Με προσδοκίες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street

χρηματιστήριο

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά, ανατρέποντας την προηγούμενη αδυναμία, αφού τα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού αύξησαν τις ελπίδες για επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημειώνει άνοδο 0,1%, ο δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί κέρδη 0,3%, και ο δείκτης NASDAQ Composite ενισχύεται 0,4%.

Η ανακοίνωση του PCE ενισχύει το κλίμα

Ενίσχυση του κλίματος την Παρασκευή ήταν η είδηση ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Απρίλιο, αμετάβλητος από τον Μάρτιο και επομένως δεν έδειξε σημάδια επιτάχυνσης.

Αφαιρώντας ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο ετήσιος δείκτης “πυρήνα” ταιριάζει με το όριο του 2,8% του προηγούμενου μήνα, και πάλι όπως αναμενόταν.

Υπήρξε μια μικρή απόκλιση από τις προσδοκίες στα στοιχεία σε μηνιαία βάση, με την ανακοίνωση του βασικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 0,3%, σύμφωνα με τον Μάρτιο, ενώ το «βασικό» μηνιαίο μέγεθος αυξήθηκε κατά 0,2%, κάτω από το 0,3% που αναμενόταν.

Το κλίμα έχει πληγεί σκληρά πρόσφατα από τις αυξανόμενες αμφιβολίες ότι η Federal Reserve θα συμφωνήσει σε μειώσεις επιτοκίων φέτος, ειδικά καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποίησαν ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα εμποδίσει την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει την πολιτική της σύντομα.

Η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, για παράδειγμα, δήλωσε την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει «ευέλικτη» και να διατηρήσει «όλες τις επιλογές στο τραπέζι» καθώς παρακολουθεί τα δεδομένα και καθορίζει πώς να απαντήσει.

Τούτου λεχθέντος, κάθε ένας από τους κύριους δείκτες αναφοράς εξακολουθεί να είναι έτοιμος να καταγράψει έναν έκτο θετικό μήνα σε επτά – ο DJIA αυξήθηκε κατά 0,8% αυτόν τον μήνα, ο S&P 500 είναι υψηλότερος κατά 4% και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κέρδισε περίπου 7%, σε καλό δρόμο για τον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο του 2023.

Εταιρικά νέα

Στον εταιρικό τομέα, το τέλος της περιόδου κερδών του πρώτου τριμήνου έχει δημιουργήσει κάποια ευμετάβλητη δραστηριότητα.

Η Dell Technologies (NYSE:DELL) υποχωρεί 14%, αφού ο τεχνολογικός όμιλος παρουσίασε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προοπτικές κερδών τρέχοντος τριμήνου και ανέφερε ότι οι υψηλότερες δαπάνες για την κατασκευή διακομιστών για την κάλυψη του φόρτου εργασίας τεχνητής νοημοσύνης θα επιβαρύνουν τα περιθώρια κέρδους ολόκληρου του έτους.

Η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Nordstrom (NYSE:JWN) υποχωρεί πάνω από 7% με απογοητευτικά τριμηνιαία κέρδη, ενώ η πλατφόρμα δεδομένων προγραμματιστών MongoDB (NASDAQ:MDB) υποχώρησε 23%.

Από την άλλη πλευρά, η Gap (NYSE:GPS) πραγματοποιεί άνοδο 20%, αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων αύξησε τις ετήσιες προβλέψεις της για τις πωλήσεις και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ η Zscaler (NASDAQ:ZS) ενισχύεται 17%, αφού η εταιρεία ασφάλειας cloud ανακοίνωσε ισχυρά τριμηνιαία κέρδη και αύξησε επίσης την καθοδήγησή της.

Το αργό πετρέλαιο οδεύει προς μηνιαίες απώλειες

Οι τιμές του αργού κινούνται υψηλότερα την Παρασκευή, βοηθούμενες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε πορεία μηνιαίων απωλειών που απορρέουν από τις ανησυχίες για ασθενέστερη ζήτηση φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονται 0,3% υψηλότερα στα 78,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent διαπραγματεύεται 0,5% υψηλότερα στα 82,27 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονται σε πορεία πτώσης μεταξύ 1% και 2% τον Μάιο.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ σημείωσαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, αλλά τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες ότι η ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο ήταν υποτονική κατά τη θερινή περίοδο.

Επιπλέον, τα αδύναμα στοιχεία της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο