Με ποιον τρόπο η G7 σκέφτεται να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία

G7 Ουκρανία

Η G7 θα διερευνήσει τρόπους για να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, δήλωσαν το Σάββατο οι επικεφαλής οικονομικών της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών δημοκρατιών, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς να το πράξουν.

Η G7 και οι σύμμαχοί της πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, όπως μεγάλα νομίσματα και κρατικά ομόλογα λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας σχετικά με πιθανές οδούς για την προώθηση των έκτακτων κερδών που απορρέουν από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», ανέφερε η G7 στο τέλος της διήμερης συνάντησης στη βόρεια Ιταλία.

Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας και η επίτευξη της αυξανόμενης εξαγωγικής δύναμης της Κίνας ήταν τα κύρια θέματα που εξετάστηκαν στα σχόλια των υπουργών Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην παραλίμνια πόλη Stresa.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους εταίρους τους στην G7 – Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Καναδά – να υποστηρίξουν ένα δάνειο που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, η προσεκτική διατύπωση της δήλωσης, η οποία δεν περιέχει αριθμητικά στοιχεία ή λεπτομέρειες, αντικατοπτρίζει πολλές νομικές και τεχνικές πτυχές που πρέπει να σφυρηλατηθούν πριν από την έκδοση ενός τέτοιου δανείου.

Το θέμα θα συζητηθεί τώρα από τους ηγέτες της G7 σε σύνοδο κορυφής στη νότια Ιταλία στα μέσα Ιουνίου.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να βρούμε περαιτέρω και σαφή μέτρα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, αλλά αυτό είναι τώρα ένα θέμα εντατικής εργασίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει εάν η G7 προχωρήσει με την απειλή της. Η κυβέρνησή του έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο ορισμένων δυτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ένα δάνειο στο Κίεβο ήταν μόνο «η κύρια επιλογή» για τους ηγέτες της G7 που θα εξετάσουν τον επόμενο μήνα, αλλά δεν ήθελε να «βγάλει τίποτα από το τραπέζι ως μελλοντική πιθανότητα».

Οι διαπραγματευτές της G7 συζητούν εδώ και εβδομάδες πώς να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία διατηρούνται κυρίως σε ευρωπαϊκά αποθετήρια, και όλες οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία.

«Δεν είναι δεδομένο, επομένως δεν λέω ότι πρόκειται για μια εντελώς ολοκληρωμένη συμφωνία», είπε η Yellen.

Η απελπισμένη ανάγκη της Ουκρανίας

Στους υπουργούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G7 προσχώρησε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Serhiy Marchenko, η χώρα του οποίου αγωνίζεται να περιορίσει τη ρωσική επίθεση στα βόρεια και τα ανατολικά, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πρώτη εισβολή της Μόσχας.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση Stresa, είπε στους δημοσιογράφους ότι ένα δάνειο θα έχει ως στόχο να στηρίξει τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας για τα επόμενα 2-3 χρόνια και δεν θα χρησιμοποιηθεί για όπλα, καθώς αυτό απαγορεύεται από το σύνταγμα της Ιαπωνίας.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να το διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα ή αλλιώς ένα ad hoc όργανο.

Ο Τζορτζέτι είπε ότι ο Μαρτσένκο είχε πει στη συγκέντρωση η Ουκρανία είχε «απελπιστική ανάγκη» χρηματοδότησης.

«Σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά μας συστήματα, τα κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στις δικαιοδοσίες μας θα παραμείνουν ακινητοποιημένα έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τη ζημία που προκάλεσε στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της G7.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε την Τρίτη τη δική της συμφωνία για να βοηθήσει την Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα «απροσδόκητα και έκτακτα» κέρδη που αποκόμισαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, τα οποία αναμένεται να αποφέρουν 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ (16-22 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2027.

Η τελευταία πρόταση των ΗΠΑ είναι ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να παράσχει ένα κατ’ αποκοπή δάνειο στην Ουκρανία, το οποίο θα επιστραφεί μέσω της ροής εσόδων από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε αξιωματούχος της G7.

Κριτική Κίνας

Η αυξανόμενη εξαγωγική ισχύς της Κίνας και αυτό που οι υπουργοί της G7 αποκαλούν βιομηχανική «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» ήταν ένα μείζον ζήτημα στην Stresa.

«Εκφράζουμε ανησυχίες για τη συνολική χρήση από την Κίνα πολιτικών και πρακτικών που δεν αφορούν την αγορά που υπονομεύουν τους εργαζομένους, τις βιομηχανίες και την οικονομική μας ανθεκτικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα απότομες αυξήσεις δασμών σε μια σειρά από κινεζικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, τσιπ υπολογιστών και ιατρικών προϊόντων.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει καλέσει τους συμμάχους της να λάβουν παρόμοια μέτρα, αλλά η Yellen είπε αυτή την εβδομάδα ότι ήθελε η G7 να εκφράσει ένα «τείχος αντίθεσης» στις βιομηχανικές και εμπορικές πολιτικές της Κίνας.

Ο Τζορτζέτι είπε ότι οι χώρες της ΕΕ έπρεπε τώρα να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ». οδηγούν στη χρήση δασμών για τον περιορισμό των κινεζικών εισαγωγών. Υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» για το θέμα, σημείωσε.

Όσον αφορά τη φορολογία, η δήλωση των 13 σελίδων της G7 ανέφερε επίσης ότι η G7 στοχεύει να υπογράψει τον πρώτο πυλώνα μιας συμφωνίας για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, αλλά ο Giorgetti είπε ότι αυτό ήταν αδύνατο.

Οι ελπίδες για μια συμφωνία εντός της προγραμματισμένης χρονικής κλίμακας ήταν «σχεδόν νεκρές», είπε.

Αυτός ο πρώτος πυλώνας στοχεύει στην ανακατανομή του φορολογικού δικαιώματος σε ψηφιακούς γίγαντες που εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ, επιτρέποντας τη φορολογία περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρικών κερδών στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες.

Οι οικονομικοί ηγέτες της G7 επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, προειδοποιώντας ενάντια στις υπερβολικά ασταθείς και άτακτες νομισματικές κινήσεις, αποδίδοντας ένα αίτημα της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία της G7 του δίνει την ελευθερία να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές κινήσεις γιεν.

Η G7 κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διατηρήσει τους ανταποκριτές τραπεζικούς δεσμούς μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών τραπεζών για να επιτρέψει τη συνέχιση των ζωτικών συναλλαγών, του εμπορίου και των υπηρεσιών, σύμφωνα με το προσχέδιο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο