δείκτη να προσθέτει 253 μονάδες, αν και στα υψηλά της ημέρας βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες.

Τα κέρδη ήρθαν ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια εβδομάδα πλούσια σε ανακοινώσεις τριμηνιαίων αποτελεσμάτων αλλά και σημαντικών μάκρο που περιλαμβάνουν και μια μέτρηση του πληθωρισμού.

Wall Street

 

 

Ειδικότερα, οι επενδυτές ετοιμάζονται για τα αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Tesla, η Meta Platforms, η Alphabet και η Microsoft που θα ανακοινώσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις τριμηνιαίες οικονομικές τους καταστάσεις.

Στο ραντάρ των επενδυτών μπαίνει και η μέτρηση του δείκτη τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης τον Μάρτιο. Αυτός είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να μονοπωλήσει την προσοχή των επενδυτών καθώς αναζητούν νέα στοιχεία για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, τα στελέχη της Federal Reserve έχουν μπει στη λεγόμενη σιωπηρή περίοδο ενόψει της συνεδρίασης τους την 1η Μαΐου.

Η αρχική αισιοδοξία ότι η Fed θα σπεύσει φέτος να μειώσει τα επιτόκια της – ξεκινώντας ακόμα και από τον Μάρτιο – έχει δώσει τη θέση της σε μια αρκετά πιο επιφυλακτική εκτίμηση για πολύ λιγότερες μειώσεις φέτος καθώς ο πληθωρισμός αποδείχτηκε περισσότερο επίμονος απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι επενδυτές, αλλά και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της τράπεζας.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 253,58 μονάδες ή 0,67% και σκαρφάλωσε στις 38.239,98 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 43,37 μονάδες ή 0,87% στις 5.010,60 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 169,30 μονάδες ή 1,11% και έκλεισε στις 15.451,31 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις πέντε με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Goldman Sachs Group με άλμα 13,35 δολ. ή 3,30% και κλεισιμο στα 417,35 δολ. και ακολούθησαν η JPMorgan Chase με άνοδο 1,94% στα 189,41 δολ. και η Procter & Gamble με κέρδη 1,52% στα 160,54 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Verizon Communications (-4,67%) η UnitedHealth Group (-1,98%) και η Walt Disney (-0,55%)

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ο τίτλος της Tesla σημείωσε βουτιά 3,4% μετά την απόφαση της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων να ανακοινώσει μειώσεις τιμών, μετά τις ΗΠΑ, και σε άλλες μεγάλες αγορές, όπως της Κίνας και της Γερμανίας. Ο τίτλος της εταιρείας συμπλήρωσε επτά διαδοχικές συνεδριάσεις στο κόκκινο.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνει στο μεταξύ η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή καθώς Ιράν και Ισραήλ φαίνεται να απομακρύνονται από μια πολεμική αναμέτρηση που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια οικονομία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Τεχεράνη διεξάγει έρευνα για την επίθεση, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί κάποια απευθείας σύνδεση με το Ισραήλ.

Η Τεχεράνη επέλεξε και σήμερα να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο και τη σημασία της πρόσφατης ισραηλινής επιδρομής, αναφέροντας τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ έχει λάβει “την αναγκαία απάντηση σε αυτό το στάδιο”, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Investment Ideas

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο