Marko Kolanovic (JPMorgan): Ο S&P 500 θα υποχωρήσει 23% μέχρι το τέλος του έτους

Ο Kolanovic της JPMorgan προειδοποιεί ότι ο S&P 500 θα πέσει 23% μέχρι το τέλος του έτους

  • Ο δείκτης S&P 500 μπορεί να οδεύει προς άλλο ένα υψηλό ρεκόρ κλεισίματος, αλλά ο Marko Kolanovic της JPMorgan Chase & Co. αναφέρει ότι ο δείκτης αναφοράς θα κλονιστεί τους επόμενους μήνες ενόψει των αυξανόμενων διακυμάνσεων από την επιβράδυνση της οικονομίας έως τις αναθεωρήσεις των κερδών προς τα κάτω.

Ο αμερικανικός δείκτης μετοχών είναι έτοιμος να βυθιστεί στις 4. 200 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας πτώση περίπου 23% από το κλείσιμο της Πέμπτης γύρω στις 5.483 μονάδες, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της τράπεζας και η ομάδα του σε προοπτικές για τα μέσα του έτους.

  • Ξεπέρασε το όριο των 5. 500 μονάδων στις αρχές της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή, αφού ένας βασικός δείκτης του πληθωρισμού των ΗΠΑ έδειξε σημάδια υποχώρησης.

Η άποψη του Kolanovic επαναλαμβάνει την έκκληση στην οποία έχει κολλήσει όλο το χρόνο, ακόμη και όταν άλλοι αναλυτές της Wall Street αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για να συμβαδίσουν με την άνοδο των μετοχών. Ο στόχος της JPMorgan είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών που παρακολουθεί η Bloomberg.

Η μέση πρόβλεψη για το τέλος του έτους, στις 5.317 μονάδες, υποδηλώνει πτώση περίπου 3%.

  • «Υπάρχει σαφής αποσύνδεση στην τεράστια άνοδο των αποτιμήσεων των μετοχών των ΗΠΑ και του επιχειρηματικού κύκλου», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές, προσθέτοντας ότι το κέρδος 15% του S&P 500 από την αρχή του έτους δεν δικαιολογείται, δεδομένων των μειωμένων προβλέψεων ανάπτυξης.

«Υπάρχει κίνδυνος να συμβεί το αντίθετο από την ελπιδοφόρα προσδοκία τα επόμενα τρίμηνα, όπου η ανάπτυξη θα εξασθενεί, ο πληθωρισμός θα παραμένει σταθερός και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν θα κινούνται απότομα χαμηλότερα».

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan ξεχωρίζουν μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Wall Street, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενός μεγάλου selloff των αμερικανικών μετοχών.

  • Οι ομόλογοί τους σε εταιρείες όπως η Goldman Sachs Group Inc. , η Citigroup Inc. και η Bank of America Corp. έχουν αυξήσει σταθερά τους στόχους τους για την S&P 500 φέτος. Και ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Mike Wilson, ο οποίος πέρυσι στάθηκε δίπλα στον Kolanovic στις πτωτικές κλήσεις του, έχει σταματήσει να εκδίδει τέτοιες προειδοποιήσεις.

Ο Kolanovic έχει κάνει λάθος στο παρελθόν, παραμένοντας θετικός το 2022 καθώς η S&P 500 υποχώρησε 19% και εμμένοντας σε μια πτωτική άποψη το 2023 ενώ ο δείκτης αναφοράς αυξήθηκε κατά 24%. Βλέπει την αισιοδοξία γύρω από τις μετοχές με σκεπτικισμό τώρα, καθώς λέει ότι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες σταματούν και οι καταναλωτές δείχνουν σημάδια δυσφορίας.

  • Επιπλέον, η Federal Reserve μπορεί να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από ό, τι αναμένει η αγορά, πιέζοντας περαιτέρω την οικονομία και τις αποτιμήσεις των μετοχών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Kolanovic.

Η S&P 500 έχει ήδη σημειώσει 31 ρεκόρ κλεισίματος φέτος μέχρι την Πέμπτη. Ένα κλειδί σε αυτό ήταν ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει ωθήσει υπερμεγέθη κέρδη για τις μεγαλύτερες μετοχές της αγοράς.

  • Ο Kolanovic συνιστά στους επενδυτές να διαφοροποιηθούν ενισχύοντας την έκθεση σε αμυντικά παιχνίδια αξίας “anti-momentum”, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, η υγειονομική περίθαλψη και οι μετοχές μερισμάτων.

«Υποτιμημένη» ανθεκτικότητα

Αναγνώρισε ότι «υποτίμησε την ανθεκτικότητα» των εταιρειών τεχνολογίας megacap όσον αφορά τη δυναμική των τιμών και την αύξηση των κερδών. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο βαθμός συνωστισμού σε αυτές τις μετοχές και η συγκέντρωση της ηγετικής θέσης στην αγορά βρίσκονται σε «άκρα πολλών δεκαετιών».

  • Χωρίς την επιρροή των 20 μεγαλύτερων μετοχών του δείκτη, η S&P 500 θα ήταν γύρω από το επίπεδο των 4. 700 μονάδων, εκτιμά η JPMorgan. Οι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι οι προβλέψεις κερδών θα πρέπει να αναθεωρηθούν υψηλότερα για να συνεχιστεί η δύναμη του ομίλου, κάτι που θεωρούν ως «πρόκληση». Αναμένουν ότι οι αναλυτές της Wall Street θα αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους προς τα κάτω μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Ενώ ο συγχρονισμός των αντιστροφών και των περιστροφών είναι δύσκολος, είμαστε στο στρατόπεδο ότι οι υπερβολικές κινήσεις στην τιμή και το συναίσθημα διορθώνονται πιο συχνά βίαια από ό,τι όχι όταν ο ενθουσιασμός κάνει την πορεία του και οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές τελειώνουν το κυνήγι”, δήλωσε ο Kolanovic.

**

Ο Marko Kolanovic είναι Chief Global Market Strategist και συν-επικεφαλής της Global Research στην J. P. Morgan. Το 2020 ο Marko εισήχθη στο Hall of Fame των θεσμικών επενδυτών. Η ομάδα του είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη μακροοικονομικών, παραγώγων και ποσοτικών στρατηγικών μετοχών, καθώς και συστηματικών χαρτοφυλακίων μεταξύ περιουσιακών στοιχείων για πελάτες.
JPMorgan S&P 500
Η ομάδα του κατέχει σήμερα 5 κορυφαίες κατατάξεις στις έρευνες θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη και ο Marko κατατάσσεται ξεχωριστά #1 στην κατηγορία των Παραγώγων Μετοχών της Αμερικής. Πριν από την ένταξή του στην J. P. Morgan, ο Δρ. Kolanovic ήταν Global Head of Derivatives and Quantitative Equity Strategies στην Bear Stearns και αναλυτής έρευνας παραγώγων στη Merrill Lynch.
Οι μέθοδοι συναλλαγών του έχουν εφαρμοστεί από μεγάλα hedge funds και επενδυτικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Δρ. Το έργο του Kolanovic αναφέρεται συχνά στον οικονομικό τύπο και για τις έγκαιρες και ακριβείς βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του για τις αποδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, τα μέσα ενημέρωσης τον ονόμασαν «Ο άνθρωπος που κινεί τις αγορές» (CNBC) και «Gandalf» (Bloomberg).
Ο Marko αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με διδακτορικό στη θεωρητική φυσική υψηλών ενεργειών. Έχει αναπτύξει μια σειρά από επιστημονικές θεωρίες / μοντέλα και έχει συγγράψει κορυφαίες ερευνητικές δημοσιεύσεις. Σήμερα κατοικεί στη Νέα Υόρκη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Τατιανή Σάγιεχ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο