Μαρία Καρυστιανού: Δριμύ «Κατηγορώ» κατά ΕΡΤ και Ζούλα

«Μέρα ντροπής για την δημόσια τηλεόραση» αποκάλεσε η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2024» την απουσία της ΕΡΤ από τη συνέντευξη Τύπου για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη Μαρίας Καρυστιανού, για την προκλητική απουσία της ΕΡΤ από τη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με θέμα το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση του νόμου περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Το αίτημα να ενεργοποιηθεί η ποινική ευθύνη υπουργών και το σύστημα άρσης βουλευτικής ασυλίας, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη, πλαισιώνει νομικά η Ολομέλεια Δικηγόρων Ελλάδος, στηρίζοντας το κίνημα των πολιτών να ασκήσουν το σχετικό δικαίωμα που προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 73, παρ. 26, περί «Λαϊκής Νομοθετικής πρωτοβουλίας»).  Εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, όπως ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός, η επίτιμη Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ Νίκος Παπασπύρου.

Αν και τη Συνέντευξη Τύπου κάλυψαν δημοσιογραφικά μέσα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έδωσαν το παρών και εκπρόσωποι πολιτικών κόμματών της αντιπολίτευσης, η δημόσια τηλεόραση αρχικά αποσιώπησε το γεγονός.  Οπως σημειώνει η κ. Καρυστιανού στη σχετική ανάρτησή της στο Facebook, η ΕΡΤ, μόνο αφού προηγήθηκε καταγγελία κόμματος «αναγκάστηκαν να αναφερθούν σε αυτή για 10 δευτερόλεπτα».

  • Η Μαρία Καρυστιανού χαρακτήρισε την αποσιώπηση της συνέντευξης Τύπου από τη δημόσια τηλεόραση ως «μια ακόμα ημέρα ντροπής για την ανεξαρτησία του Τύπου». Καταλόγισε στον πρόεδρο της ΕΡΤ μεροληψία και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων.
Τέμπη Μαρία Καρυστιανού

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΕΡΤ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα, ζητώντας να μάθει «με ποιο δικαίωμα αποφάσισε να μην αναφερθεί σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία Ελλήνων πολιτών».

Η ίδια χαρακτήρισε την αποσιώπηση της συνέντευξης Τύπου από τη δημόσια τηλεόραση ως «μια ακόμα ημέρα ντροπής για την ανεξαρτησία του Τύπου». Καταλόγισε στον πρόεδρο της ΕΡΤ μεροληψία και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων. «Με βάση με το ότι έχετε ασχοληθεί (σε συνολικό χρόνο) με αυτό το τραγικό γεγονός λιγότερο από όσο έχουν ασχοληθεί τα κανάλια του ξένου Τύπου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακολουθείτε συγκεκριμένες εντολές από την κυβέρνηση. Δεδομένης πια αυτής της αλήθειας, για ποιο λόγο, πληρώνεστε από τους Έλληνες φορολογούμενους και όχι από τα ταμεία της ΝΔ;», σημειώνει σε αυστηρό τόνο.

Υπενθυμίζει μάλιστα τις αρχές λειτουργίας της ΕΡΤ, όπως περιγράφονται στο καταστατικό της, οι οποίες ορίζουν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει να είναι ανεξάρτητη από κράτος, φορείς εξουσίας και κόμματα, και να συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας.

«Όσο μάχεστε την αλήθεια, αυτή θα προβάλλεται μπροστά σας συνεχώς», τον πρόεδρο της ΕΡΤ. «Με το έγκλημα των Τεμπών πιάσαμε πάτο κι έτσι είναι μονόδρομος πια για την κοινωνία μας να γιατρευτεί! Πρακτικές διαφθοράς, θα καταγγέλλονται εφεξής, ώστε όποιος διαφθείρει να μην εφησυχάζει», συμπληρώνει. Καταλήγει λέγοντας ότι οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών περιμένουν τις απαντήσεις του κ. Ζούλα και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμα τους.

Τέμπη Μαρία Καρυστιανού
Τέμπη Μαρία Καρυστιανού
Τέμπη Μαρία Καρυστιανού

Oλόκληρη η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού:

«Μια ακόμη ημέρα ντροπής ως προς την «ανεξαρτησία» του Τύπου . Σε μία χώρα που βρίσκεται υπό επιτήρηση για την κατάλυση του Κράτους Δικαίου ….
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης κίνηση πολιτών, σε συνεργασία με θεσμικά όργανα του νομικού χώρου.
Η πρωτοβουλία που γεννήθηκε μέσα από το έγκλημα των Τεμπών και ενισχύθηκε από 1.500.000Έλληνες,στηρίχθηκε νομικά από την Ολομέλεια Δικηγόρων Ελλάδος.
Συγκεκριμένα , στην αίθουσα του ΔΣΑ συναντήθηκαν:
1. Συγγενείς θυμάτων Τεμπών, εκπροσωπώντας 1.500.000 ΠΟΛΙΤΕΣ
2.Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγόρων.
3.Η Αντιπρόεδρος επι τιμή του ΣτΕ
4.Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου
5. Εκπρόσωποι κομμάτων του συνταγματικού τόξου που τοποθετήθηκαν σχετικά με την πρόταση νόμου.
6.Εκπρόσωποι ελληνικού και ξένου Τύπου.
Ζητήθηκε για πρώτη φορά η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών μέσω του δικαιώματος της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση των δημοσιογράφων, εύλογα γεννιούνται ερωτήματα .
Γιατί αποσιωπήθηκε το θέμα και μάλιστα από την Κρατική τηλεόραση;
Προηγήθηκε καταγγελία κόμματος και αμέσως μετά αναγκάστηκαν να αναφερθούν στην πραγματοποιθείσα Συνέντευξη Τύπου για 10 δευτερόλεπτα. Το γεγονός αυτό εξουδετερώνει και το ελάχιστο ενδεχόμενο να μιλάμε για ανεξάρτητη ενημέρωση .
Παρακαλώ απαντήστε μας:
Κ. Ζούλα, με ποιο δικαίωμα αποφασίσατε να μην αναφερθείτε σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία πολιτών;
Έχετε την εντύπωση πως μια τέτοια κίνηση δεν αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη; Μήπως την θεωρείτε ασήμαντη, προσβλητική, κακοήθη;
Ποιος επιλέγει τι αφορά και τι όχι την κοινωνία;
Με ποια λογική κρίθηκε ότι το θέμα δεν αφορά τους Έλληνες πολίτες;
Ποιος εποπτεύει αν η διοίκηση σας λειτουργεί αμερόληπτα ως οφείλει;
Θεωρείτε ότι προσωπικές – μεμονωμένες πολιτικές ιδεολογίες, σχέσεις , συνεργασίες και φιλοδοξίες, είναι ηθικό να εκφράζονται μεροληπτικά μέσα από την κρατική τηλεόραση μιας χώρας;
Αν όχι, με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται αυτές οι ανήθικες πρακτικές προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνία;
Με βάση το ότι έχετε ασχοληθεί (σε συνολικό χρόνο), με το τραγικό γεγονός στα Τέμπη, λιγότερο από όσο έχουν ασχοληθεί κανάλια του ξένου τύπου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακολουθείτε συγκεκριμένες εντολές από την Κυβέρνηση.
Δεδομένης πια αυτής της αλήθειας, για ποιο λόγο ,πληρώνεστε από τους Έλληνες φορολογούμενους και όχι από τα ταμεία της ΝΔ;
Δεν οφείλει η κρατική τηλεόραση, της οποίας οι πόροι της προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους να απευθύνεται σε κάθε πολίτη, να είναι αποστασιοποιημένη από τα κατεστημένα συμφέροντα και να παρέχει ολοκληρωμένη και αμερόληπτη πληροφόρηση; Ανεξάρτητα από προσωπικά κριτήρια, συμφέροντα ή αν είναι αρεστό ή όχι στη διοίκηση της ΕΡΤ;
Εάν η πληροφόρηση ενός ολοκλήρου λαού από την Ελληνική ΔΗΜΟΣΙΑ τηλεόραση λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα συγκεκριμένων πολιτικών, δίκαιο είναι η πληρωμή να γίνετε από τους εντολείς, αλλιώς είναι ξεκάθαρη κοροϊδία προς το πρόσωπο μας.
Είμαστε πλέον πολύ ενεργοποιημένοι ως προς την κοροϊδία.
Υποτιμάτε την νοημοσύνη μας και τους θεσμούς.
Στήριξη σε γεγονότα που αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, όπως το θέμα των Τεμπών, οφείλουμε να ζητήσουμε, βέβαια, και από τα ιδιωτικά κανάλια από την στιγμή που δημόσιο χρήμα ( είναι άραγε νόμιμο;) καταλήγει στα ταμεία τους.
Προς ενημέρωση των πολιτών και υπενθύμιση στην Διοίκηση της ΕΡΤ, αναφέρουμε μερικές από της αρχές λειτουργίας της.
«…… Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., χωρίς να επιδιώκει την απόκτηση κέρδους, συμβάλλει στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
3. Η Ε. Ρ.Τ. Α.Ε. αποτελεί φορέα δημοκρατίας και πολιτισμού και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης και στην προβολή των έργων του λόγου και της τέχνης. Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες που παρέχει η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. πρέπει να ανταποκρίνονται στην ποιοτική στάθμη που επιβάλλουν η κοινωνική της αποστολή και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας και να σέβονται ιδίως την αξία του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.
4. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. είναι ανεξάρτητη από το Κράτος, όλους τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και τα πολιτικά κόμματα και καταρτίζει και εκπέμπει το ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό της περιεχόμενο, διεπόμενη μόνο από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας…..»
Όσο μάχεστε την αλήθεια, αυτή θα προβάλλεται μπροστά σας συνεχώς.
Με το έγκλημα των Τεμπών πιάσαμε πάτο κι έτσι είναι μονόδρομος πια για την κοινωνία μας να γιατρευτεί ! Πρακτικές διαφθοράς, θα καταγγέλλονται εφεξής, ώστε όποιος διαφθείρει να μην εφησυχάζει .
Αναμένουμε την απάντηση σας και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.
Σύλλογος «Τέμπη 28/2/2023».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο