Mε απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street

χρηματιστηριακή αγορά

Mε απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η αρχική ώθηση από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα της Goldman Sachs δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο βιομηχανικός Dow Jones διέγραψε κέρδη που ξεπέρασαν τις 400 μονάδες στις πρωινές συναλλαγές για να κλείσει κοντά στα χαμηλά της ημέρας. Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και οι S&P 500 και Nasdaq παρά τα αρχικά τους κέρδη.

Το Ισραήλ, αν και αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις από τους συμμάχους του να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, φαίνεται πως ετοιμάζεται να απαντήσει στην πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν το Σάββατο.

Οι πιέσεις εντάθηκαν στην αγορά μετά από δημοσιεύματα ότι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ στη σημερινή του συνεδρίαση δεσμεύτηκε να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αντεπιτεθεί “καθαρά και σθεναρά” με σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ “δεν θα επιτρέψει να περάσει μια επίθεση αυτού του μεγέθους χωρίς αντίδραση”.

Στο μεταξύ, τις πιέσεις στην αμερικανική αγορά τροφοδότησε και το νέο ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα, με την απόδοση στο 10ετές να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο. Ειδικότερα, η απόδοση στο 10ετές βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 12 μονάδες βάσης, πάνω από το 4,62%, ενώ στο 30 ετών πάνω από 13 μ.β. στο 4,739%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 248,13 μονάδες ή -0,65% και έκλεισε στις 37.735,11 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 61,59 μονάδες ή -1,20% στις 5.061,82 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 290,08 μονάδες ή -1,79% και έκλεισε στις 15.885,02 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,7% τον Μάρτιο , ξεπερνώντας με ευκολία την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,3% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν 0,4% το Φεβρουάριο, μετά την αμετάβλητη μέτρηση του προηγούμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις επίσης ανέκαμψαν, εμφανίζοντας αύξηση 1,6% το Φεβρουάριο μετά την πτώση του Ιανουαρίου κατά 1%.

Με το ρυθμό των πωλήσεων του Φεβρουαρίου, θα χρειαστούν 1,38 μήνες για να αδειάσουν τα ράφια των επιχειρήσεων, από 1,39 τον Ιανουάριο.

Από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, John Williams δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να ξεκινήσει φέτος τις μειώσεις των επιτοκίων της αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

“Θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, σε κάποιο σημείο, να φέρουμε τα επιτόκια μας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και κατά την άποψη μου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει φέτος”, ανέφερε ο Williams μιλώντας στο Bloomberg Television.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές “τρέχουν” με ρυθμό πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν θεωρεί πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα σημείο καμπής για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, αν και πρόσθεσε ότι θα επηρεάσουν την άποψη του και τις προβλέψεις του.

Ανέφερε τέλος ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί “με μεγάλη προσοχή” τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αν και επισήμανε ότι προς το παρόν δεν αλλάζουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο