Με πολύ υψηλές βλέψεις οι δύο μοναδικοί εκπρόσωποι στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Μάνθου

Ιστορική η στιγμή για τον όμιλο της Lavipharm (ΛΑΒΙ) που ξεκινάει  για πρώτη φορά από το 1890 (τότε  η κυβέρνηση της Ελλάδος ψήφισε νόμο που έκανε την καλλιέργεια και χρήση της κάνναβης παράνομη)  την τροφοδοσία της αγοράς με τα πρώτα εγκεκριμένα σκευάσματα τοπικής φαρμακευτικής κάνναβης, με την επόμενη Δευτέρα να αποτελεί μια μέρα ορόσημο για τη φαρμακευτική κοινότητα, καθώς θα είναι διαθέσιμα στους ασθενείς που υποφέρουν κυρίως από χρόνιο πόνο.

Η πολύ σημαντική αυτή νέα  αγορά ανοίγει τις πύλες με φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν πολύ καλές ιδιότητες φέρνοντας έτσι πραγματική επανάσταση στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Προσέξτε, πολλοί δε το γνωρίζουν αλλά τα μεγέθη αυτής της αγοράς είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Η αγορά και επίδραση της φαρμακευτικής κάνναβης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ από το πρώτο έτος, ενώ είναι ικανή να εκτοξευθεί στα 1,25 δισ. ευρώ στα επόμενα 12 χρόνια. Άν μάλιστα επεκταθούμε στην παγκόσμια αγορά τότε να νούμερα είναι αστρονομικά.

Καταλαβαίνετε φυσικά ότι η Lavipharm, που έχει την εμπορική εκμετάλλευση και την προώθηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, που μπορεί η αγορά αυτή να την οδηγήσει, σε τι μεγέθυνση των εσόδων της. Για αυτό άλλωστε λέμε ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της μόνης εισηγμένης φαρμακοβιομηχανίας στο Χρηματιστήριο είναι ίσως αδιανόητες.

Οι  αρχικές  εκτιμήσεις  του ομίλου που είναι άκρως συντηρητικές  δίνουν  ως έσοδα από τα φαρμακευτικά αυτά προϊόντα για το 2024 το ποσό των  8,5 εκατ. ευρώ, για το 2025 τα 10,6 εκατ. ευρώ και το 2026 τα 15,7 εκατ. ευρώ. Το επίσης σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι οι πωλήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης έχει  και υψηλό περιθώριο κέρδους.

Στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τη μετοχή να πραγματοποιεί ένα “flag” σχηματισμό λίγο κάτω από την αντίσταση της περιοχής των 0,94 ευρώ. Συνήθως τέτοιοι σχηματισμοί διασπώνται προς την πλευρά της κύριας τάσης δημιουργώντας ένα νέο ωστικό κύμα. Στην προκειμένη περίπτωση η μακροχρόνια τάση είναι ανοδική άρα το pattern αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε ανοδική λύση με ισχυρή διαφυγή προς νέα υψηλά. Πάνω τώρα από το επίπεδο των 0,94 ευρώ δεν υπάρχει καμία αξιόλογη αντίσταση έως τα 1,18 ευρώ ή ένα +30% από τις τωρινές τιμές διαπραγμάτευσης.

Lavipharm

Ένας πολύ ενδιαφέρον “flag” σχηματισμός έχει αποτυπωθεί και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα της Interlife (ΙΝΛΙΦ) που δείχνει ότι μετά από μια ανοδική κούρσα της τάξης του +40% από τα 3,78 ευρώ έχει σταθεί στην περιοχή των 5 ευρώ. Το “χώνεμα” τώρα της κίνησης αυτής θα δώσει έδαφος για τους αγοραστές ώστε να φέρουν τη μετοχή προς τον επόμενο σταθμό των 6,10 ευρώ. Να υπενθυμίσω ότι ο στόχος που έχει δοθεί από την αρχή της χρονιάς είναι τουλάχιστον το επίπεδο που καθορίζει η καθαρή αξία της Interlife δηλαδή τα 6,90 με 7 ευρώ.

Η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία στο Χρηματιστήριο ανεβάζει συνεχώς το ποσοστό μεριδίου αγοράς αυξάνοντας την παραγωγή των ασφαλίστρων που έφτασε για το 2023 στα 93,82 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας μια άνοδο της τάξης του 13,60% σε σχέση με το 2022. Για παράδειγμα στο τομέα ασφάλισης των αυτοκινήτων έχει ανέβει πλέον στη 5η θέση μεταξύ των 44 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Το επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι η σχέση συμμετοχής μεταξύ των ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων και των λοιπών κλάδων κατά ζημιών, διαμορφώθηκε σε 51%-49%  έναντι του 53% με 47% του έτους 2022. Όσο ανεβαίνει το ποσοστό συμμετοχής στα έσοδα της Interlife από τους λοιπούς κλάδους κατά ζημιών τόσο το καλύτερο για τους μετόχους, μιας και ο εν λόγω κλάδος αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, η Interlife είναι από τις λίγες πλέον πολύ καλές εταιρείες που έχουν μείνει πίσω σε σχέση με το ανοδικό momentum της αγοράς. Και μιλάμε γιά ένα  ασφαλιστικό οργανισμό που είναι δίχως να έχει ούτε ένα ευρώ δανεισμό και με προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 που στα 92 εκατ. ευρώ που έχει αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου δίνουν ένα P/E ratio στο… 5x.

Η εταιρεία με τις στοχευμένες κινήσεις που ετοιμάζει στην ασφαλιστική αγορά θα ανεβάσει ακόμα πιο πολύ το μερίδιό της προσδίδοντας έτσι  στο τωρινό έτος ένα είδος εφαλτήριας δύναμης για το μέλλον της που μόνο θετικό θα μπορούσε να είναι για τους μετόχους της.

Lavipharm

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο