Με ταχύς ρυθμούς πωλούν επισφαλή δάνεια οι κινεζικές τράπεζες

αγορές

δάνεια

Οι κινεζικές τράπεζες βγάζουν προς πώληση επισφαλή δάνεια με ρυθμό ρεκόρ, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν για ταχύτερη διάθεση των τοξικών χρεών εν μέσω αυξανόμενων καταναλωτικών αθετήσεων κατά τη διάρκεια μιας προβληματικής οικονομικής ανάκαμψης μετά το COVID.

Η έκδοση φέτος τίτλων που υποστηρίζονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) πρόκειται να αυξηθεί κατά περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι σε επίπεδο ρεκόρ, όπως έδειξαν στοιχεία από έναν οίκο αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές σπεύδουν να ξεφορτωθούν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, έξι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της China Everbright (OTC:CHFFF) Bank και της Bank of Jiangsu, σχεδιάζουν να εκδώσουν τίτλους εξασφαλισμένους με περιουσιακά στοιχεία (ABS) αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων γιουάν (210,49 εκατομμύρια δολάρια) με βάση τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία πωλήσεων που εξέτασε το Reuters.

Οι τυπικοί αγοραστές περιλαμβάνουν διαχειριστές κεφαλαίων, εταιρείες διαχείρισης περιουσίας, ειδικούς επενδυτές προβληματικών χρεών και ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

“Η τιτλοποίηση έχει γίνει ένα συνηθισμένο εργαλείο για τις κινεζικές τράπεζες για τη διάθεση των κόκκινων δανείων. Είναι αποτελεσματικό, ευέλικτο και οι ρυθμιστικές αρχές δίνουν σχετικά ταχύτερες εγκρίσεις για τέτοια προϊόντα”, δήλωσε ο Kan Zhou, επικεφαλής των αξιολογήσεων δομημένης χρηματοδότησης της S&P Global (China) Ratings.

Οι εκδόσεις αυξάνονται “επίσης επειδή σε μια οικονομική ύφεση, υπάρχει αυξανόμενη προσφορά μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων”, είπε, αναμένοντας ότι η αγορά θα αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο έτος.

Οι κινεζικές αρχές έχουν βάλει στη μαύρη λίστα 8,57 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν πλήρωσαν τα πάντα, από στεγαστικά δάνεια μέχρι επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με δικαστικά στοιχεία. Ο αθροιστικός αριθμός είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τα 5,7 εκατομμύρια κακοπληρωτές στις αρχές του 2020, αναδεικνύοντας τα σημάδια από την πανδημία και τα επακόλουθά της.

Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, οι κινεζικές τράπεζες είχαν πουλήσει 42,5 δισεκατομμύρια γιουάν (5,96 δισεκατομμύρια δολάρια) ομολογιακών τίτλων που βασίζονται σε επισφαλή δάνεια φέτος, αυξημένα κατά 37% από το σύνολο του 2022 και τα υψηλότερα από τότε που άρχισαν τα αρχεία της το 2016, σύμφωνα με στοιχεία από μια μονάδα της CCXI, ενός κινεζικού οργανισμού αξιολόγησης.

Επιπλέον, επισφαλή δάνεια αξίας 60 δισεκατομμυρίων γιουάν άλλαξαν χέρια στην επίσημη αγορά πιστωτικών περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 61% σε σχέση με το σύνολο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία ενός οργανισμού που συνδέεται με την τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Κίνας.

Η ακμάζουσα αγορά των κόκκινων δανείων υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος παλεύει με την κρίση των ακινήτων, τα προβλήματα χρέους των τοπικών κυβερνήσεων και την αύξηση των ατομικών παραβάσεων, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας μετά το COVID εξασθενεί.

Τα ανεξόφλητα επισφαλή δάνεια στις κινεζικές τράπεζες έφτασαν τα 3,2 τρισεκατομμύρια γιουάν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά ένα τρίτο από τα 2,4 τρισεκατομμύρια γιουάν στα τέλη του 2019, σύμφωνα με την τραπεζική ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Τιτλοποίηση

Για να αποκρούσει τους συστημικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, το Πεκίνο παροτρύνει τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων.

“Η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων σε ένα προϊόν ασφαλείας που θα πωληθεί σε επενδυτές συμβάλλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία των τραπεζών και στην αναζωογόνηση των αδρανών περιουσιακών στοιχείων”, δήλωσε ο Zhou της S&P.

Σε σύγκριση με άλλα μέσα διάθεσης, όπως η άμεση διαγραφή ή η πώληση σε εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που έχουν συσταθεί ειδικά για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, η έκδοση ABS χρησιμοποιείται περισσότερο για προβληματικά προσωπικά δάνεια.

Τα senior ABS που βασίζονται σε επισφαλή δάνεια με απόδοση 2% έως 3,5% είναι ελκυστικά στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων της Κίνας, αλλά οι επενδυτές διακινδυνεύουν χαμηλότερο ποσοστό ανάκτησης εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, δήλωσε ο Zhou.

Η China Citic Bank πωλούσε τη Δευτέρα τίτλους που υποστηρίζονται από καταναλωτικά δάνεια, ενώ η China Construction Bank σχεδιάζει να εκδώσει ABS που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια την Τρίτη. Η China Guangfa Bank ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ABS την Παρασκευή, τα οποία θα υποστηρίζονται από δάνεια πιστωτικών καρτών.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο