Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το πετρέλαιο

Ιράν

Mετά από τέσσερις συνεδριάσεις απωλειών καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων του (OPEC+) για τα επίπεδα της παραγωγής.

  • Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,55 δολ. ή 2,1% και έκλεισε στα 76,41 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent κέρδισε 1,70 δολ. ή 2,1% στα 81,68 δολ. το βαρέλι. Ο OPEC+ θα συνεδριάσει σε επίπεδο υπουργών την Πέμπτη για να συζητήσει τους στόχους παραγωγής για το 2024. Οι συνομιλίες αναμένεται να είναι δύσκολες μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από ορισμένα μέλη για βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές από το καρτέλ, μετέδωσε ότι μια απόφαση για επέκταση το επόμενο έτος της υφιστάμενης συμφωνίας για περικοπές στην παραγωγή είναι περισσότερο πιθανή από μια απόφαση για μεγαλύτερες περικοπές. Οι επενδυτές ετοιμάζονται και για τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας την Τετάρτη για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτίμησαν ότι τα στοιχεία θα δείξουν μείωση των αποθεμάτων αργού κατά περίπου 900.000 βαρέλια για την προηγούμενη εβδομάδα.

OPEC+: Το αδιέξοδο μπορεί να φέρει νέα αναβολή

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο OPEC+ καθώς όπως φαίνεται δεν μπορεί επιλύσει το ζήτημα της ποσόστωσης της παραγωγής πετρελαίου για ορισμένα αφρικανικά κράτη, σε έναν “γρίφο” που ήδη έχει καθυστερήσει την κρίσιμη συνεδρίαση των μελών του. Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με την Αγκόλα και τη Νιγηρία που πιέζουν για χαμηλότερες ποσοστώσεις για το 2024. Το αδιέξοδο ενδέχεται να μην επιλυθεί πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του OPEC+ στις 30 Νοεμβρίου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει νέα αναβολή, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

  • Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του πρέπει να οριστικοποιήσουν την πολιτική παραγωγής για το 2024, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές καθώς οι τιμές του αργού πέφτουν στα 80 δολάρια το βαρέλι με την προοπτική ενός πλεονάσματος. Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει πραγματοποιήσει εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο, ζητά από άλλα μέλη του συνασπισμού να μειώσουν τις ποσοστώσεις τους για να μοιραστούν το βάρος των περικοπών.

Η Αγκόλα και η Νιγηρία αμφισβητούν αλλαγές στους στόχους παραγωγής τους που συμφωνήθηκαν προσωρινά κατά την τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο. Το Λάγκος επιδιώκει τώρα ποσόστωση 1,58 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το 2024, μια ελαφρά αύξηση από το προσωρινό επίπεδο, σύμφωνα με αξιωματούχο της χώρας που μίλησε στο Bloomberg. Η Λουάντα προτείνει 1,18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, στην αγορά, οι έμποροι αργού έχουν τιμολογηθεί σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι ηγέτες του ομίλου Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα προχωρήσουν σε πρόσθετους περιορισμούς της προσφοράς τους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο