Μακρόν-Σολτς: Η Ευρώπη είναι θνητή, πρέπει να γίνει βιομηχανικός ηγέτης

Οι μεγάλες προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας καθιστούν σαφές ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια στα οποία έχουμε χτίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και τον ρόλο μας στον κόσμο, τονίζουν σε κοινό τους άρθρο στους Financial Times ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς, στο οποίο προειδοποιούν ότι «η Ευρώπη μας είναι θνητή».

Όπως υπογραμμίζουν, η ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, παράλληλα με την επιτυχή προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, πρέπει να αποτελέσουν τον πύρηνα της προσπάθειας υπέρβασης των υπαρξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να ευδοκιμήσει ως ισχυρός βιομηχανικός και τεχνολογικός ηγέτης παγκόσμιας κλάσης και ταυτόχρονα να αποτελέσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, τονίζουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης για την ανάπτυξη των αγορών, των βιομηχανιών και των θέσεων εργασίας του μέλλοντος. Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις κοινές φιλοδοξίες, η Γερμανία και η Γαλλία είναι πεπεισμένες ότι η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, περισσότερη ενιαία αγορά, περισσότερες επενδύσεις, πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού και λιγότερη γραφειοκρατία. Μαζί, θα υποστηρίξουμε την ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ και τη μείωση των εξαρτήσεών μας, αξιοποιώντας παράλληλα την επιτυχή εφαρμογή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής των Βερσαλλιών του Μαρτίου του 2022.

Με μια φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική, μπορούμε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη και την εξάπλωση βασικών τεχνολογιών του αύριο, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικές τεχνολογίες, η διαστημική τεχνολογία, το 5G/6G, οι βιοτεχνολογίες, οι καθαρές τεχνολογίες, η κινητικότητα και τα χημικά προϊόντα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως και να επιταχύνουμε σημαντικά τα υφιστάμενα μέσα της ΕΕ, από σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έως τον ρόλο των δημοσίων συμβάσεων» γράφουν οι δύο ηγέτες.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απευθύνουν έκκληση για την ενίσχυση των τεχνολογικών ικανοτήτων της Ε.Ε. με την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας αιχμής και των απαραίτητων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και την υγεία.

Όσον αφορά την ενιαία αγορά, υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης, καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εξελίσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, να αναπτύσσονται και να ανταγωνίζονται, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα. «Πρέπει να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη της με μια εκσυγχρονισμένη ενιαία αγορά, μειώνοντας τον κατακερματισμό και τα εμπόδια, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα, ενισχύοντας τις δεξιότητες, προωθώντας την κινητικότητα και τη σύγκλιση» τονίζουν.

Παράλληλα, ζητούν μια φιλόδοξη ατζέντα μείωσης της γραφειοκρατίας για την εδραίωση απλούστερων και ταχύτερων διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Δηλώνουν ακόμα ότι θα υποστηρίξουν από κοινού μια φιλόδοξη, ισχυρή, ανοιχτή και βιώσιμη ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική που θα επιτρέπει τη σύναψη δίκαιων εμπορικών συμφωνιών και θα προωθεί τα συμφέροντα της Ε.Ε,, θα δημιουργεί αμοιβαίες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά και ισότιμους όρους ανταγωνισμού με τους εμπορικούς εταίρους.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνει υπέρμαχος του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και να υπερασπίζεται τον δίκαιο ανταγωνισμό, προσθέτουν.

Όσον αφορά την ενέργεια, κάνουν λόγο για πλήρη απελευθέρωση των ενεργειακών συστημάτων της Ε.Ε. Και αυτό θα επιτευχθεί όπως σημειώνουν σε μια πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη αγορά με σεβασμό στις εθνικές επιλογές για το αντίστοιχο ενεργειακό μείγμα. «Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος — και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερη κυριαρχία» υπογραμμίζουν.

Τέλος, οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν ότι οι συλλογικές ευρωπαϊκές επενδυτικές προσπάθειες, ιδιωτικές και δημόσιες, «πρέπει να ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες μας».

Ειδικότερα, τονίζουν ότι πρέπει να αναπτυχθούν πλήρως οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Όπως σημειώνουν, πάρα πολλές εταιρείες που θέλουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους στρέφονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάρα πολλές ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις επενδύονται στο εξωτερικό και όχι στις πιο υποσχόμενες start-ups και scale-ups της Ευρώπης.

  • Για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, πρέπει να υπάρξει προσπάθεια συγκρότησης μιας πραγματικά ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς με την ένωση τραπεζών και κεφαλαιαγορών στον πυρήνα της, το οποίο θα αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό και θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, υπογραμμίζουν.

Σημειώνουν επίσης ότι θα πρέπει να προωθηθεί εκ νέου το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων, να βελτιωθεί η σύγκλιση και η αποτελεσματικότητα της εποπτείας των κεφαλαιαγορών σε ολόκληρη την ΕΕ, να εναρμονιστούν οι σχετικές πτυχές των πλαισίων αφερεγγυότητας και η φορολογική νομοθεσία, να απλοποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αναπτυθχεί ένα απλό και αποτελεσματικό προϊόν διασυνοριακών επενδύσεων και αποταμίευσης για όλους.

  • Οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να συμβαδίζουν. Θα πρέπει ο προϋπολογισμός της ΕΕ να καταστεί κατάλληλος για το μέλλον και να δοθεί περαιτέρω έμφαση στις επενδύσεις σε μετασχηματιστικές δαπάνες και ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, ενώ παράλληλα να υπάρξουν προσπάθειες για την εισαγωγή νέων «ιδίων πόρων», όπως συμφωνήθηκε το 2020.

«Μαζί, καλούμε να θέσουμε αυτή την ατζέντα στον πυρήνα της επόμενης περιόδου. Η ΕΕ είναι το κοινό μας μέλλον» καταλήγουν οι δύο ηγέτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο